Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2019,
22.52

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

3

Natisni članek

Liga Europa Baku Arsenal Chelsea

Sreda, 29. 5. 2019, 22.52

4 leta, 10 mesecev

Liga Europa, finale

Chelsea še drugič v zgodovini prvak lige Europa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

3

Liga Europa, finale, Chelsea | Nogometaši Chelseaja so zmagovalci lige Europa. | Foto Reuters

Nogometaši Chelseaja so zmagovalci lige Europa.

Foto: Reuters

Londonski Chelsea je v velikem finalu lige Europa v Bakuju s 4:1 premagal Arsenal in še drugič v zgodovini dvignil pokal. Topničarji so se v prvem polčasu dobro kosali z mestnimi tekmeci, v drugem pa so na azerbajdžanski zelenici zavladali modri.  

Liga Europa, finale:

Strelec dveh golov, Belgijec Eden Hazard, je, kot kaže, odigral zadnjo tekmo za Chelsea. "Mislim, da je to slovo. Tukaj sem sedem leti in napočil je čas za nove izzive," so ga citirali otoški mediji. Kariero končuje tudi vratar Arsenala Petr Cech, ki je pred prestopom k topničarjem leta 2015 kar 11 sezon odigral za Chelsea.

Liga Europa, finale, Chelsea | Foto: Reuters Foto: Reuters

Giroud začel ... 

V prvem polčasu sta londonska kluba odigrala "šahovsko partijo" in se na odmor podala z nedotaknjenima mrežama, že v začetku drugega dela igre pa so se razveselili navijači modrih. V 49. minuti je Arsenalovega čuvaja mreže Petra Cecha s strelom z glavo ugnal francoski reprezentant Olivier Giroud.

Le dobrih deset minut kasneje je Chelsea vodil že z 2:0. Gol sta zakuhala Eden Hazard (podajalec) in Pedro (strelec).  V 65. minuti je Ainsley Maitland-Niles v kazenskem prostoru zrušil Girouda, sodnik Gianluca Rocchi je pokazal na belo točko, z enajstih metrov pa je vodstvo Chelseaja na 3:0 povišal Eden Hazard.

Olivier Giroud je nekdanjega chelseajevca Petra Cesca premagal v 49. minuti. | Foto: Reuters Olivier Giroud je nekdanjega chelseajevca Petra Cesca premagal v 49. minuti. Foto: Reuters

... Hazard dokončal

Arsenalov strateg Unai Emery je v 66. minuti z igre potegnil Lucasa Torreira in na igrišče Alexa Iwobija, kar se je izkazalo za zadetek v polno, saj je Iwobi le tri minute kasneje izid znižal na 1:3. A veselje topničarjev ni trajalo dolgo, Eden Hazard je udaril še drugič na tekmi in v 72. minuti povišal na 4:1. Ta izid je obveljal tudi ob koncu tekme.

Drugi naslov za Chelsea

Chelsea je osvojil drugi naslov ligi Europa, prvič je slavil leta 2013, ko je v Amsterdamu premagal Benfico z 2:1. Chelsea je eden izmed štirih evropskih klubov, ki so osvojili vsa tri različna evropska tekmovanja. To je uspelo le še Juventusu, Ajaxu in Bayernu.

Tudi Arsenal je lovil svojo drugo evropsko lovoriko - leta 1994 je osvojil pokal pokalnih zmagovalcev -, a še petič v finalu ostal praznih rok. Za topničarje je bila zmaga v ligi Europa tudi edina pot v ligo prvakov za naslednjo sezono, saj si je ni uspel priboriti skozi domače prvenstvo. Chelsea si jo je že s tretjim mestom v ligi premier.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin si je finale ogledal v družbi azerbajdžanskega predsednika Ilhana Alijeva. | Foto: Reuters Predsednik Uefe Aleksander Čeferin si je finale ogledal v družbi azerbajdžanskega predsednika Ilhana Alijeva. Foto: Reuters

Zmagovalcu evropske lige bo pokal izročil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, ki bo v soboto častno nalogo izpolnil tudi na drugem angleškem spektaklu, finalu lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom.

Preberite še:

Henrikh Mkhitaryan
Sportal Uefa zavrnila prošnjo Arsenala
Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin o finalu v Bakuju: Težave s človekovimi pravicami so tudi drugje v Evropi
Aleksander Čeferin
Sportal Razlogi, zaradi katerih se je Čeferin znašel na slabem glasu
Sportal Nekdanji nogometaš Arsenala z navijači v Ljubljani obujal spomine
Arsenal Chelsea 19. januar 19
Sportal V Veliki Britaniji brezplačen ogled tekem iz Madrida in Bakuja
Pierre-Emerick Aubameyang
Sportal Popolna angleška prevlada tudi v ligi Europa!
Ne spreglejte