Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
20. 6. 2023,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

Kasper Hjulmand Danska slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Kvalifikacije za EP 2024 Kvalifikacije za Euro 2024

Torek, 20. 6. 2023, 4.00

2 meseca, 4 tedne

Selektor Matjaž Kek po dvoboju z Dansko

Matjaž Kek je dolgo hrepenel po tem

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99
Slovenija Danska | Matjaž Kek je popeljal Slovenijo do prvega remija v kvalifikacijah za Euro 2024. Je pa postal tudi prvi slovenski selektor, ki je ostal neporažen proti Danski. | Foto Grega Valančič/Sportida

Matjaž Kek je popeljal Slovenijo do prvega remija v kvalifikacijah za Euro 2024. Je pa postal tudi prvi slovenski selektor, ki je ostal neporažen proti Danski.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Dolgo se je govorilo, da na domačih tekmah Slovenije v Stožicah vlada gledališko vzdušje, nedostojno tistemu, kar bi si najboljši slovenski nogometaši zaslužili. Proti Danski je bilo drugače. "To je bil neki drug obraz Slovenije kot pa v Helsinkih," je selektor Matjaž Kek na tekmi, ki se je končala z 1:1, občutil napredek reprezentance, zasluge zanj pa pripisal tudi bučnemu občinstvu in organiziranem navijanju. "S tribun je prihajala velika energija," ga je navdušil ambient. Zelo dolgo je čakal na tako navijaško energijo.

Slovenija : Danska
Sportal Ko bi bilo vedno tako …

Najboljši slovenski nogometaši že dolgo, niz se vleče od leta 2015, ne računajo na pomoč organiziranih navijaških skupin, ki sicer stiskajo pesti za klube. V obdobju (naj)slabših rezultatov so se domače tekme ob odsotnosti najglasnejših privržencev in pogledu na napol prazne tribune spreminjale v dogodke, na katerih so lahko zlahka izstopali gostujoči navijači.

Zato je tisto, kar se je pripetilo na kvalifikacijski tekmi med Slovenijo in Dansko, ki je v Stožice privabila dobrih 14 tisoč ljubiteljev nogometa, od tega tisoč zelo glasnih s severa Evrope, še bolj ogrelo srce in dušo Matjaža Keka. Dolgo časa je užival v klubskem nogometu in dobro spoznal, kako pomembna je podpora s tribun. Predstavlja 12. igralca in ekipi pomaga do še boljših rezultatov. Razlika med tekmama Slovenije proti Finski v Helsinkih in Danski v Ljubljani je bila tako po mnenju selektorja očitna. Tudi zaradi navijaške energije.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Grega Valančič in Vid Ponikvar/Sportida:

Fotogalerija
1 / 43

"Ne glede na rezultat je bil to neki drug obraz Slovenije. Jasno je, da proti takemu tekmecu v določenih trenutkih tudi trpiš. Mi smo s hrabrostjo, odločnostjo in poletom le zdržali vse skupaj, velika energija pa je prihajala s tribun. Kdor tega danes noče videti ali pa ni hotel videti …" vsem, ki še vedno ne verjamejo, da je bilo na tekmi med Slovenijo in Dansko marsikaj drugače in je nogometašem še kako pomagala navijaška energija, sporoča, da je to nesporno dejstvo. In da ga je na klopi Slovenije, tik ob igrišču, še kako občutil. Po takšni energiji je kot selektor dolgo časa hrepenel, zdaj pa jo končno občutil.

"To je tisto, kar potrebujemo"

Zato ne čudi, da je to izpostavil kot eno najbolj prijetnih pridobitev srečanja, na katerem se Slovenija ni ustrašila prvega favorita skupine in njegove zvezdniške zasedbe, ampak mu povzročala toliko preglavic, da je na koncu osvojila dragoceno točko (1:1).

Dance je v Ljubljani spremljalo tisoč glasnih navijačev, ki pa so jih domači privrženci preglasili. | Foto: Vid Ponikvar Dance je v Ljubljani spremljalo tisoč glasnih navijačev, ki pa so jih domači privrženci preglasili. Foto: Vid Ponikvar

"Fantom čestitam za boj. Igrali smo proti pravi reprezentanci. Ta rezultat je na koncu dobra spodbuda za naprej, del zamujenega v Helsinkih smo nadoknadili. Nekateri pred dvema mesecema niso sanjali o tem, da bi lahko kdaj igrali v takem ambientu. To prinaša spodbudo. To je tisto, kar potrebujemo. Fantje so si pošteno zaslužili aplavz, a daleč od tega, da bi bili zdaj veseli ali evforični. Po štirih tekmah imamo sedem točk. Po mojih izračunih smo v zaostanku," je 61-letni Mariborčan dal vedeti, da je po uvodnih štirih nastopih pričakoval več osvojenih točk.

Trenutno jih ima sedem, kar v tem trenutku zadošča šele za četrto mesto, a ga lahko po drugi strani tolaži misel, da vodilna Finska in Kazahstan bežita le dve točki, oba pa bo jeseni pot ponesla še v Ljubljano. Kekova četa ima glede velikega cilja, da Slovenija prvič po SP 2010 zaigra na velikem tekmovanju, še vse v svojih rokah.

Slovenski nogometaši so na tribune zvabili tudi veliko predstavnic nežnejšega spola. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski nogometaši so na tribune zvabili tudi veliko predstavnic nežnejšega spola. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska ekipa mlada za evropske razmere

Če je Slovenija v petek v Helsinkih ostala brez točk (0:2) in poskrbela za slabo voljo navijačev, je tokrat ponudila več. Selektor Kek je šel tako daleč, da je izpostavil svojo tezo, da je Slovenija glede kakovosti igre naredila pomemben korak naprej. "Ne vem, ali se strinjate, a zdi se mi tako. Ta ekipa ima še ogromno potenciala tako zaradi svoje mladosti kot tudi kakovosti. Za evropske razmere je res mlada ekipa," verjame, da lahko zdajšnja generacija, ki jo je zbral skupaj, Slovenijo vrne na zemljevid velikih nogometnih tekmovanj in na sončni strani Alp spet poskrbi za nogometno evforijo.

Slovenija je osvojila sedmo točko v kvalifikacijah za Euro 2024. Selektor Matjaž Kek je priznal, da jih je po štirih krogih pričakoval več. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovenija je osvojila sedmo točko v kvalifikacijah za Euro 2024. Selektor Matjaž Kek je priznal, da jih je po štirih krogih pričakoval več. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Dokaz za to, da gre v tem pogledu na bolje, ne ponujajo le razprodane tribune Stožic proti Danski, ampak tudi navijanje. Odkar reprezentanci pomagajo Združeni navijači Slovenije (ZNS), je marsikaj drugače. Kaj bi bilo šele, če bi jih bilo še več. Na primer tisoč ali nekaj tisoč takšnih …

"Slovenija se mora najprej boriti"

Kar zadeva razlike med predstavama Slovenije na Finskem (0:2) in proti Danski (1:1), je selektor najprej izpostavil kakovost tekmeca. Tokrat je okusil moč Danske, na papirju najmočnejše reprezentance kvalifikacijske skupine H za nastop na Euru 2024. "Razlika v kakovosti tekmeca te prisili, da tekmo pripraviš na drugačen način. V Helsinkih smo hoteli verjetno preveč na neko tehniko, lepoto, na pas igro, na všečnost. Res je, da smo imeli priložnosti, ki jih proti Danski nikakor nismo imeli, a smo proti Dancem vseeno dali gol. Slovenija se mora najprej boriti. Mora biti agresivna, taktično disciplinirana, potem pa bo ta generacija, ki zna igrati nogomet, tudi tehnično dobro videti in bo všečna. Proti Danski smo bili v določenih trenutkih mirni v pasu in všečni, a se je videlo, da fizična pripravljenost nekaterih ni na stotih odstotkih. Nas je pa Danska, to je treba priznati, prisilila, da smo v določenih trenutkih zelo trpeli. Vseeno pa smo imeli na koncu tisto priložnost, ki te lahko popelje v drugo razmišljanje," ne bo kar tako pozabil največje priložnosti Slovenije v drugem polčasu, ko je Jan Mlakar v 68. minuti zadel prečko.

Nogometaši Slovenije so proti Danski računali na 12. igralca, na veliko energijo s tribun. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nogometaši Slovenije so proti Danski računali na 12. igralca, na veliko energijo s tribun. Foto: Grega Valančič/Sportida

Če bi šla žoga le nekaj centimetrov nižje, bi Slovenija takrat še drugič na tekmi povedla. Bilo bi 2:1, gostitelji bi bili na lepi poti, da pozdravijo tretjo zmago v tem kvalifikacijskem ciklusu. Ta bi še kako odmevala, saj bi Danci doživeli še en nepričakovan spodrsljaj. Na koncu pa se je dvoboj končal brez zmagovalca (1:1).

"Začeli smo zamujati"

Kaj pa je šlo narobe? Tudi o tem je govoril Kek. "Po golu Šporarja smo absolutno stopili predaleč nazaj. Bili smo deset metrov pregloboko, začeli smo zamujati," je imel najbolj v mislih zvezno vrsto, ki sta jo poleg neumornih tekačev Adama Gnezde Čerina in Timija Maxa Elšnika na krilih sestavljala še Jan Mlakar in Petar Stojanović. "Začeli smo zamujati. V teh trenutkih manjka ena izkušnja Kurtića. Da vidi, sprovocira nekaj. Zadetek smo prejeli relativno naivno, je pa res, da igraš proti vrhunsko kakovostnim igralcem, ki kaznujejo že najmanjšo napako," je vesel, da se je Slovenija po prejetem golu dobro pobrala. Resda ne takoj, a vseeno.

"V določenih trenutkih smo zamujali, predvsem na desni strani. Raje ne bom razlagal, kakšna sta igrala Stojanović in Karničnik, se je pa videlo, da ni pomemben posameznik in da lahko na ta način kompenziramo tudi največja imena slovenskega nogometa. Rad bi povedal, da ni pomemben posameznik, ampak je odnos do reprezentance, soigralcev, občinstva, spoštovanje tekmeca. To je bilo danes na vrhunski ravni," je pohvalil soigralce. Podobnega mnenja so bili tudi gledalci, ki so slovenske reprezentante po koncu dvoboja nagradili z aplavzom. | Foto: Grega Valančič/Sportida "V določenih trenutkih smo zamujali, predvsem na desni strani. Raje ne bom razlagal, kakšna sta igrala Stojanović in Karničnik, se je pa videlo, da ni pomemben posameznik in da lahko na ta način kompenziramo tudi največja imena slovenskega nogometa. Rad bi povedal, da ni pomemben posameznik, ampak je odnos do reprezentance, soigralcev, občinstva, spoštovanje tekmeca. To je bilo danes na vrhunski ravni," je pohvalil soigralce. Podobnega mnenja so bili tudi gledalci, ki so slovenske reprezentante po koncu dvoboja nagradili z aplavzom. Foto: Grega Valančič/Sportida

"V drugi polčas nismo vstopili kakovostno. Nekaj časa smo potrebovali, da smo prišli v želeni ritem in žogo prestavili na njihovo polovico," je ob tem opozoril, kako je znova prišlo do izraza, da so nekateri igralci zadnjo prvenstveno tekmo odigrali že pred mesecem dni. Poudaril je še, da je lahko Slovenija po svoje srečna, da je ostalo pri rezultatu 1:1. Danci so v drugem delu zapravili kar nekaj obetavnih akcij. "Bolj agresivno bi morali napasti igralca z žogo in mu zmanjšati prostor. Kakovostnemu Eriksnu smo tako dali preveč prostora. Tukaj smo bili malce hendikepirani, čeprav sta Elšnik in Gnezda Čerin odigrala vrhunsko tekmo."

Oblak je bil velika opora, Kurtić je hodil s solznimi očmi

Matjaž Keku pri delu pomagala nekdanja reprezentanta Boštjan Cesar in Milivoje Novaković, ki premoreta ogromno izkušenj. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Keku pri delu pomagala nekdanja reprezentanta Boštjan Cesar in Milivoje Novaković, ki premoreta ogromno izkušenj. Foto: Vid Ponikvar Izpostavil je še zelo pomemben trenutek, ki priča o tem, da bi lahko celotna predstava, pa tudi ambient v Stožicah, pomagala Kekovi četi v nadaljnjem delu kvalifikacij. Zlasti kot spodbuda za naprej.

"Po Helsinkih nam je bilo res težko, ko izgubiš po tako dolgem času in je kar naenkrat vse slabo (Slovenija je izgubila prvič po osmih tekmah, op. p.). Je pa to pomemben trenutek. Na teh trenutkih se odhaja na svetovna prvenstva. Mi se tega zavedamo. Nismo tako nori, da se tega ne bi zavedali. Ampak posameznik ne dela reprezentance Slovenije in je nikoli ne bo. Zelo sem vesel, da je Jan Oblak našel čas in se prišel pokazat. Bil je s fanti. Tudi danes je bil velika opora fantom v slačilnici. Pa da je Kurtić tri dni hodil s solznimi očmi. To so stvari, ki niti niso za javnost, a to dela fante močne," Kek verjame, da imajo njegovi izbranci spodbudo za naslednjih šest krogov, po katerih bo dokončno jasno, ali bi se lahko Slovenija resneje vmešala v boj za Euro 2024.

Naslednja tekma slovensko reprezentanco čaka 7. septembra, ko bo v Stožicah gostovala "ranjena" Severna Irska, ki je v ponedeljek doma proti Kazahstanu presenetljivo ostala brez točk.

Pozdrav Matjaža Keka in Kasperja Hjulmanda, ki sta se v Ljubljani razšla brez zmagovalca. | Foto: Vid Ponikvar Pozdrav Matjaža Keka in Kasperja Hjulmanda, ki sta se v Ljubljani razšla brez zmagovalca. Foto: Vid Ponikvar

Danski selektor Hjulmand: Manjkajo nam točke

Tudi Kasper Hjulmand je podobno kot Matjaž Kek po štirih odigranih krogih pričakoval več osvojenih točk. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Tudi Kasper Hjulmand je podobno kot Matjaž Kek po štirih odigranih krogih pričakoval več osvojenih točk. Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Nismo zadovoljni z rezultatom, niti z vsem prikazanim na tej tekmi. Po štirih krogih smo osvojili manj točk od načrtovanih. Bolj nas boli neuspeh v Kazahstanu (poraz z 2:3, Danska je marca zapravila vodstvo z 2:0, op. p.) kot pa tekma v Ljubljani. Vedeli smo, da nam na gostovanju v Sloveniji ne bo enostavno. Od te tekme smo želeli več, bili iz minute v minuto kakovostnejši in dvigovali ritem, a še vedno pogrešamo več povezanosti v napadalnem delu igre. To je bil dvoboj dveh podobno močnih ekip, me pa veseli pristop, voljni trenutek mojega moštva. To je pravi ekipni duh. Do konca kvalifikacijskega ciklusa je še šest tekem. Manjkajo nam točke, a se zavedamo svoje kakovosti. Lahko jo še dvignemo, tako da se veselimo naslednjih tekem," danski selektor Kasper Hjulmand ostaja optimist.

Prepričan je, da bo Danska uresničila zadani cilj in se do konca kvalifikacij na lestvici dvignila na enega izmed vodilnih dveh mest, ki peljeta neposredno na Euro 2024. Tako Slovenijo kot Dansko od drugega mesta delita po štirih nastopih dve točki.

Slovenija : Danska slovenska nogometna reprezentanca Andraž Šporar
Sportal Pomembna točka Slovenije. Angleži so se znesli nad Makedonci, rekord Mbappeja.
Ne spreglejte