Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 10. 2021,
18.04

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Anett Kontaveit WTA St. Peterburg ATP Marin Čilić Alexander Zverev Dunaj teniški globus

Nedelja, 31. 10. 2021, 18.04

2 leti, 5 mesecev

Teniški globus, 31. oktober

Jubilejna lovorika Hrvata, Zverev končal pravljico Američana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Alexander Zverev | Alexander Zverev je zmagovalec turnirja na Dunaju. | Foto Guliverimage

Alexander Zverev je zmagovalec turnirja na Dunaju.

Foto: Guliverimage

Nemec Alexander Zverev je zmagovalec ATP turnirja na Dunaju. Nemec je v finalu s 7:5, 6:4 ugnal Američana Francesa Tiafoa. Slednji je sicer postal prvi kvalifikant po Slovencu Gregi Žemlji, ki je zaigral v finalu Dunaja. V St. Peterburgu je bil najboljši Hrvat Marin Čilić. Osvojil je jubilejno 20. lovoriko na turnirjih serije ATP, v finalu pa premagal Američana Taylorja Fritza. Estonka Anett Kontaveit si je z zmago na WTA turnirju v Romuniji zagotovila nastop na zaključnem turnirju.

Za Alexandra Zvereva je to peta letošnja lovorika na najvišji ravni, skupno pa 18., medtem ko bo Frances Tiafoe še nekaj časa počakal na drugo lovoriko v karieri. V finalu je pred tem nazadnje igral pred več kot tremi leti.

Štiriindvajsetletni Nemec je bil danes v ključnih trenutkih boljši tekmec. Do odločilnega brejka je v prvem nizu prišel v 12. igri, v drugem pa še v 10., potem ko je imel že pred tem precej več priložnosti za odvzem servisa mlademu Američanu.

Frances Tiafoe bo moral še nekaj časa počakati na drugo lovoriko v karieri.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Frances Tiafoe bo moral še nekaj časa počakati na drugo lovoriko v karieri. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zverev, tudi olimpijski prvak iz Tokia, je bil letos najboljši še na mastersih v Cincinnatiju in Madridu, slavil pa je tudi v mehiškem Acapulcu. V tem letu na zadnji stopnički turnirjev še ni izgubil in se z zelo dobro popotnico odpravlja na zadnji masters sezone v Pariz. Ta bo v glavnem delu na sporedu od ponedeljka.

Triindvajsetletni Tiafoe je v tretjem finalu še drugič izgubil. Prvenec na turneji ATP mu je uspel februarja 2018, ko je slavil v Delray Beachu, istega leta pa je izgubil še v finalu Estorila.

Odlična tedna Čilića v Rusiji

33-letni Hrvat Marin Čilić, ki je pred sedmimi leti osvojil OP ZDA, je v zadnjih dveh tednih v Rusiji igral odlično. Pretekli konec tedna je v finalu Moskve izgubil proti domačinu Aslanu Karacevu, tokrat pa je storil korak naprej in se v 35. finalu dokopal do 20. lovorike in druge letos. Najboljši je bil že na travnati podlagi v Stuttgartu pred štirimi meseci.

Marin Čilić je v karieri osvojil že 20 ATP turnirjev. | Foto: Reuters Marin Čilić je v karieri osvojil že 20 ATP turnirjev. Foto: Reuters

Na drugi strani 24-letni Taylor Fritz, ki je imel v odločilnem nizu brejk prednosti in vodstvo s 3:1, ostaja pri vsega eni lovoriki. Doslej je bil najboljši junija 2019 na travnati podlagi v Eastbournu. Letos je v finalu igral prvič, a ostal praznih rok, skupno pa v finalu ATP turnirjev izgubil že petič.

Estonka po zmagi nad Halepovo na zaključnem turnirju

Estonka Anett Kontaveit je zmagovalka turnirja v romunskem Cluju z nagradnim skladom 235.238 ameriških dolarjev. Boljša je bila od domačinke Simone Halep, končni rezultat pa 6:2, 6:3. Kontaveitova je v 12. finalu v karieri zabeležila šesto turnirsko zmago, uvrstila pa se je tudi na zaključni turnir najboljše osmerice, ki bo v mehiški Guadalajari.

Petindvajsetletna Estonka, ki na celotnem turnirju ni izgubila niza, tudi danes ni imela pretiranih težav z nekdanjo številko ena ženskega tenisa. Ugnala jo je po uri in 11 minutah igre ter prav ob koncu sezone prehitela Tunizijko Ons Jabeur v boju na daljavo za zadnjo vstopnico za nastop na zaključnem turnirju v Guadalajari. Ta se bo začel 10. novembra.

Estonka Anett Kontaveit je osvojila turnir v Romuniji. | Foto: Reuters Estonka Anett Kontaveit je osvojila turnir v Romuniji. Foto: Reuters

Na njem bodo, v kolikor ne bo prišlo do odpovedi, poleg Kontaveitove nastopile še Belorusinja Arina Sabalenka, Čehinji Barbora Krejčikova in Karolina Pliškova, Grkinja Maria Sakari, Poljakinja Iga Swiatek ter Španki Garbine Muguruza in Paula Badosa. Prva igralka sveta, Avstralka Ashleigh Barty, je nastop v Mehiki že pred časom odpovedala.

Kontaveitova ima za sabo odlično leto. Igrala je v šestem finalu, slavila pa je petkrat, oziroma štirikrat, pri čemer si je en naslov zaradi časovne stiske pred OP Avstralije razdelila z Američanko Ann Li v Melbournu za trofejo Grampians. Poleg tega je bila najboljša še v Clevelandu, Ostravi in Moskvi. Zmaga v Cluju je sicer že njena četrta zaporedna v finalih na najvišji ravni v zadnjih dveh mesecih.

Halepova je na drugi strani v 40. finalu izgubila 18. Za nekdanjo zmagovalko Wimbledona in OP Francije je bil to prvi finale v sezoni, v kateri se je borila s številnimi poškodbami. Nazadnje je 30-letnica iz Constante turnirsko zmago zabeležila lani v Rimu.

Vekićeva do tretje lovorike v karieri

Hrvatica Donna Vekić je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA v italijanskem Courmayeurju z nagradnim skladom 235.238 ameriških dolarjev. Petindvajsetletna Vekićeva je v finalu ugnala 18-letno Danko Claro Tauson s 7:6 (3), 6:2 in se podpisala pod tretjo lovoriko v karieri.

Hrvaška igralka je imela v prvem nizu že prednost 5:2, a se je najstnica iz Koebenhavna vrnila in izsilila podaljšano igro. Slednjo je zanesljivo dobila Vekićeva, nato pa izkoristila tudi padec v igri Danke, zaradi slabega počutja je potrebovala tudi zdravniško pomoč, v drugem nizu in si hitro priborila neulovljivo prednost. Dvoboj je trajal uro in 48 minut.

Hrvatica Donna Vekić se je podpisala pod tretjo lovoriko v karieri. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Hrvatica Donna Vekić se je podpisala pod tretjo lovoriko v karieri. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Vekićeva (97. na lestvici WTA) je, potem ko je letos precej časa počivala zaradi operacije kolena in izpadla iz najboljše stoterice, prišla do tretje lovorike. Doslej je kot najstnica slavila na OP Malezije pred sedmimi leti, leta 2017 pa je osvojila še turnir v Eastbournu. Courmayeur je bil njen deveti nastop na zadnji stopnički.

Tausonova, sicer 49. igralka računalniške lestvice, pa je izgubila prvič v tretjem finalu. Marca je prvič v karieri slavila v Lyonu, prejšnji mesec pa je dodala še lovoriko na OP Luksemburga, ko je ugnala Latvijko Jeleno Ostapenko.

Dunaj, ATP (1.837.190 evrov):

Finale:
Alexander Zverev (Nem/2) - Frances Tiafoe (ZDA) 7:5, 6:4

Sankt Peterburg ATP (863.705 ameriških dolarjev):

Finale:
Marin Čilić (Hrv) - Taylor Fritz (ZDA/5) 7:6 (3), 4:6, 6:4

Cluj, WTA (235.238 ameriških dolarjev):

Finale:
Anett Kontaveit (Est/2) - Simona Halep (Rom/1) 6:2, 6:3

Courmayeur, WTA (235.238 ameriških dolarjev):

Finale:
Donna Vekić (Hrv) - Clara Tauson (Dan/5) 7:6 (3), 6:2

Preberite še:

tenis, splošna
Sportal Jutri v Pragi začetek teniškega pokala Billie Jean King
Marin Čilić
Sportal Znani finalisti turnirjev po Evropi, Juvanovi žal ni uspelo
Matteo Berrettini
Sportal Berrettinija ne bo v Pariz
Sportal Pri 97 letih se mu je izpolnila želja #video
Novak Đoković
Sportal Kaj lahko naredi pretreseni Đoković?
Ne spreglejte