Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2017,
10.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

4

Natisni članek

noad bomba eksplozija Monaco Borussia Dortmund Marc Bartra Roman Burki

Sreda, 12. 4. 2017, 10.23

6 let, 6 mesecev

Eksplozije v Dortmundu

Ima napad na nogometaše Borussie iz Dortmunda islamistično ozadje? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

4

Borussia Dortmund Monaco bomba avtobus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sinočnji večer lige prvakov je zaznamoval niz eksplozij v Dortmundu, ki je gostil prvo tekmo četrtfinala lige prvakov med Borussio in Monacom. V eksploziji se je lažje poškodoval nogometaš Borussie Marc Bartra, tekmo pa so iz varnostnih razlogov prestavili na danes. Policija preverja, ali je šlo za usmerjen napad na nogometaše ali teroristično dejanje.

Ključni poudarki:

- V torek zvečer so ob odhodu avtobusa nogometašev Borussie iz Dortmunda iz hotela na domači stadion pred četrtfinalno tekmo lige prvakov proti Monacu odjeknile tri eksplozije.

- Pri tem sta se lažje poškodovala španski nogometaš Borussie Marc Bartra, ki je uspešno prestal operacijo roke, in policist na motorju, ki je spremljal avtobus.

- Policija preverja, ali je šlo za napad na nogometaše Borussie ali za teroristično dejanje.

- Eksplozivna telesa, skrita v živi meji, naj bi napadalec ali napadalci sprožili z mobilnim telefonom ali daljinskim upravljavcem garažnih vrat.

- Tekma je prestavljena na danes ob 18.45.

Španski nogometaš Borussie Marc Bartra je uspešno prestal operacijo zlomljenega desnega zapestja. | Foto: Getty Images Španski nogometaš Borussie Marc Bartra je uspešno prestal operacijo zlomljenega desnega zapestja. Foto: Getty Images

Policija: Šlo naj bi za usmerjen napad, ne za teroristično dejanje

Nogometaši Borussie so zaradi incidenta močno pretreseni. Dortmundska policija je sinoči na izredni novinarski konferenci sporočila, da je bil napad usmerjen v določeno tarčo, torej v nogometaše tega nemškega kluba. Na kraju dogodka so našli pismo, ki bi bilo lahko povezano z razlogi za eksplozije, a njegovo pristnost še preverjajo. Nekateri mediji, ki se sklicujejo na izjavo nemške državne tožilke, navajajo, da naj bi v pismu nekdo prevzel odgovornost za napad, vse več pa je sumov, da je šlo za teroristični napad. Preiskovalci so sprva to možnost zavračali. Po pisanju nemškega časopisa Süddeutsche Zeitung naj bi v pismu pisalo, da so eksplozije odgovor na nemško vpletenost v napade na Islamsko državo v Siriji, vendar novinarji časnika ne izključujejo možnosti, da je pismo namenjeno zavajanju preiskovalcev.

Preiskovalci raziskujejo kraj dogodka, kjer so sinoči odjeknile tri eksplozije. Eksplozivna telesa so bila skrita v živi meji, napadalec ali napadalci pa naj bi jih sprožili z mobilnim telefonom ali daljinskim upravljavcem garažnih vrat. | Foto: Getty Images Preiskovalci raziskujejo kraj dogodka, kjer so sinoči odjeknile tri eksplozije. Eksplozivna telesa so bila skrita v živi meji, napadalec ali napadalci pa naj bi jih sprožili z mobilnim telefonom ali daljinskim upravljavcem garažnih vrat. Foto: Getty Images

Pretreseni vratar o napadu

Za švicarski blick.ch je dogajanje podrobneje opisal švicarski vratar Roman Bürki, ki brani barve Borussie iz Dortmunda. "Hotel smo zapustili ob 19.15 in se zapeljali po ulici. Avtobus je zapeljal na glavno cesto, ko so odjeknile eksplozije. Sedel sem poleg Marca Bartre, ki ga je ob eksploziji zadelo steklo razbitega okna," je pripovedoval vidno pretreseni nogometaš.

Borussia Dortmund | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Skupaj s soigralci bi moral ob 20.45 odigrati prvo od dveh četrtfinalnih tekem proti Monacu, vendar do stadiona zaradi eksplozij ni prišel. V napadu jo je skupil Bartra, ki je moral pomoč zaradi poškodb poiskati v bolnišnici. Iz kluba so sporočili, da so Špancu že operirali zlomljeno desno zapestje in mu očistili rano. To pomeni, da rumeno-črni nanj danes zagotovo ne bodo mogli računati. 

Borussia Dortmund | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Pred eksplozijami smo vsi razmišljali o tekmi, po njih nič več"

Nogometaši Borussie so v šoku. Pred eksplozijo se še razmišljali o tekmi, po njej pa nič več, je dejal vratar Roman Bürki. | Foto: Getty Images Nogometaši Borussie so v šoku. Pred eksplozijo se še razmišljali o tekmi, po njej pa nič več, je dejal vratar Roman Bürki. Foto: Getty Images

Nogometaši Borussie so bili po eksploziji v šoku, Bürki pa je opisal, kaj se je dogajalo: "Vsi smo se sklonili. Tisti, ki so imeli možnost, so se ulegli na tla. Nismo vedeli, ali se je zgodilo še kaj. Policija je bila hitro na kraju prizorišča. Šokirani smo. Pred tem smo vsi razmišljali o nogometni tekmi, po tem dogodku pa nihče več."

Solidarnost in kooperativnost navijačev

Osemdesettisočglava množica navijačev, ki je sinoči pričakovala nogometni obračun med gostujočim Monacom in Dortmundom, je na štadionu ostala, vse dokler ni dobila zelene luči za varen odhod. Policija se je navijačem zahvalila za sodelovanje in napovedala, da bodo na tekmi, ki je bila prestavljena na danes ob 18.45, za varnost skrbele vse razpoložljive sile.

Številni navijači Dortmunda so sinoči gostili privržence Monaca:

Kmalu po dogodku, ki je znova zasenčil šport, so izrazi podpore nogometašem Dortmunda preplavili družbena omrežja, mnogi so navijačem Monaca ponudili prenočišče. Svoje gostoljubje so na družbenih omrežjih označevali z #bedforawayfans.

 

Borussia Dortmund | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Fifa in Uefa napad najostreje obsojata

Na incident sta se že odzvala tudi predsednik Mednarodne nogometne organizacije (Fifa) Gianni Infantino in predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

Infantino je v imenu Fife najostreje obsodil dejanje in Bartri zaželel hitro okrevanje, Čeferin pa je izrazil veliko zaskrbljenost nad dogodki, pohvalil odločitev o prestavitvi tekme ter lokalnim oblastem, navijačem in kluboma zahvalil za sodelovanje.

Vzkliki solidarnosti so bili jasni in glasni tudi na stadionu:

Družbena omrežja so polna izrazov podpore nogometašem Borussie:

Carlo Ancelotti, trener Bayerna:

Odziv Bayerna:

Manchester United:

Atletico Madrid:

Leicester City:

Ne spreglejte