Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91

Natisni članek

Kvalifikacije za Euro 2024 Danska Andraž Šporar Bukayo Saka Kylian Mbappe Kylian Mbappe Aljaž Ivačič slovenska nogometna reprezentanca Kvalifikacije za EP 2024

Torek, 20. 6. 2023, 7.00

2 meseca, 3 tedne

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024, 4. KROG (PONEDELJEK)

Pomembna točka Slovenije. Angleži so se znesli nad Makedonci, rekord Mbappeja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,91
Slovenija : Danska slovenska nogometna reprezentanca Andraž Šporar | Slovenci so remizirali z Dansko (1:1). | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Slovenci so remizirali z Dansko (1:1).

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je na svoji četrti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v razprodanih Stožicah z 1:1 (1:1) remizirala z Dansko. Po uvodnih dveh zmagah in petkovem porazu proti Finski so Slovenci pokazali drugačen obraz in osvojili točko. Izbranci Matjaža Keka bodo kvalifikacije nadaljevali septembra z domačo tekmo proti Severni Irski in gostovanjem v San Marinu. Za najvišjo zmago večera so poskrbeli Angleži. Evropski podprvaki so se doma znesli nad Makedonci in jih premagali s 7:0. Zelo učinkoviti so bili tudi Finci, ki so proti San Marinu dosegli šest zadetkov. Francozom je zmago nad Grčijo omogočil Kylian Mbappe in s tem popravil francoski rekord iz leta 1958.

Slovenija Danska
Sportal Matjaž Kek je dolgo hrepenel po tem
Slovenija : Danska
Sportal Ko bi bilo vedno tako …

Kvalifikacije za Euro 2024, 4. krog:

Ponedeljek, 19. junij:

Slovenska vrsta si je proti prvemu favoritu skupine Danski želela osvojiti nove točke, posebej po porazu na Finskem. Kekovi nogometaši so dobro začeli in povedli, še v prvem polčasu pa so gosti izenačili. Po borbeni predstavi so Slovenci točko tudi ohranili in tako prvič v petih medsebojnih dvobojih z Danci, ki so tako kot Slovenci enkrat zadeli tudi okvir vrat, igrišče zapustili neporaženi.

Slovenija je imela pred zelo pomembno tekmo v ekipi nekaj težav. Ob poškodbi Jasmina Kurtića in bolezni Jona Gorenca Stankovića je selektor izpostavil tudi virozo. Še dva oziroma trije igralci so imeli povišano temperaturo. Ob tem je priprave na lastno željo zapustil še vratar Aljaž Ivačič, ki se je že vrnil v svoj klub Portland Timbers v ZDA, so sporočili iz NZS. Tekmovanje čez lužo se namreč zaradi reprezentančnih obveznosti ni ustavilo. Članski ekipi se je zato namesto Ivačiča pridružil vratar reprezentance do 21 let Martin Turk.

Jan Mlakar je tekmo začel v prvi postavi, v drugem polčasu pa je zadel prečko. | Foto: Grega Valančič/Sportida Jan Mlakar je tekmo začel v prvi postavi, v drugem polčasu pa je zadel prečko. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski selektor Matjaž Kek se je tako po porazu na tekmi s Finsko v začetni enajsterici odločil za nekaj sprememb. Poleg 23-letnega Matevža Vidovška, ki je v vratih zamenjal proti Finski ne preveč prepričljivega Vida Belca, so od prve minute za razliko od petkove tekme začeli tudi Erik Janža, Timi Max Elšnik in Jan Mlakar.

Šporar Slovenijo popeljal v vodstvo

V prvih minutah srečanja v Stožicah so pobudo nekoliko bolj prevzeli gostje, a so si prvo resnejšo priložnost v deveti minuti priigrali Slovenci. Na desni strani je Adam Gnezda Čerin podal do Žana Karničnika, ki pa je iz dokaj ugodnega položaja meril mimo vrat Dancev. V začetku 25. minute pa je v Stožicah završalo. Slovenci so iz kota po uigrani akciji matirali dansko obrambo. Po kombiniranju Petra Stojanovića in Gnezde Čerina se je neoviran v kazenskem prostoru znašel Andraž Šporar, ki je žogo poslal v desni spodnji kot vrat Danske in navdušil razprodane Stožice.

A veselje slovenske izbrane vrste ni trajalo dolgo. V 42. minuti se je po – vsaj na videz – nenevarni akciji in ostri podaji Pierra-Emila Hojbjerga z leve strani po slabem posredovanje slovenske obrambe sam pred vrati Vidovška znašel Rasmus Hojlund, ki iz neposredne bližine ni imel težke naloge in je izid poravnal na 1:1, s tem pa je postavil tudi izid prvih 45 minut tekme. Danci so imeli sicer v prvem polčasu kar 62 odstotkov časa žogo v svoji posesti, a so tako kot Slovenci iz edinega poskusa v okvir vrat nasprotnika tudi zadeli.

V drugem polčasu so zapretili Danci, ki so bili zelo blizu zadetku v 64. minuti srečanja, a je poskus Christiana Eriksena zadel vratnico, nato pa je odbito žogo dobil še Jens Stryger Larsen, a brez uspeha. Hitro zatem pa so se na drugi strani znašli tudi slovenski nogometaši, vendar so je tudi njim malce zagodla smola, saj je izjemno močan poskus Jana Mlakarja zadel prečko. Do konca tekme reprezentanci pred več kot 14.300 gledalci nista več dosegli zadetka, Slovenci pa so na svoji četrti tekmi v kvalifikacijah zabeležili prvi remi.

Slovenija : Danska, foto: Vid Ponikvar in Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 43

V skupini H je Finska visoko, s 6:0, premagala San Marino, Kazahstan pa v gosteh Severno Irsko z 1:0. Zdaj imata Finska in Kazahstan po devet točk, Danska in Slovenija po sedem, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Na EP vodita prvi dve mesti v skupini.

Danski navijači pred tekmo v središču Ljubljane:

Na tekmah v preostalih skupinah je izstopala visoka zmaga Anglija nad Severno Makedonijo (7:0), na kateri je zvezdnik Arsenala Bukayo Saka dosegel hat-trick. Trije levi so po štirih krogih zbrali maksimalnih 12 točk, lahko pa se pohvalijo z imenitno razliko v zadetkih 15:1.

Bukayo Saka je mrežo Severne Makedonije zatresel kar trikrat. | Foto: Reuters Bukayo Saka je mrežo Severne Makedonije zatresel kar trikrat. Foto: Reuters

Svetovni podprvaki Francozi so doma tesno odpravili Grčijo (1:0), zmagovalca pa je po strelu z bele točke odločil Kylian Mbappe. Napadalec PSG, ki bi lahko poskrbel za eno najbolj odmevnih zgodb poletnega prestopnega roka, je s tem število doseženih zadetkov v tej sezoni povečal na 54. V klubskem dresu jih je dosegel 41, za reprezentanco pa 13. S tem je nogometaš z najvišjo tržno vrednostjo na svetu postavil nov francoski rekord. Postal je strelec največjega števila zadetkov v eni sezoni in prehitel podvig Justa Fontaina, ki se je v sezoni 1957/58 podpisal pod 53 zadetkov.

Kylian Mbappe je v jubilejnem 70. nastopu za francosko reprezentanco dosegel 40. zadetek. | Foto: Reuters Kylian Mbappe je v jubilejnem 70. nastopu za francosko reprezentanco dosegel 40. zadetek. Foto: Reuters

Torek, 20. junij:

Lestvice:

Maskota EP 2024 bo medved v hlačah

Maskota nogometnega evropskega prvenstva 2024 v Nemčiji bo medved, oblečen v hlače, nemška tiskovna agencija dpa povzema časnik Bild. Uradno bodo prireditelji EP, med drugimi tudi direktor turnirja Philip Lahm in podpredsednica nemške nogometne zveze Celia Sasic, maskoto predstavili v torek ob 14. uri v Gelsenkirchnu.

Preberite še:

Benjamin Šeško
Sportal Šeško obljublja, da bo v Stožicah drugače
kvalifikacije 2024 Finska Slovenija
Sportal Kek po porazu: Zdaj se bo pokazalo, če imamo kakega 'fajterja', ki bo dvignil glas
Ne spreglejte