Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2020,
13.20

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

italijansko prvenstvo francosko prvenstvo serie A nemško prvenstvo Koronavirus Bundesliga angleško prvenstvo Damiano Tomassi Vincenzo Spadafora Rocco Commisso Urbano Cairo Harry Kane

Torek, 31. 3. 2020, 13.20

4 leta, 1 mesec

Nejasna usoda največjih lig v Evropi

Če ne bodo igrali tekem, bodo morali plačati 842 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
San Siro Inter | San Siro, kjer igrata domače tekme v Italiji milanska velikana Inter in Milan, že dalj časa sameva. | Foto Reuters

San Siro, kjer igrata domače tekme v Italiji milanska velikana Inter in Milan, že dalj časa sameva.

Foto: Reuters

Koronavirusna pandemija je povsem ohromila evropski šport. Razen v Belorusiji, kjer še vztrajajo, so drugod po stari celini prekinjena oziroma odpovedana vsa športna tekmovanja. Z vsakim dnem blokade pa je vse bolj jasno, da bo težko nadaljevati nogometne lige. V Italiji je vedno več somišljenikov, ki so prepričani, da se sezona ne bo končala, na Otoku pa bi lahko televizijske mreže, ki zagotavljajo prenose tekem, v primeru neodigranih tekem zahtevale od klubov astronomsko odškodnino.

Lionel Messi
Sportal Sredi koronakrize nov razkol pri Barceloni. Je zdaj dokončno počilo?

V Italiji že na glas omenjajo možnost o predčasnem koncu sezone 2019/20 serie A. Pred prekinitvijo je po 26 odigranih tekmah, dvanajst krogov pred koncem sezone, na vrhu seznama torinski Juventus s 63 točkami, Lazio iz Rima pa ima le točko manj na drugem mestu.

Predstavniki italijanskega sindikata profesionalnih igralcev AIC in predstavniki klubov italijanskega elitnega prvenstva serie A so prestavili dokončne pogovore o znižanju plač igralcev zaradi grožnje, da ligaškega tekmovanja ne bo mogoče nadaljevati.

Sindikatu ni treba posredovati, če ...

Damiano Tommasi je vodja združenja igralcev nogometa v Italiji. | Foto: Reuters Damiano Tommasi je vodja združenja igralcev nogometa v Italiji. Foto: Reuters "To seveda vse postavi v povsem novo luč, kar pomeni, da se bomo morali začeti pogovarjati o posledicah predčasnega konca sezone ter kakšen vpliv bo nezmožnost nadaljevanja tekmovanj imela za pogodbe profesionalnih igralcev," je za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal vodja združenja igralcev Damiano Tommasi.

Italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora je napovedal, da bo država podaljšala prepoved igranja in vseh športnih aktivnosti do konca aprila. V Italiji so nogomet prenehali igrati 9. marca.

"Kar zadeva znižanje plač, iščemo, če je mogoče, celovito rešitev," je dejal Tommasi. Seveda pa to še ne pomeni, da igralci s klubi ne smejo sami sklepati dogovorov. Predstavniki vodilnega Juventusa so v soboto dosegli dogovor, da jim bodo od marca do junija odpovedali plačo, če se liga ne bo mogla nadaljevati. "Če med klubi in igralci ni sodnih sporov, sindikatu ni treba posredovati," je še dejal.

Cristiano Ronaldo
Sportal Ronaldo ob 3,8 milijona evrov, a revež ravno ne bo

Najprej varovanje zdravja, nogomet bo prišel na vrsto pozneje

Kdaj bo lahko ponovno Fiorentina zaigrala pred polnimi tribunami? | Foto: Reuters Kdaj bo lahko ponovno Fiorentina zaigrala pred polnimi tribunami? Foto: Reuters Lastnika Fiorentine in Torina, Rocco Commisso in Urbano Cairo, sta v ponedeljek v ločenih izjavah za italijanski nacionalni radio Rai omenila veliko verjetnost, da se sezona serie A 2019/20 ne bo končala,

"Naša razmišljanja so trenutno usmerjena v varovanje zdravja, nogomet pa bo na vrsto prišel kasneje. Ne vemo še, kdaj bodo lahko naši igralci začeli normalno trenirati, zato je vse bolj verjetno, da sezone ne bo mogoče končati," je dejal Commisso.

"Tudi, če bi klubi lahko maja začeli treninge, bi to pomenilo, da bi šele junija lahko nadaljevali tekmovanje, sezona pa bi se končala avgusta. Upoštevajoč, da bi klubi potem imeli en mesec prekinitve, pa nato mesec priprav, bi novo ligaško sezono lahko začeli šele novembra," pa je svoj pogled na trenutno prihodnost nogometa podal Cairo.

Grožnja velike poslovne škode na Otoku

Zaradi pandemije koronavirusa so zaprta tudi vrata stadiona Anfield. | Foto: Reuters Zaradi pandemije koronavirusa so zaprta tudi vrata stadiona Anfield. Foto: Reuters O usodi sezone se bodo v torek pogovarjali tudi predstavniki nemške bundeslige, predstavniki angleške premier lige pa bodo v petek pretresali vse možne scenarije.

Preigravajo se možnosti, da bi sezono nekako stlačili julija in odigrali samo za televizije pred praznimi tribunami, igralci in strokovni štabi klubov v času, dokler ne bi končali sezone, pa bi bili v karanteni, ločeni od družin. Nad klubi premier league namreč visi grožnja velike poslovne škode. Televizijske mreže, ki zagotavljajo prenose tekem, namreč grozijo, da bodo v primeru neodigranih tekem ter s tem neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti zahtevali odškodnino v višini 842 milijona evrov.

Dinamo Zagreb
Sportal Kaos v Zagrebu: Zdravko Mamić prekrižal trenerja Dinama, navijači vračajo udarec

Podaljšanje sezone pa bi imelo za neposredno posledico skrajšanje sezone 2020/21, ker bo prihodnje leto tudi prestavljeno evropsko prvenstvo, špekulirajo na Otoku.

Angleški zvezdnik Harry Kane bi najraje odpovedal sezono. | Foto: Reuters Angleški zvezdnik Harry Kane bi najraje odpovedal sezono. Foto: Reuters

Napadalec Tottenham Harry Kane zagovarja stališče, da bi morali sezono odpovedati, glede na to, da jo ne bo mogoče končati do 30. junija. "Ne vidim neke posebne koristi od tega, da bi igrali nogomet julija oziroma avgusta ter nato kasneje začeli naslednjo sezono," je prepričan Kane.

Liverpool sicer potrebuje le še dve zmagi za potrditev 19. naslova prvaka Anglije, prvega po letu 1990. Rdeči namreč imajo kar 25 točk prednosti pred izzivalci, Manchester Cityjem, poroča STA.

Grožnja mreže Canal+

V veliki finančni negotovosti so se znašli tudi klubi v francoski ligue 1, potem ko so distributerji televizijskih prenosov iz mreže Canal+ zagrozili, da ne bodo izplačali dogovorjenih zneskov v višini 110 milijonov evrov zaradi neodigranih tekem.

Lionel Messi
Sportal Koronavirus dodobra zarezal tudi v denarnice evropskih velikanov
Ne spreglejte