SiolNET. Sportal Nogomet
1,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odmevi Matjaža Keka po remiju z Azerbajdžanom

Kek nalil čistega vina igralcem

1,68

termometer

Matjaž Kek | Matjaž Kek je s slovensko reprezentanco letos še neporažen. | Foto: Grega Valančič/Sportida
Matjaž Kek je s slovensko reprezentanco letos še neporažen. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski selektor Matjaž Kek je bil lahko z generalko za tekmo lige narodov proti Kosovu le delno zadovoljen. V nedeljo se bo igralo za točke, v sredo, ko je v praznih Stožicah gostoval Azerbajdžan, pa na prijateljski tekmi ni bilo zadetkov (0:0). "Proti Kosovu bo treba dvigniti raven igre, agresivnosti, duelov, drugače se nam slabo piše," je 59-letni Mariborčan pojasnil, kaj vse bo treba popraviti do nedelje, in dodal, da Josip Iličić, ki so mu soigralci preveč prepuščali žogo, vendarle ne more sam reševati tekme.

Slovenija Azerbajdžan nogomet Sportal Ura in pol dolgčasa za podaljšanje lepega niza Slovenije

Nogometna uspavanka, v kateri so ostali navijači Slovenije prikrajšani za zrele priložnosti pred vrati Azerbajdžana, je ponudila različna obraza gostiteljev. Matjaž Kek je sicer res nadaljeval čaroben niz slovenske reprezentance brez prejetega zadetka, ki po novem traja že 549 minut. Igri v obrambi zameri le nezbranost v tretji minuti, ko so si gostje s Kavkaza ustvarili edino kolikor toliko resno priložnost. Veliko bolj ga je skrbelo pomanjkanje pravih žog za napadalce. Niso jih dočakali, zlasti v prvem polčasu, s katerim selektor ni bil zadovoljen. Milo rečeno.

Fotogalerija s tekme, fotografa Vid Ponikvar in Grega Valančič/Sportida:

1 / 51
2 / 51
3 / 51
4 / 51
5 / 51
6 / 51
7 / 51
8 / 51
9 / 51
10 / 51
11 / 51
12 / 51
13 / 51
14 / 51
15 / 51
16 / 51
17 / 51
18 / 51
19 / 51
20 / 51
21 / 51
22 / 51
23 / 51
24 / 51
25 / 51
26 / 51
27 / 51
28 / 51
29 / 51
30 / 51
31 / 51
32 / 51
33 / 51
34 / 51
35 / 51
36 / 51
37 / 51
38 / 51
39 / 51
40 / 51
41 / 51
42 / 51
43 / 51
44 / 51
45 / 51
46 / 51
47 / 51
48 / 51
49 / 51
50 / 51
51 / 51

"Naš prvi polčas je bil slab. Premalo agresiven. Predaleč smo stali od nasprotnika, ves čas zamujali. Iz organizirane igre bi morali biti hitrejši v prehodih, če hočemo kaj narediti, tako pa pravzaprav sploh nismo privlekli žoge do napadalcev," je našteval stvari, ki so ga zmotile v prvem delu. Podobno velja tudi za tiste redke trenutke, ko se je v gradnji napada obetalo kaj več, a so se njegovi izbranci odzvali prepočasi in preveč igrali v širino na postavljeno obrambo.

Iličić mora biti obkrožen s soigralci

Josip Iličić je za reprezentanco zaigral prvič po letu dni. V izbrani vrsti je naletel na kar nekaj novih obrazov, s katerimi prej ni še nikoli igral. | Foto: Grega Valančič / Sportida Josip Iličić je za reprezentanco zaigral prvič po letu dni. V izbrani vrsti je naletel na kar nekaj novih obrazov, s katerimi prej ni še nikoli igral. Foto: Grega Valančič / Sportida "Azerbajdžan se je zelo kvalitetno zaprl, tako da nismo imeli prave rešitve. Takrat, ko smo imeli možnost, pa smo preveč tiščali žogo k Iličiću, da bi rešil vse sam," se je dotaknil vrnitve Josipa Iličića, ki je za Slovenijo zaigral po skoraj letu dni in proti Azerbajdžanu nosil kapetanski trak. Kaj je zameril njegovim soigralcem?

"Če bomo z žogami iskali samo Iličića, potem to ne bo dobro. To ni pravi recept. Mora biti obkrožen s soigralci. Morajo se mu omogočati, da v trenutku, ko naredi višek v igri ena na ena, z njimi odigra. Ne smejo samo stati in čakati, kaj bo naredil," je selektor opozoril varovance, česa naj se v prihodnje izogibajo, ko bodo gradili napad z Iličićem.

Slovenska izbrana vrsta je zaman čakala na zadetek, ki bi lahko odločil o zmagovalcu na srečanju. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska izbrana vrsta je zaman čakala na zadetek, ki bi lahko odločil o zmagovalcu na srečanju. Foto: Vid Ponikvar

"Dlje ko je tekma trajala, konkretnejši je bil Jojo. To sem na koncu tudi pričakoval. Prelagati odgovornost samo nanj, igrati 'alibi varianto' pa ne bo šlo," pričakuje od Iličićevih soigralcev, da se mu bolj odprejo, da bo lahko potekala igra v napadu tudi prek njih. Igralcem bo poskušal vcepiti v glavo, da v napadu ne gredo preveč v širino, ampak poskušajo prenesti žogo v zadnjo linijo tekmeca. "Čaka nas še dosti dela," se zaveda, da se tega ne da izboljšati čez noč, saj je za to potreben proces. Najprej pa je treba postaviti pravilne temelje.

Slovenija Azerbajdžan nogomet Sportal Azerbajdžan se ni dal, jubilej Ronalda, šok v Franciji

Težave, ki nastopijo proti dobro postavljeni obrambi

Selektor Kek je proti Azerbajdžanu spočil nekatere prvokategornike. | Foto: Grega Valančič/Sportida Selektor Kek je proti Azerbajdžanu spočil nekatere prvokategornike. Foto: Grega Valančič/Sportida Če Kek ni bil zadovoljen z izvedbo proti Azerbajdžanu v prvem polčasu, pa je bilo nekoliko bolje v drugem. Zlasti v obrambi, kjer Slovenija ni več pustila gostom blizu svojega kazenskega prostora. Tudi v napadu se je čutilo nekaj sprememb. Ne nazadnje so slovenski nogometaši v drugem delu končno začeli nizati strele v okvir vrat, a je dvoboj na koncu minil brez priložnosti, ob kateri bi močno zadišalo po zadetku.

"Po menjavah je bilo v drugem polčasu z naše strani več dinamike. Takoj smo pritisnili, dobili več drugih žog, a na postavljeno obrambo tudi v tem polčasu nismo kaj prida odigrali," ga je dvoboj, ki ni mogel zadovoljiti nogometnih sladokuscev, spominjal na tistega pred dvema mesecema, ko je Slovenija dosegla zgodovinsko prvo zmago v ligi narodov in v Stožicah po zadetku Damjana Boharja premagala Moldavijo.

Prvi nastop za člansko reprezentanco je vknjižil zvezni igralec Rijeke Adam Gnezda Čerin. | Foto: Grega Valančič / Sportida Prvi nastop za člansko reprezentanco je vknjižil zvezni igralec Rijeke Adam Gnezda Čerin. Foto: Grega Valančič / Sportida

"Takrat smo sicer dali gol, a se je videlo, da takrat, ko je ekipa dobro postavljena proti nam, s tremi branilci, z devetimi, desetimi igralci v bloku, nimamo nobenih možnosti, če smo prepočasni. To se je videlo tudi proti Azerbajdžanu," je opozoril na težavo, ki jo prinaša prepočasna igra v napadu.

Številne menjave glede na tekmo v Moldaviji

V prvem polčasu je po dolgem času za izbrano vrsto zaigral Tim Matavž. | Foto: Grega Valančič / Sportida V prvem polčasu je po dolgem času za izbrano vrsto zaigral Tim Matavž. Foto: Grega Valančič / Sportida Prijateljska tekma v sredo je bila zanj prijateljska le na papirju. "V duelih je nekajkrat dobro 'počilo'. Iz takih tekem lahko samo pridobiš," je prepričan, da so takšne preizkušnje dobrodošle, pa čeprav se je odločil za številne menjave in kombinacije v ekipi.

O tem dovolj zgovorno priča podatek, da v primerjavi z zadnjo tekmo v Kišinjevu v začetni enajsterici ni bilo kar sedmih igralcev. Jana Oblaka, Mihe Blažiča, Jureta Balkovca, Harisa Vučkića, Benjamina Verbiča, Damjana Boharja in Jake Bijola. Zadnji trije so proti Azerbajdžanu vstopili v igro v drugem polčasu, preostali štirje, Vučkić ima še manjše zdravstvene težave, pa so v sredo počivali. Tako so bili v začetni enajsterici na zadnjih dveh tekmah le Nejc Skubic, Miha Mevlja, Jasmin Kurtić in Sandi Lovrić.

Kdo bo vskočil namesto Bijola?

V nedeljo čaka slovenske reprezentante dvoboj, ki bo štel za točke. | Foto: Grega Valančič / Sportida V nedeljo čaka slovenske reprezentante dvoboj, ki bo štel za točke. Foto: Grega Valančič / Sportida Ne nazadnje je želel selektor videti, kaj zmorejo novinca Adam Gnezda Čerin in Kenan Bajrić, bolj ga je navdušil zlasti drugi, ter povratnika Josip Iličić in Tim Matavž, pa tudi Miha Zajc in Nino Kouter, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom oziroma karantene oktobra nista mogla pomagati reprezentanci.

Zaveda se, da bo proti Kosovu, ki bo v nasprotju z oktobrskim srečanjem v Prištini lahko računalo na najboljše igralce - na delu so bili že v sredo proti Albaniji in izgubili z 1:2 -, treba prikazati bistveno več. Tudi več agresivnosti.

Do nedelje bo moral najti pravo rešitev za položaj zadnjega zveznega igralca. Proti Kosovu namerava zaigrati z dvema. Eno mesto je bolj kot ne rezervirano za izkušenega Jasmina Kurtića, za drugega pa bi lahko ob dejstvu, da bo Jaka Bijol moral zaradi kazni rumenih kartonov počivati, kandidirala Nino Kouter in novinec Gnezda Čerin.

Kdo bo v nedeljo delal družbo Jasminu Kurtiću v zadnjem delu zvezne vrste? | Foto: Vid Ponikvar Kdo bo v nedeljo delal družbo Jasminu Kurtiću v zadnjem delu zvezne vrste? Foto: Vid Ponikvar

"Moramo še izbrati igralca, ki bo na sredini ob Kurtiću. Tu sta imela oba zvezna igralca v prvem polčasu premalo pomoči krilnih igralcev. Morali bi biti nevarnejši za gol, a si nismo ustvarjali velikih priložnosti." Upa, da bo v nedeljo drugače in da bo Slovenija, ki ni prejela zadetke že šest tekem zapored, izkoristila prednost domačega igrišča proti Kosovu, s tem pa si tudi zagotovila lažje izhodišče pred zadnjo tekmo lige narodov. V Solunu (sprva je bilo mišljeno, da bo tekma v Atenah, a je zaradi slabega stanja igrišča prestavljena v drugo največje grško mesto) bi ji v tem primeru za ubranitev prvega mesta zadoščal že remi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin