Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
15. 6. 2018,
7.50

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

3

Natisni članek

FIFA SP 2018

Petek, 15. 6. 2018, 7.50

5 let, 10 mesecev

Napoved 2. tekmovalnega dne SP 2018

Kapetan Reala se v Rusiji počuti kot na pogrebu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

3

SP 2018 Moskva Navijači | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kaj čaka ljubitelje nogometa danes? SP 2018 vstopa v priljubljen ritem, v katerem bodo vsak dan tri tekme. Najprej se bosta ob 14. uri v drugi tekmi skupine A pomerila Egipt in Urugvaj, nato se dogajanje seli v skupino B. Maroko se bo udaril z Iranom, v večerni poslastici pa se bosta spoprijeli evropska prvakinja Portugalska in soseda Španija, ki je v sredo zamenjala selektorja.

⇒ Vse o SP 2018

Egipt – Urugvaj (danes ob 14. uri)

Jekaterinburg Arena, kapaciteta 35.000. Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska).

Verjetni začetni postavi:
Egipt: El-Hadary, Fathi, Hegazi, Gabr, Shafy, Hamed, Elneny, Trezeguet, Said, Salah
Urugvaj: Muslera, Caceres, Gimenez, Godin, Pereira, Bentancur, Torreira, Rodriguez, Arrascaeta, Suarez, Cavani

Bo Mohamed Salah igral od prve minute? | Foto: Reuters Bo Mohamed Salah igral od prve minute? Foto: Reuters Na uvodni tekmi dneva bosta v ospredju zvezdnika Liverpoola in Barcelone. Pri Egiptu, ki bo nastopil prvič na svetovnem prvenstvu po 28 letih, se vendarle obeta nastop najboljšega afriškega nogometaša Mohameda Salaha. V finalu lige prvakov si je poškodoval levo ramo, po zadnjih zagotovilih selektorja Hectorja Cupera, ki je pred 17 leti vodil Zlatka Zahovića v finalu lige prvakov pri Valencii, pa bo ljubljenec Egipta nared za obračun z dvakratnimi svetovnimi prvaki, pri katerih ne manjka zvezdniških imen.

V napadu je poleg Luisa Suareza, ki je prejšnje SP 2014 v Braziliji zaznamoval z nič kaj prijetnim ugrizom Giorgia Chiellinija, po katerem je moral dolgo prisilno počivati, najbolj nevaren vroči strelec PSG Edinson Cavani, v obrambi pa kraljuje Oblakov klubski soigralec iz Atletica Diego Godin. Cavani je bil z desetimi zadetki strelski kralj južnoameriških kvalifikacij. Selektor Urugvaja Oscar Tabarez vodi izbrance že na svojem četrtem SP. S tolikšnim številom se letos v Rusiji ne more pohvaliti nihče izmed stanovskih kolegov.

Danes bo pisal zgodovino tudi 45-letni vratar Egipta Essam El-Hadary. Če bo stal med vratnicama, bo postal najstarejši udeleženec v zgodovini svetovnih prvenstev, ki je dobil priložnost za nastop.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita brez pomisleka postavljajo Urugvaj. Kvota za zmago južnoameriškega predstavnika pri Športni loteriji je veliko nižja od tiste Egipta. Več o kvotah ...

Predstavitev reprezentanc:

Sportal Egipt
Sportal Urugvaj

Predstavitev štadiona:

Štadion Jekaterinburg Ural SP 2018 Rusija
Sportal Jekaterinburg

Maroko - Iran (danes ob 17. uri)

Štadion St. Peterburg, kapaciteta 61.000. Sodnik: Cuneyt Cakir (Turčija).

Verjetni začetni postavi:
Maroko: Munir; Hakimi, Benatia, Saiss, Dirar; El Ahmadi; Ziyech, Boussoufa, Belhanda, N Amrabat; El-Kaabi
Iran: Beiranvand; Mohammadi, Cheshmi, Khanzadeh, Rezaeian; Shojaei, Hajsafi; Taremi, Ansarifard, Jahanbakhsh; Azmoun 

Portugalec Carlos Queiroz je dolgoletni selektor Irana. | Foto: Reuters Portugalec Carlos Queiroz je dolgoletni selektor Irana. Foto: Reuters Na enem najlepših štadionov v Rusiji, ki bo gostil tudi dvoboj za tretje mesto, se bosta danes udarila Maroko in Iran. To je obračun reprezentanc, ki jima nogometna javnost pripisuje borbo za osvojitev končnega tretjega mesta, saj sta velika favorita skupine B Španija in Portugalska.

Maročani so v Rusijo pripotovali z izjemnim dosežkom, saj so neporaženi že 18 tekem. V tem obdobju so premagali tudi tri udeležence SP 2018 – Egipt, Nigerijo in Srbijo. V sredo je za slabe novice v taboru Maroka poskrbel izbor gostitelja SP 2026. Maroko je že petič potegnil krajšo, mundial bodo gostile tri države v Severni Ameriki, predsednik maroške zveze pa je že napovedal, da bo Maroko v boju za mesto gostitelja vztrajal tudi v prihodnje.

V reprezentanci Maroka ima največ izkušenj kapetan Mehdi Benatia (Juventus), ki je vajen igranja tekem na najvišji ravni. Zaradi poškodbe je vprašljiv nastop Nabila Dirarja, pri Iranu pa bo zaradi kazni manjkal Saeid Ezatolahi.

Iran je v azijskih kvalifikacijah v svoji skupini osvojil prvo mesto brez poraza. Prehitel je tudi Južno Korejo. Na 18 tekmah je prejel zgolj pet zadetkov. V napadu je najbolj nevaren Sardar Azmoun, ki dobro pozna ruske štadione, saj je član Rubina. V 33 nastopih za reprezentanco je dosegel 23 golov.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice več možnosti za zmago pripisujejo Maroku. Več o kvotah ...

Predstavitev reprezentanc:

Sportal Maroko
Sportal Iran

Predstavitev štadiona:

St. Peterburg Štadion SP 2018 Rusija
Sportal Sankt Peterburg

Portugalska - Španija (danes ob 20. uri)

Štadion Fišt v Sočiju, kapaciteta 43.480. Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija).

Verjetni začetni postavi:
Portugalska: Rui Patricio; Guerreiro, Fonte, Pepe, Cedric; Joao Mario, Moutinho, William, Bernardo Silva; Ronaldo, Guedes.
Španija: De Gea; Alba, Ramos, Pique, Nacho; Busquets, Thiago; Iniesta, Isco, David Silva; Diego Costa.

Fernando Hierro bo danes debitiral v vlogi selektorja. | Foto: Reuters Fernando Hierro bo danes debitiral v vlogi selektorja. Foto: Reuters V večernem derbiju skupine B, obračunu med reprezentancama, ki sta na zadnjih treh evropskih prvenstvih osvajali lovorike, bo največ oči uprtih v Fernanda Hierra. Legendarni branilec Reala je po nenadnem odhodu Julena Lopeteguija, ki se je mimo španske zveze dogovoril za delo pri madridskem Realu (le tri tedne nazaj je podaljšal pogodbo s Španijo do leta 2020), vskočil na prazen selektorski stolček.

Verjame, da so igralci dovolj zbrani in izkušeni, da jih to ne bo vrglo iz tira in da se bodo na največjem tekmovanju predstavili bistveno bolje kot so se na zadnjem, ko so razočarali navijače. Rdeča furija je na SP 2014 v Braziliji branila svetovni naslov, a po porazih z Nizozemsko in Čilom izpadla že po skupinskem delu.

''Španija je fantastičen tekmec,'' opozarja selektor Portugalske Fernando Santos. Njegov najboljši varovanec Cristiano Ronaldo se bo na igrišču pomeril s številnimi znanci iz madridskega Reala. Med njimi bo tudi kapetan Sergio Ramos, ki je bil po poročanju španskega športnega dnevnika Marca po odhodu Lopeteguija tako razočaran, da se je skoraj fizično spopadel s predsednikom zveze. V zadnjem trenutku naj bi posredoval Gerard Pique in preprečil, da bi se povsem zaiskrilo.

''Nočem biti tukaj, saj je na tej novinarski konferenci kot na pogrebu. Atmosfera v ekipi ni najboljša, a moramo to odmisliti in se začeti ukvarjati s Portugalsko,'' je v četrtek dejal Ramos. Danes bo skušal v obrambi ustaviti CR7. Zvezdnika, ki se še ni povsem izjasnil, ali bo ostal pri belih baletnikih ali ne.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita na današnjem derbiju skupine B med nekdanjo svetovno prvakinjo in aktualno evropsko prvakinjo postavljajo Španijo. Več o kvotah ... 

Predstavitev reprezentanc:

Sportal Portugalska
Sportal Španija

Predstavitev štadiona:

Soči Štadion SP 2018 Rusija
Sportal Soči
Ne spreglejte