SiolNET. Sportal Nogomet
2,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Komentar

Gospodje, svet gre naprej in z njim nogomet

2,93

termometer

 | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Imamo polfinaliste nogometne lige prvakov, a namesto da bi danes govorili o štirih velikih ekipah, ki se bodo udarile za naslov, je govora o sodnikih in njihovih napakah. Zakaj in do kdaj bo tako?

Morali bi govoriti o taktično neverjetno zrelem Atleticu Madridu Diega Simeoneja, o poletnem Monacu z redko videnim nogometnim draguljem Kylianom Mbappejem, o brezhibnem Juventusu z asom v vzponu Paulom Dybalo, o sijajnem jubileju Cristiana Ronalda v ligi prvakov. O Realu in njegovem sedmem polfinalu v sedmih letih.

Žal danes govorimo o Viktorju Kassaiju. Sodniku, ki je s serijo velikih napak močno razjezil Bayern, a pravzaprav še bolj kot Nemce oškodoval Špance. Danes bi namreč morali govoriti o kar 24 strelih, ki so jih na dveh tekmah sprožili v vrata Manuela Neuerja. Vratarja Münchenčanov, ki je v dveh tekmah zbral kar 18 obramb in bil na trenutke videti kot super junak kakšne izmed filmskih uspešnic.

Toda namesto da bi razglabljali o tem, danes govorimo o madžarskih sodnikih, ki so poskrbeli, da se zdaj pri Realu počutijo kot največji goljufi. Čeprav so jasno pokazali, da lahko spišejo zgodovino in kot prvi obranijo evropski naslov.

Govorimo o ljudeh, ki o centimetrih in trenutkih pred 60, 70, 80 in več tisoč glasnimi navijači na štadionih in na stotine milijoni, ki največje nogometne spektakle spremljajo prek drugih kanalov, odločajo v sekundi. Tudi dveh, kdaj morda v treh.

Včasih tudi v delčkih sekunde se odločajo o ključnih trenutkih v poslu, v katerem se obračajo milijarde evrov. Obkroženi z igralci, ki v vsakem trenutku tekme "igrajo" proti njim. Borijo se namreč za to, o čemer so sanjali leto, dve, včasih tudi vse življenje. In so na koncu včasih oškodovani.

Ne po svoji krivdi, tudi ne zaradi sodnikov. Tako je zaradi ljudi, ki vodijo svetovni nogomet in vztrajajo pri svojem. Namesto da bi tehnologiji pustili, da pomaga pošteno deliti pravico, ji zapirajo vrata.

Zadnja farsa, ki še zdaleč ni osamljen primer, je dokaz, da so spremembe potrebne. Tehnologija bo morala v nogomet na najvišji ravni stopiti z obema in ne samo z eno nogo.

Upajmo, da bodo novi, mlajši ljudje, ki so v zadnjem obdobju zasedli vodilne položaje v svetovnem nogometu, popravili napake starejših predhodnikov, ki so se zasedeli v svojih udobnih naslonjačih in zaspali. Verjamemo, da so dovolj pametni in so dojeli tudi sami. Svet gre naprej in z njim nogomet.

Naprej gre tudi liga prvakov. Z Monacom, Atleticom, Realom in Juventusom v polfinalu. Zaželimo si lahko, da ne bomo o tem, da so nujno potrebne spremembe, spet razglabljali na poti enega izmed polfinalistov do naslova.

Morda najbolj bi si ga zaslužili Italijani. Ne nazadnje so edini, ki so se med najboljšimi štirimi znašli brez pomoči sodnikov oziroma nenadejanih dogodkov, ki so prejšnji teden šokirali ob igrišču.

delitve: 56
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin