Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2023,
18.41

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Liverpool James Milner Maurice Steijn Ajax Amsterdam Jude Bellingham Real Madrid nogometna tržnica

Sreda, 14. 6. 2023, 18.41

10 mesecev, 2 tedna

NOGOMETNA TRŽNICA, 14. JUNIJ

Macron se bo pogovoril z Mbappejem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Jude Bellingham | Jude Bellingham je uradno postal član Reala. | Foto Reuters

Jude Bellingham je uradno postal član Reala.

Foto: Reuters

Angleški nogometni zvezdnik Jude Bellingham bo kariero nadaljeval pri Realu iz Madrida. Beli baletniki bodo segli globoko v žep, kupčija jih bo stala več kot 100 milijonov evrov. Zvezdnika PSG Kyliana Mbappeja, ki po letu 2024 noče podaljšati sodelovanja s pariškim klubom, bo skušal prepričati, da si premisli, francoski predsednik Emmanuel Macron. Liverpool je zapustil James Milner. 37-letni branilec se seli k Brightonu. Ajax je izbral novega trenerja. Nizozemskega velikana bo vodil Maurice Steijn.

Kaj se je na nogometni tržnici dogajalo včeraj?

Kylian Mbappe
Sportal Velik šok za PSG, novosti pri Domžalah in Celju

Vodstvo PSG ne skriva razočaranja po odločitvi Kyliana Mbappeja, da po koncu sezone, ko mu poteče pogodba s francoskim prvakom, ne bo podaljšal sodelovanje za še eno sezono. V tem primeru bi lahko nogometaš z najdražjo tržno vrednostjo na svetu (180 milijonov evrov po oceni Transfermarkta) po koncu sezone 2023/24 zapustil Pariz kot prosti igralec, PSG pa bi ostal brez zaslužka. Zato je velika verjetnost, da bi želel PSG prodati Mbappeja že to poletje. Zdaj se je javil še francoski predsednik Emmanuel Macron in v pogovoru s francoskimi novinarji napovedal, kako bo skušal Mbappeja prepričati, da bi se premislili in ostal v Parizu tudi po letu 2024. Ne dogaja se prvič, da bi prvi mož Francije nagovarjal najboljšega strelca PSG za nadaljevanje kariere na Parku princev.

Bellingham bo beli dres oblekel v četrtek

Real Madrid je danes uradno potrdil prihod angleškega zvezdnika Juda Bellinghama, ki je belemu baletu obljubil šestletno zvestobo do leta 2029. "V četrtek bomo Juda tudi uradno predstavili javnosti," so zapisali pri Realu. Ob tem so se od 19-letnega Angleža poslovili pri Borussii Dortmund. "Vsi v Dortmundu želimo Judu vse najboljše in veliko sreče na novi pustolovščini," so zapisali pri nemških podprvakih.

Ekipi sta že pred časom dosegli dogovor o prestopu, ki je vreden 103 milijone evrov. To pa je le začetna vrednost, saj bi lahko z različnimi bonusi ob morebitnih uspehih v prihodnjih šestih sezonah ta vsota narasla na 130 milijonov evrov.

Jude Bellingham je bil v pravkar končani sezoni, v kateri je sicer njegov klub v zadnjem krogu zapravil dve točki prednosti in naslov nemškega prvaka prepustil Bayernu, najboljši igralec po izboru sindikata nogometašev nemške lige. V glasovanju je prehitel Randala Kola Muanija (Frankfurt) in Jamala Musialo (Bayern). Kljub mladosti, 20 let bo dopolnil ta mesec, velja Belligham za enega najbolj ključnih igralcev pri Dortmundu, pogosto je bil tudi kapetan moštva.

Lani se je na svetovnem prvenstvu dobro uveljavil tudi v dresu angleške izbrane vrste. Še pred odprtjem tržnice je bil Bellingham eden najbolj zaželenih nogometašev pri številnih evropskih velikanih, na koncu pa se je odločil za prestop k španskemu velikanu.

Ajax ima novega trenerja

Nizozemski velikan Ajax je po zanj skromnem dosežku, šele tretjem mestu v državnem prvenstvu, s čimer si ni priigral vozovnice za nastop v ligi prvakov, prekinil sodelovanje s trenerjem Johnom Heitingo. V klubu so se odločili za kar nekaj sprememb, pred dnevi je z mesta izvršnega direktorja kluba odstopil Edwin van der Sar, nato pa dosegli dogovor z Mauricom Steijnom. Donedavni trener Sparte iz Rotterdama bo sklenil triletno pogodbo.

Devetinštiridesetletni nizozemski strateg je Sparto vodil od leta 2022, pred tem pa je se sedel še na klopeh Den Haaga, VVV-Venla, Nac Brede in Al-Wahde v Združenih arabskih emiratih.

"V vseh klubih, za katere je delal, so rezultati presegli pričakovanja. Tako je s svojimi ekipami večkrat dokazal, da je pravi presežek. Prepričan sem, da je pripravljen na korak naprej," je o novem trenerju dejal direktor kluba Sven Mislintat.

Milner okrepil Brighton

Angleški zvezni igralec James Milner po osmih letih, v katerih je zbral 332 nastopov za rdeče, tudi uradno zapušča Liverpool. 37-letni nogometaš, ki je pod vodstvom Jürgena Kloppa nastopa tudi v obrambni vrsti, je z Liverpoolom osvojil sedem lovorik. Osvojil je tudi ligo prvakov. Na Anfieldu ga je vedno krasil dres s številko 7, kariero pa bo nadaljeval pri Brightonu.

Nekdanji klub Jana Mlakarja je eno največjih pozitivnih presenečenj angleškega prvenstva, saj si je zagotovil nastop v Evropi. Z galebi je sklenil enoletno sodelovanje. V angleškem elitnem prvenstvu je nekdanji nogometaš Liverpoola, Manchester Cityja, Aston Ville, Newcastla in Leedsa zbral že 619 nastopov. Za rekorderjem Garethom Barryjem zaostaja le še 33 tekem (652), na drugem mestu večne lestvice pa je Ryan Giggs (632).

Poleg Milnerja je v tem prestopnem roku Brighton okrepil še Brazilec Joao Pedro (Watford), galebe pa je zapustil Argentinec Alexis Mac Allister, katerega je za 42 milijonov evrov kupil prav Liverpool.

Preberite še:

El Arabi Hilal Soudani
Sportal Olimpija in Maribor predstavila odmevni okrepitvi, nova moč tudi pri Muri
Nizozemska Hrvaška
Sportal Hrvaška po neverjetni tekmi do zgodovinskega podviga
Ne spreglejte