Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2024,
6.00

Osveženo pred

22 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

Aston Villa Young Boys PSV Eindhoven Juventus Sporting Lizbona Lille Dinamo Zagreb Bayern München Liverpool AC Milan Stuttgart Real Madrid UEFA liga prvakov UEFA liga prvakov

Torek, 17. 9. 2024, 6.00

22 minut

Liga prvakov, ligaški del (1. krog – torek)

Madrid pretresajo nič kaj prijazne Neymarjeve besede o Mbappeju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Real Borussia | Real Madrid v tej sezoni napada že 16. evropski naslov. Sezono je začel z evropskim superpokalnim naslovom. | Foto Reuters

Real Madrid v tej sezoni napada že 16. evropski naslov. Sezono je začel z evropskim superpokalnim naslovom.

Foto: Reuters

Danes gre zares. Liga prvakov bo prvič zaživela v novem tekmovalnem formatu, v katerem ni več skupinskega dela, nastopa pa kar 36 klubov. Prvi krog bo trajal vse do četrtka, vsak dan se bo predstavilo 12 udeležencev. Branilec naslova Real Madrid bo danes gostil Stuttgart. Pred dvobojem v Španiji odmevajo nič kaj prijazne Neymarjeve besede o Kylianu Mbappeju. Na derbiju večera se bosta spopadla Milan in Liverpool, Bayern bo pričakal slovenske sosede, hrvaškega prvaka Dinamo Zagreb. Slovenski udeleženci lige prvakov bodo nastopili v sredo in četrtek.

Aleksander Čeferin
Sportal Evropa česa takega še ni videla, Čeferin prepričan o uspehu

Liga prvakov, ligaški del (1. krog):

Torek, 17. september:

Več kot polovica klubov (7 od 12), ki bo nastopila danes, se lahko pohvali z naslovom evropskega prvaka. Največ jih je osvojil Real Madrid, kar 15, ki je tudi absolutni rekorder, Milan in Liverpool, ki se bosta v boj za točke podala na San Siru, sta jih skupaj zbrala 13 (7 in 6), danes pa bo na delu tudi Bayern München, šestkratni evropski prvak. Tako bodo uvodni dan ligaškega dela lige prvakov zaznamovali nastopi štirih klubskih velikanov, ki prednjačijo na večni lestvici evropskih prvakov.

Neymar se je ob Mbappeju počutil kot v peklu 

Neymar in Kylian Mbappe sta dolgo sodelovala pri PSG. | Foto: Guliverimage Neymar in Kylian Mbappe sta dolgo sodelovala pri PSG. Foto: Guliverimage Real Madrid spada med največje favorite za osvojitev naslova. Njegove delnice so še zrasle po prihodu Kyliana Mbappeja, 25-letnega francoskega superzvezdnika, ki se je v zadnjih letih poskušal povzpeti na evropski prestol s PSG, a mu je vselej spodletelo. Na Parku princev je sodeloval tudi z Neymarjem, atomski trojček v napadu pa je dopolnjeval Lionel Messi. A tudi to ni zadoščalo za uresničitev sanj o evropskem naslovu.

Danes bo Mbappe v ligi prvakov debitiral v dresu Reala, idilo v kraljevem klubu pa so zmotile besede njegovega nekdanjega soigralca Neymarja, ki je po poročanju novinarja Cyrila Hanoune svoje rojake pri Realu posvaril o tem, kako težko je shajati z Mbappejem. Reprezentančnim kolegom Viniciusu Jr., Rodrygu in Ederju Militau, pri Realu pa nastopa tudi 18-letni brazilski biser Endrick, je povedal, da je bilo njegovo sodelovanje z Mbappejem v Parizu vse prej kot zgledno. To je primerjal kar s katastrofo in rojakom dejal, da se je ob Francozu počutil kot v peklu.

Mbappe pri Realu sodeluje s številnimi brazilskimi legionarji, med katerimi je tudi Vinicius Jr. Na zadnji tekmi v San Sebastianu sta se oba vpisala med strelce proti Realu Sociedadu. | Foto: Reuters Mbappe pri Realu sodeluje s številnimi brazilskimi legionarji, med katerimi je tudi Vinicius Jr. Na zadnji tekmi v San Sebastianu sta se oba vpisala med strelce proti Realu Sociedadu. Foto: Reuters

Zanimivo je, da je Mbappe na vprašanje, kako je bilo sodelovati z Neymarjem, odgovoril, da je bilo vroče in hladno. Neymar se je lani preselil v Savdsko Arabijo, kjer si je v dresu Al Hilala huje poškodoval koleno in se počasi vrača na igrišča. Tako je izgubil stik z evropsko ligo prvakov, ki jo je pred leti osvojil z Barcelono, a ima pri Realu ogromno rojakov.

Beli baletniki so v zadnjih 11 sezonah postali evropski prvaki kar šestkrat, Stuttgart, nemški podprvak, pa bo prvič po 14 letih nastopil v elitnem tekmovanju.

Čeferin Ronaldo
Sportal Zgodovinski žreb v Monaku, Čeferin se je poklonil Ronaldu

Derbi v Milanu, lahko delo za Bayern proti Dinamu?

Liverpoola po dolgih letih v ligi prvakov ne bo vodil Jürgen Klopp. Na klopi rdečih bo debitiral Nizozemec Arne Slot. | Foto: Reuters Liverpoola po dolgih letih v ligi prvakov ne bo vodil Jürgen Klopp. Na klopi rdečih bo debitiral Nizozemec Arne Slot. Foto: Reuters Himna lige prvakov bo danes najprej odmevala v Torinu in Bernu, kjer se bosta tekmi začeli že ob 18.45. Juventus je favorit proti PSV Eindhovnu, Young Boys pa bo dočakala čast, da se kot prvi med evropsko elito spopade z Aston Villo. Klub iz Birminghama, ki je pred dobrimi štirimi desetletji postal evropski prvak, sicer prvič nastopa v ligi prvakov, odkar je nasledil pokal državnih prvakov.

Na papirju bosta za derbi večera poskrbela AC Milan in Liverpool. V tem stoletju sta se dvakrat pomerila v finalu lige prvakov, zlasti je bil dramatičen tisti leta 2005 v Istanbulu, ko je rdečim uspel neverjeten preobrat po zaostanku z 0:3. Gostitelje bo prvič v Evropi vodil Paulo Fonseca, na klopi Liverpoola bo v ligi prvakov debitiral nizozemski strateg Arne Slot, italijanski zvezdnik Federico Chiesa pa naj še ne bi zaigral za rdeče.

Bayern odpira novo evropsko poglavje. Pod vodstvom Belgijca Vincenta Kompanyja vstopa v sezono z velikimi cilji, saj bo finale 31. maja prav v Münchnu. Bavarci imajo izjemno statistiko. V zadnjih 20 sezonah so vselej zmagali na uvodni tekmi lige prvakov, v skupinskem delu tekmovanja pa so neporaženi že 40 tekem zapored.

Sergej Jakirović je pred štirimi leti v Sloveniji vodil Maribor in v Evropi doživel boleč udarec, ko so vijolice izpadle proti severnoirskemu Colerainu. Zdaj bo debitiral v ligi prvakov kot trener zagrebškega Dinama na gostovanju v Münchnu. | Foto: Guliverimage Sergej Jakirović je pred štirimi leti v Sloveniji vodil Maribor in v Evropi doživel boleč udarec, ko so vijolice izpadle proti severnoirskemu Colerainu. Zdaj bo debitiral v ligi prvakov kot trener zagrebškega Dinama na gostovanju v Münchnu. Foto: Guliverimage

Hrvaški prvak Dinamo Zagreb, ki ga bo spodbujalo okrog štiri tisoč navijačev, bo poskušal presenetiti favorita, s katerim se je nazadnje meril v sezoni 2015/16. Takrat je izgubil z 0:2 in 0:5, kar petkrat pa je mrežo Zagrebčanov zatresel zdajšnji napadalec Barcelone Robert Lewandowski.

Bajrić v sredo, preostali Slovenci v četrtek

Kevin Kampl bo v četrtek z Leipzigom gostoval pri Oblakovem Atleticu. | Foto: Reuters Kevin Kampl bo v četrtek z Leipzigom gostoval pri Oblakovem Atleticu. Foto: Reuters Kar zadeva slovenske nastope, bo treba nanje počakati do srede oziroma četrtka. Kenan Bajrić bo s Slovanom v sredo gostoval pri Celticu, dan pozneje bo Crvena zvezda s Timijem Maxom Elšnikom in Vanjo Drkušićem gostila Benfico, Jan Oblak bo z Atleticom na slovenskem derbiju pričakal Leipzig Benjamina Šeška in Kevina Kampla, graški Sturm z Jonom Gorencem Stankovićem in Tomijem Horvatom pa bo gostoval pri francoskem Brestu.

Uvodni krog ligaškega dela lige Europa bo na sporedu prihodnji teden, 36 udeležencev konferenčne lige, med katerimi sta tudi Celje in Olimpija, pa se bo prvič potegovalo za točke v začetku oktobra.

Liga prvakov, ligaški del (1. krog):

Torek, 17. september:

Sreda, 18. september:

Četrtek, 19. september:

Aleksander Čeferin
Sportal Revolucija, kot je nogometna Evropa še ni videla
Ne spreglejte