SiolNET. Sportal Nogomet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prizorišča SP 2018

Sankt Peterburg

0

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sankt Peterburg

Kapaciteta: 67 tisoč sedežev
Domači klub: Zenit St. Peterburg
Mera igrišča: 105 krat 68 metrov
Zgrajen: leta 2017
Stroški gradnje: 1,1 milijarde dolarjev

Štadion je zgrajen na otoku Krestovski, kjer je nekoč stal legendarni Kirov, eden od največjih športnih objektov v tem delu sveta, saj je lahko sprejel do 110 tisoč gledalcev. Novi štadion je bil narejen po zamisli japonskega arhitekta Kiša Kurosave. Ponaša se s premično streho, tako da lahko pozimi znotraj štadiona zadrži temperaturo okrog 15 stopinj Celzija, v višino pa meri kar 79 metrov. Ljubitelji nogometa v Sankt Peterburgu bodo na tem štadionu lahko spremljali tri tekme EP 2020.

Univerza Sankt Peterburg | Foto: Reuters Foto: Reuters Mesto Sankt Peterburg je ustanovil ruski car Peter Veliki leta 1703, ko je sredi močvirja s pomočjo italijanskih arhitektov zgradil novo prestolnico. Je drugo največje mesto v Rusiji z bogato zgodovino in simbolizira rusko okno v Evropo, saj je v neposredni bližini že Finska. Leži ob reki Nevi in Baltskem morju.

Med letoma 1914 in 1926, ki sta ju zaznamovali tudi dve veliki revoluciji, je mesto nosilo ime Petrograd, nato pa bilo do leta 1991 poimenovano Leningrad. Domačini ga ljubkovalno kličejo Piter. Med drugo svetovno vojno je v obleganju Nemcev, ki so poskrbeli za 900-dnevno blokado mesta, umrlo okrog 800 tisoč meščanov. Iz St. Peterburga, ki ima izjemno kulturno dediščino in velja za najbolj evropsko mesto v Rusiji, prihaja tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Tekme v St. Peterburgu:

15. junij: Maroko - Iran
19. junij: Rusija - Egipt
22. junij: Brazilija - Kostarika
26. junij: Nigerija – Avstralija
3. julij: osmina finala F1 – E2
10. julij: polfinale
14. julij: tekma za 3. mesto 

  banner SP 2018 naslovka Sportal Vse, kar ponuja letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin