Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2023,
16.00

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

NK Celje konferenčna liga Differdange NK Maribor NK Maribor Josip Iličić Damir Krznar

Petek, 4. 8. 2023, 16.00

8 mesecev, 3 tedne

Damir Krznar po zmagi nad Differdangom

"Izgubili smo živce, tudi kakšno leto življenja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Maribor Differdange Josip Iličić | Veselje ob napredovanju po velikem preobratu. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Veselje ob napredovanju po velikem preobratu.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

"Vsi na klopi smo ostali brez glasu. Izgubili smo živce, najbrž tudi kakšno leto življenja, a smo dobili dobro tekmo," je po zmagi nad luksemburškim Differdangom povedal trener Maribora Damir Krznar. Napredovali so v tretji krog kvalifikacij za konferenčno ligo, kjer jih čaka turški Fenerbahče. "Naj se zdaj zgodba obrne, bodimo mi tisti, ki bomo povzročali težave favoriziranemu tekmecu."

Albert Riera
Sportal Kapetan Celja po čudežnem podvigu v Evropi izpostavil trenerja Riero
NK Maribor : Differdange
Sportal Norišnica v Ljudskem vrtu, Celjani po loteriji do velike senzacije

Damir Krznar | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Damir Krznar Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Damir Krznar si je za zgled vzel Olimpijino torkovo zgodbo in tudi Maribor je v Evropi napredoval po dramatičnem razpletu povratne tekme drugega predkroga konferenčne lige. V zaključku podaljška je za zmago s 4:3 in napredovanje zadel Josip Iličić. "Vsi na klopi smo ostali brez glasu. Izgubili smo živce, najbrž tudi kakšno leto življenja, a smo dobili dobro tekmo," je po norem večeru v Ljudskem vrtu pripovedoval trener vijoličnih. Zaostajali so že z 1:3. "Začeli smo odlično. Nadzirali smo dogajanje na igrišču in imeli priložnosti. Po njihovi enajstmetrovki pa se je vse spremenilo. Igrali smo kot druga ekipa, povsem smo se ustavili. V končnici pa le prišli do srečnega in spretnega napredovanja. Sreča spremlja pogumne. Ko izzivaš srečo, ko poskušaš in ne odnehaš niti pri 1:3, ko iščeš svoje mesto pod soncem, ga tudi najdeš, čeprav tokrat sonca ni bilo. Niti po vremenskih razmerah niti v prenesenem pomenu."

Martin Milec | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Martin Milec Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Kako pomembne so prave trenerjeve besede, je ob zmagi in napredovanju Celja proti portugalski Vitorii razlagal celjski kapetan Danis Popović. Krznar je s štabom imel med tekmo podobno nalogo. "Skušali smo biti zbrani in umirjati, opogumljati ekipo. Ob spodbujanju, da bodo še naprej vztrajni in nepopustljivi ter sledijo načrtu, smo zabili gol za 2:3. Potem smo videli, da Differdange pada. Obžalujem, da po 3:3 nismo tako nadaljevali, ampak smo znova izgubili rdečo nit. Morda zaradi previdnosti. Po mojem okusu bi bilo, da bi iskali zmago še v rednem delu, saj je bil tekmec že na tleh." Krznar sicer pravi, da dosojeni 11-metrovki po njegovem mnenju to nista bili.

"Zamižal sem ob kakšni napaki in mu dal svobodo"

Za zmago in napredovanje je z bele točke zabil Josip Iličić. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Za zmago in napredovanje je z bele točke zabil Josip Iličić. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Josip Iličić | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Josip Iličić Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Z goloma v drugem polčasu sta podaljšek izsilila Jan Repas in Ivan Brnić. S svojimi izkušnjami in mirnostjo pa je tekmo odločil Iličić. Igral je šele drugič v sezoni (pred dnevi v prvi ligi samo šest minut), vstopil je kot adut s klopi. Čeprav mu poškodbe zadnje čase ne prizanašajo, pa je znova dokazal, kakšen mojster nogometa je. "Jojo je pokazal, da lahko igra pod takšnim pritiskom. Vajen je vseh situacij. To ni bila njegova idealna predstava. Morda je poskušal preveč, ampak sem zamižal ob kakšni napaki in mu dal svobodo. Nekaj žog je izgubil, ampak še več je bilo nevarnih podaj. Gleženj ga še naprej boli, a je želel igrati. Predviden je bilo le za od 10 do 15 minut igre, videli ste, kako dolgo je vztrajal in vzdržal. Ob koncu pa še zabil za zmago," ga je pohvalil trener Krznar.

"Bodimo mi tisti, ki bomo povzročali težave favoritu"

Josip Iličić | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Josip Iličić Foto: Blaž Weindorfer/Sportida In zdaj Maribor tako kot Olimpijo čaka turški nasprotnik. V tretjem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo se bodo merili s Fenerbahčejem, ki je v pretekli sezoni domače prvenstvo sklenil na drugem mestu. Osvojil je osem točk manj kot prvak Galatasaray, ki bo torej v tretjem predkrogu lige prvakov igral z Olimpijo. Prva tekma bo desetega avgusta v Istanbulu, povratna pa v Ljudskem vrtu 17. Predprodaja vstopnic za domačo tekmo se začne že v to soboto. Krznar je pred dvobojem podal zelo zanimivo razmišljanje: "Maltežani so bili na papirju v vlogi avtsajderja, a so nas pošteno namučili. Podobna je bila zgodba z Luksemburžani. Naj se zdaj zgodba obrne, bodimo mi tisti, ki bomo povzročali težave favoriziranemu tekmecu. Dokler Fenerbahče ne potrdi, da je boljši, se bomo borili in iskali svojo pot do napredovanja."

NK Olimpija : Ludogorec
Sportal Po drami Olimpija do zgodovinskega dosežka, naslednji tekmec prvak Turčije
NK Olimpija : Ludogorec
Sportal ''Uefa bo zaradi vdora navijačev kaznovala Olimpijo''
NK Olimpija : Ludogorec Timi Max Elšnik
Sportal "Če bi bil navijač, bi se ga napil kot budala" #video
Ne spreglejte