Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.06

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.06

5 let, 10 mesecev

Portugalska

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Portugalci na svetovno prvenstvo prvič prihajajo kot evropski prvaki, a verjetno tudi zadnjič z zlatim produktom njihovega nogometa, enim od najboljših v zgodovini igre Cristianom Ronaldom, ki bo na naslednjem svetovnem prvenstvu star 37 let. Na svetovnih prvenstvih so Portugalci nase najbolj opozorili že ob debiju, ko so bili leta 1966 tretji, do polfinala pa prišli tudi 40 let pozneje, ko so bili četrti.

Portugalska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Osnovni podatki o državi:

Lega: Evropa

Število prebivalcev: 19 milijonov

Glavno mesto: Lizbona

Jezik: portugalščina


Uvrstitev na lestvici Fifa: 4.


Uvrstitve na SP: 7/20

Prvi nastop na SP: 1966

Zadnji nastop na SP: 2014

Najboljši dosežek: 3. mesto 1966

Portugalci so bili leta 1966 z legendarnim Eusebiom na svetovnem prvenstvu v Angliji bronasti. | Foto: Getty Images Portugalci so bili leta 1966 z legendarnim Eusebiom na svetovnem prvenstvu v Angliji bronasti. Foto: Getty Images

Selektor: Fernando Santos

Triinšestdesetletni portugalski trener je selektor Portugalske postal leta 2014, po uspešnem štiriletnem obdobju na klopi Grčije, ki jo je na zadnjem svetovnem prvenstvu popeljal do osmine finala. Lizbončan, ki je doma treniral vse ti velikane portugalskega nogometa (Benfico, Porto in Sporting), je za uspeh kariere seveda poskrbel na zadnjem evropskem prvenstvu, na katerem je Portugalcem prinesel njihovo prvo lovoriko. Zdaj želi čim več narediti še na svetovnem prvenstvu in se še bolj utrditi v zgodovini portugalskega nogometa.

Fernando Santos je Portugalce pred dvema letoma popeljal do naslova evropskega prvaka. | Foto: Reuters Fernando Santos je Portugalce pred dvema letoma popeljal do naslova evropskega prvaka. Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 10. oktober 2017

Portugalci so si neposredno uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo zagotovili z zmago nad Švico v zadnjem krogu rednega dela kvalifikacij z 2:0 pred domačimi navijači in v neposrednem obračunu Švicarje, ki so tekmovanje končali z enakim številom točk, pahnili v dodatne kvalifikacije.


Zvezdnik: Cristiano Ronaldo

Najboljši nogometaš leta na svetu v zadnjih dveh letih, ki je za zlato žogo glavni favorit po sijajni sezoni in še petem naslovu evropskega prvaka z Realom tudi letos, v svojem četrtem in verjetno zadnjem nastopu na svetovnih prvenstvih želi narediti čim več in s tem le potrditi šesti naziv najboljšega nogometaša leta na svetu, s katerim bi postavil nov mejnik in prehitel Lionela Messija.

Najbolj priljubljen športnik na svetu, ki ima na stotine milijonov oboževalcev na svetu, je pri 33 letih z 81 goli seveda najboljši strelec v zgodovini Portugalske, s katero je leta 2006 na svetovnem prvenstvu igral v polfinalu, medtem ko je v Braziliji pred štirimi leti izpadel že v skupinskem delu. Po evropskem naslovu izpred dveh let si seveda želi, da bi čim večji pečat pustil tudi na največjem nogometnem tekmovanju na svetu.

Cristiano Ronaldo je na svoje verjetno zadnje svetovno prvenstvo prišel z novo pričesko. | Foto: Reuters Cristiano Ronaldo je na svoje verjetno zadnje svetovno prvenstvo prišel z novo pričesko. Foto: Reuters

Koga še poznate?

Zagotovo poznate še nekdanjega evropskega prvaka s Portom in Realom, katerega barve je branil vrsto let, zdaj 35-letnega branilca Bešiktaša Pepeja, in ob njem verjetno tudi enega junakov evropskega naslova iz leta 2016 Ricarda Quaresmo, nekdanjega nogometaša Barcelone, Porta, Interja in Chelseaja, ki je pri 34 letih veteran in igra za Bešiktaš.

Podobno velja za 31-letnega nogometaša Monaca, ki je nekoč navduševal pri Portu in Sportingu, Joaa Moutinha. Od mlajših ste prav gotovo slišali za Bernarda Silvo, 23-letnega krilnega napadalca, ki navdušuje pri Manchester Cityju Josepa Guardiole.

Pepe je še vedno član portugalske reprezentance. | Foto: Reuters Pepe je še vedno član portugalske reprezentance. Foto: Reuters

Koga boste spoznali?

Za 21-letnim krilnim napadalcem Goncalom Guedesom, ki ga je PSG v začetku leta 2017 za 30 milijonov evrov kupil od Benfice, potem pa ga pred začetkom prejšnje sezone posodil v Valencio, je odlična sezona v prvi španski ligi. Bil je eden izmed boljših posameznikov sezone, zdaj pa želi ob svojem prvem velikem reprezentančnem tekmovanju celemu svetu pokazati, kaj zna.

Goncalo Guedes je mladenič, ki utegne v Rusiji opozoriti nase. | Foto: Reuters Goncalo Guedes je mladenič, ki utegne v Rusiji opozoriti nase. Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

150 milijonov evrov – Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

50 milijonov evrov – Bernardo Silva (Manchester City)

40 milijonov evrov – Goncalo Guedes (Valencia)

30 milijonov evrov – Gelson Martins (Sporting)

25 milijonov evrov – William Carvalho (Sporting)

Tekme Portugalske na SP 2018:

Skupina B:
15. junij (Soči): Portugalska - Španija
20. junij (Moskva): Portugalska - Maroko
25. junij (Saransk): Iran – Portugalska

Tekme Slovenije s Portugalsko:

Slovenija se na 230 uradnih tekmah, ki jih je do zdaj odigrala od leta 1992 naprej, še nikoli ni pomerila s Portugalsko.

 
Ne spreglejte