Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
23.55

Osveženo pred

1 ura, 15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Dušan Stojinović Aleks Pihler Vid Belec Žiga Lipušček Liga Europa Liga Europa

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 23.55

1 ura, 15 minut

Liga Europa, play-off kvalifikacij (povratne tekme)

Lipušček v boju iz oči v oči izločil Belca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Žiga Lipušček | Žiga Lipušček je z ekipo RFS po enajstmetrovkah prišel do napredovanja v skupinski del lige Europa. | Foto Reuters

Žiga Lipušček je z ekipo RFS po enajstmetrovkah prišel do napredovanja v skupinski del lige Europa.

Foto: Reuters

Danes je bilo poleg tekem v boju za konferenčno ligo, kamor sta se zavihtela Olimpija in Celje, odigranih tudi vseh 12 povratnih tekem play-offa kvalifikacij lige Europa, v katerih si je sodelovanje v drugi najmočnejši evropski klubski ligi uspelo priboriti tudi slovenskemu legionarju Žigi Lipuščku, ki je z ekipo RFS izločil Apoel Vida Belca. Ta bo tako kot Aleks Pihler (Borac Banja Luka) in Dušan Stojinović (Jagiellonia Bialystok) kot poraženec play-offa evropsko jesen nadaljeval v glavnem delu konferenčne lige.

NK Olimpija : NK Rijeka
Sportal V Stožicah in Celju slavijo evropsko jesen, grenak konec za Maribor

Kvalifikacije za ligo Europa, play-off (povratne tekme):

Četrtek, 29. avgust:

V Nikoziji na Cipru sta se na povratni tekmi udarila izkušeni Mariborčan Vid Belec (Apoel Nikozija) in nekdanji branilec Gorice Žiga Lipušček (RFS), ki je s svojimi soigralci prvo tekmo dobil z 2:1 in se na koncu po drami tudi veselil napredovanja. Druga tekma se je z enakim izidom po rednem delu končala v korist Apoela, potem ko je Anastasios Donis za ciprski klub v 94. minuti zadel za 2:1. Tekma se je tako prevesila v podaljšek, v katerem ni bilo zadetkov, potnika v skupinski del lige Europa pa je odločilo izvajanje enajstmetrovk. V tem je bil uspešnejši latvijski klub, saj so vsi štirje poskusi tega kluba končali za hrbtom Belca, med drugim je bil uspešen tudi Lipušček. Na drugi strani so bili nogometaši Apoela dvakrat neuspešni in napredovanja so se po štirih serijah veselili gostujoči nogometaši.

Enajstmetrovke so odločile tudi obračun prvaka Bosne in Hercegovine, Borca iz Banja Luke, pri katerem je Aleks Pihler igral od 85. minute, in Ferencvaroša, v katerem je bil na koncu uspešnejši madžarski predstavnik. Prva tekma se je tako kot redni del druge končal brez zadetkov, v polčasu sta obe ekipi zadeli po enkrat, zato so odločili streli z bele pike, v katerih je bilo uspešnejše madžarsko moštvo.

Brez možnosti je bil nekdanji kapetan Celja Dušan Stojinović, ki je že na prvi tekmi s poljskim prvakom Jagiellonio Bialystok doma izkusil moč Ajaxa (1:4), na povratnem obračunu pa je bil nizozemski klub boljši s 3:0.

Tudi liga Europa bo podobno kot liga prvakov v tej sezoni deležna novega tekmovalnega ustroja. V glavnem delu, ki ne bo več skupinski, ampak ligaški, bo nastopilo 36 klubov, vsak udeleženec pa bo odigral osem tekem. 

Kvalifikacije za ligo Europa, play-off (prve tekme):

Četrtek, 22. avgust:

Nastop v glavnem delu lige Europa so si že pred tem zagotovili (17 od 36):

Olympiakos (Grč – zmagovalec konferenčne lige), Manchester United in Tottenham (oba Ang), Athletic Bilbao in Real Sociedad (oba Špa), Eintracht Frankfurt in Hoffenheim (oba Nem), Lazio in Roma (oba Ita), Nice in Lyon (oba Fra), AZ Alkmaar in Twente (oba Niz), Porto (Por), Union St. Gilloise (Bel), Glasgow Rangers (Ško), Fenerbahče (Tur)

Luka Menalo
Sportal Čistka v Celju, Riera odpisal tudi Menala
Ne spreglejte