Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 10. 2021,
20.22

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

teniški globus

Sobota, 30. 10. 2021, 20.22

2 leti, 5 mesecev

Teniški globus, 30. oktober

Znani finalisti turnirjev po Evropi, Juvanovi žal ni uspelo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Marin Čilić | Marin Čilić v Sankt Peterburgu lovi svojo jubilejno 20. turnirsko zmago. | Foto Guliverimage

Marin Čilić v Sankt Peterburgu lovi svojo jubilejno 20. turnirsko zmago.

Foto: Guliverimage

Hrvat Marin Čilić in Američan Taylor Fritz sta finalista teniškega turnirja v ruskem Sankt Peterburgu z nagradnim skladom 863.705 evrov. V finalu turnirja WTA v Cluju v Romuniji pa se bosta pomerili domačinka Simona Halep in Estonka Anett Kontaveit, Nemec Alexander Zverev in Američan Frances Tiafoe pa finalista teniškega turnirja serije ATP 500 na Dunaju.

Triintridesetletni Čilič, sicer nekdanji zmagovalec OP ZDA (2014), bo lovil jubilejno 20. zmago na turnirjih najvišje ravni, Fritz pa bo iskal pot do druge, prve po več kot dveh letih.

Čilić je v polfinalu po dveh nizih ugnal Nizozemca Botica van de Zandschulpa s 6:3, 6:3 po uri in sedmih minutah. V Rusiji Hrvat igra odlično, saj je pretekli konec tedna izgubil v finalu Moskve proti domačinu Aslanu Karacevu.

Tokrat mu bo v 35. finalu v karieri nasproti stal 24-letni Fritz, ki bo šestič igral na zadnji stopnički turnirjev najvišje ravni. Doslej je le enkrat slavil, in sicer junija 2019 na travnati podlagi v Eastbournu. Letos v finalu še ni igral.

Halepova v finalu domačega turnirja proti Kontaveitovi

Romunka Simona Halep in Estonka Anett Kontaveit sta finalistki turnirja v romunskem Cluju z nagradnim skladom 235.238 ameriških dolarjev. Halepova bo 40. igrala v finalu turnirjev serije WTA, lovila pa bo 23. lovoriko in prvo letos. Kontaveitova bo 13. v finalu, ob osvojeni lovoriki pa bi se uvrstila tudi na zaključni turnir najboljše osmerice.

Tam si je mesto že zagotovilo sedem igralk, zadnja vstopnica pa bo pripadla bodisi Kontaveitovi bodisi Tunizijki Ons Jabeur. Slednja je morala ta teden zaradi rahle poškodbe odpovedati nastop na turnirju v italijanskem Courmayeurju, s čimer je Kontaveitovi ponudila priložnost, da jo z morebitnim naslovom "pet pred dvanajsto" prehiti in si zagotovi mesto v mehiški Guadalajari.

Petindvajsetletna Estonka danes ni imela težav s Švedinjo Rebecco Peterson. Ugnala jo je s 6:3, 6:2 po vsega uri in treh minutah. Težji zalogaj pa bo v finalu domačinka Simona Halep, ki se po številnih težavah s poškodbami vrača v pravo formo.

Tridesetletna domačinka je v polfinalu zanesljivo s 6:0, 6:1 ugnala Ukrajinko Marto Kostjuk, ki je v četrtfinalu izločila zmagovalko OP ZDA, Britanko Emmo Raducanu.

Halepova, ki ni v igri za nastop v Guadalajari, je nazadnje turnirsko zmago slavila septembra lani na peščenem turnirju v Rimu, medtem ko bo Kontaveitova v letu 2021 igrala že v šestem finalu. Štirikrat je vpisala zmago, enkrat pa izgubila. V zadnjih dveh mesecih je izgubila le dva od 20 obračunov na najvišji ravni.

Pri severnih sosedih v finalu Zverev in Tiafoe

Alexander Zverev se bo za lovoriko boril v avstrijski prestolnici. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Alexander Zverev se bo za lovoriko boril v avstrijski prestolnici. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nemec Alexander Zverev in Američan Frances Tiafoe sta finalista teniškega turnirja serije ATP 500 na Dunaju z nagradnim skladom 1.837.190 evrov. Nemec, četrti tenisač lestvice ATP, bo v finalu lovil peto letošnjo lovoriko na najvišji ravni, medtem ko bo Tiafoe na zadnji stopnički zaigral prvič po več kot treh letih.

Štiriindvajsetletni Nemec ni imel pretiranih težav s Špancem Carlosom Alcarazom. Za zanesljivo zmago s 6:3, 6:3 sta mu zadostovala dva brejka v prvem in eden v drugem nizu, dvoboj pa je trajal uro in devet minut.

Olimpijski prvak iz Tokia bo v finalu lovil peto letošnjo turnirsko zmago in skupno že 18. v karieri. Zverev je bil letos najboljši na mastersih v Cincinnatiju in Madridu, poleg olimpijskih iger pa je slavil še v mehiškem Acapulcu. V tem letu na zadnji stopnički turnirjev še ni izgubil.

Medtem bo Tiafoe, ki je proti Italijanu Janniku Sinnerju že zaostajal s 3:6, 2:5, a nato po preobratu slavil s 3:6, 7:5, 6:2, v nedeljo v tretjem finalu skušal priti do drugega naslova v karieri.

Triindvajsetletni Američan je prvega osvojil februarja 2018, ko je slavil v Delray Beachu, istega leta pa je izgubil še v finalu Estorila.

Juvanova obstala v polfinalu dvojic

Kaju Juvan se v Cluju ni uspelo prebiti v finale. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kaju Juvan se v Cluju ni uspelo prebiti v finale. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je z Rusinjo Natelo Dzalamidze izgubila v polfinalu teniškega turnirja v romunskem Cluju med dvojicami. S 6:4, 7:5 sta bili boljši Srbkinja Aleksandra Krunić in Nizozemka Lesley Pattinama Kerkhove. Dvoboj je trajal uro in 21 minut.

Srbkinja in Nizozemka sta v prvem nizu v tretji igri povedli z brejkom prednosti, Juvanova in Dzalamidzejeva pa sta se vrnili, izenačili na 3:3, nato pa sta v končnici znova tekmici prevzeli pobudo in povedli z 1:0 v nizih.

V drugem sta do brejka tekmici prišli v peti igri, a sta Juvanova in Dzalamidzejeva vnovič izničili zaostanek (3:3). Znova je ob koncu niza sledil manjši padec, kar sta nasprotnici izkoristili in po slavju s 7:5 zagotovili nastop v finalu.

Juvanova je na turnirju v Cluju sicer izpadla v prvem krogu med posameznicami, premagala jo je domačinka Jaqueline Cristian. V prvem krogu je izpadla tudi druga slovenska predstavnica Polona Hercog. Od Mariborčanke je bila boljša zmagovalka OP ZDA, Britanka Emma Raducanu.

V finalu v Courmayeurju Vekićeva in Tausonova

Hrvatica Donna Vekić in Danka Clara Tauson sta finalistki teniškega turnirja serije WTA v italijanskem Courmayeurju z nagradnim skladom 235.238 ameriških dolarjev. Petindvajsetletna Vekićeva bo v devetem finalu lovila tretjo lovoriko, 18-letna Tausonova pa bo v tretjem finalu skušala zabeležiti še tretji naslov.

Osemnajstletnica iz Koebenhavna je imela precej težjo pot do nedeljskega finala. Tretjo nosilko, Rusinjo Ljudmilo Samsonovo, je namreč premagala po dveh urah in 31 minutah s 4:6, 7:6 (8), 6:4, medtem ko je Vekićeva oddala le dve igri ob zmagi proti Italijanki Jasmine Paolini s 6:2, 6:0. Njun dvoboj je trajal zgolj 64 minut.

Vekićeva (97. na lestvici WTA) bo tako po več kot dveh letih znova igrala na zadnji stopnički turnirjev serije WTA (Nottingham 2019), nazadnje pa je slavila prav v Nottinghamu pred dobrimi štirimi leti. Leta 2014 je kot najstnica slavila še na OP Malezije.

Tausonova, sicer 49. igralka računalniške lestvice, ima na drugi strani precej bolj plodno leto. Marca je prvič v karieri slavila v Lyonu, prejšnji mesec pa je dodala še lovoriko na OP Luksemburga, ko je ugnala Latvijko Jeleno Ostapenko.

Sankt Peterburg ATP (863.705 ameriških dolarjev):

Polfinale:
Marin Čilić (Hrv) - Botic van de Zandschulp (Niz) 6:3, 6:3;
Taylor Fritz (ZDA/5) - Jan-Lennard Struff (Nem) 5:7, 6:1, 6:3.

Cluj, WTA (235.238 ameriških dolarjev):

Polfinale:
Simona Halep (Rom/1) - Marta Kostjuk (Ukr/6) 6:0, 6:1;
Anett Kontaveit (Est/2) - Rebecca Peterson (Šve) 6:3, 6:2.

Dunaj, ATP (1.837.190 evrov):

Polfinale:
Frances Tiafoe (ZDA) - Jannik Sinner (Ita/7) 3:6, 7:5, 6:2;
Alexander Zverev (Nem/2) - Carlos Alcaraz (Špa) 6:3, 6:3.

Courmayeur, WTA (235.238 ameriških dolarjev):

Polfinale:
Donna Vekić (Hrv) - Jasmine Paolini (Ita/7) 6:2, 6:0;
Clara Tauson (Dan/5) - Ljudmila Samsonova (Rus/3) 4:6, 7:6 (8), 6:4.

Preberite še:

Matteo Berrettini
Sportal Berrettinija ne bo v Pariz
Carlos Alcaraz
Sportal Osemnajstletni Španec po Murrayju izločil še tretjega nosilca
Ne spreglejte