Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2023,
7.16

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

Natisni članek

Joao Felix Chelsea zimski prestopni rok Atletico Madrid

Torek, 10. 1. 2023, 7.16

1 leto, 3 mesece

Portugalec Joao Felix

Najdražja okrepitev v zgodovini Atletica zapušča Simeoneja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64
Atletico Joao Felix | Atletico je zanj leta 2019 Benfici plačal kar 126 milijonov evrov, a pri madridskem velikanu ni nikoli upravičili največjih pričakovanj. | Foto Reuters

Atletico je zanj leta 2019 Benfici plačal kar 126 milijonov evrov, a pri madridskem velikanu ni nikoli upravičili največjih pričakovanj.

Foto: Reuters

V tem zimskem nogometnem prestopnem roku so nekatere izmed najodmevnejših zgodb tesno povezane s Portugalsko. Superzvezdnik Cristiano Ronaldo je s prihodom v Savdsko Arabijo poskrbel za ogromno nogometno evforijo v tem delu Azije, portugalski velikan Benfica bi lahko v kratkem ostal brez Argentinca Enza Fernandeza, ki ga najbolj povezujejo s Chelseajem, bogati londonski klub, ki je kljub noremu zapravljanju denarja za nakup novincev v rezultatski krizi, pa je vse bližje sklenitvi sodelovanje še z Atleticom, na Stamford Bridge naj bi prišel portugalski as Joao Felix.

NK Maribor : NK Radomlje, 1. SNL, Vid Koderman
Sportal Po zahtevnih pogajanjih Koderman iz Maribora v Koper

Ko je 23-letni Joao Felix blestel na svetovnem prvenstvu v Katarju, so se mnogi spraševali, zakaj ne more igrati tako uspešno tudi v dresu madridskega Atletica. Delodajalec Jana Oblaka ga je pripeljal leta 2019 za rekordnih 126 milijonov evrov, toliko rdeče-beli v pestri klubski zgodovini niso plačali še za nobenega igralca, a mladi Portugalec, ki lahko opravlja številne naloge v napadu in igra na različnih igralnih položajih, nikoli ni upravičil visokih pričakovanj vodstva in navijačev.

Tržna vrednost se mu je zmanjšala za polovico

Joao Felix Atletico | Foto: Reuters Foto: Reuters Najdražji nakup v zgodovini Atletica se je počasi spreminjal v neposrečeno naložbo, zaradi skromnega statističnega iztržka Felixa je sledil tudi padec njegove tržne vrednosti. Po oceni Transfermarkta ta znaša le še 50 milijonov evrov in je dvakrat manjša od tiste, ki je spremljala Felixa v njegovi prvi sezoni v dresu Atletica. Portugalec v španski prestolnici ni zadovoljen, igra, na kakršno prisega Diego Simeone, mu ne omogoča razcveta. V klubu kaže bistveno manj kot v reprezentanci, zato se je po koncu SP 2022 pogosteje kot kadarkoli prej omenjala možnost, da bi 23-letni krilni napadalec že to zimo zamenjal klubsko okolje. Kot kaže, se bo to tudi uresničilo.

Felix je že dalj časa tarča nekaterih največjih angleških klubov. Zanj so se najresneje zanimali Chelsea, Arsenal in Manchester United, očitno pa so Oblakovega soigralca najbolj prepričali modri. Tako poroča tudi priznani italijanski novinar Fabrizio Romano, ki spremlja dogajanje na svetovni nogometni tržnici in mu le redkokdaj uide napoved katerega izmed večjih prestopov.

Poroča o tem, da Chelsea in Atletico usklajujeta še zadnje podrobnosti, že do konca tedna pa bi se lahko Felix predstavil javnosti v modrem dresu. S tem pa ne bi postal polnopravni član Londončanov, ampak zgolj posojen nogometaš Atletica. Le do konca sezone. Chelsea bo za takšno odločitev segel globoko v žep, saj bo Madridčanom plačal 11 milijonov evrov, obenem pa prevzel nase stroške za plačo, ki je pri mladem Portugalcu vse prej kot majhna. Na mesec zasluži namreč dober milijon evrov, tako da bo "operacija Joao Felix", če bo posel tudi uradno sklenjen, angleškega snubca stala veliko denarja.

Antoine Griezmann
Sportal Francoski zvezdnik pojasnil, zakaj si je lase pobarval rožnato

Navijači nezadovoljni z učinkom trenerja Potterja

Modri so na to že navajeni. Pod novim vodstvom, ki ga pooseblja Američan Todd Boehly, so na Stamford Bridge privabili že ogromno novih igralcev. Zelo so bili dejavni v poletnem prestopnem roku, a okrepitve niso poskrbele za želene rezultate. Chelsea je v tem trenutku v angleškem prvenstvu šele na 10. mestu, četrto mesto, ki pelje v ligo prvakov, pa je oddaljeno kar deset točk.

Še huje je v domačih pokalnih tekmovanjih, saj so modri izpadli že iz obeh. Tako iz ligaškega pokala kot tudi pokala FA, kjer so v nedeljo doživeli ponižanje na Etihadu. Manchester City jih je nadigral s 4:0, nekateri navijači Chelseaja pa so bili tako razočarani, da so skandirali v čast nekdanjemu trenerju Thomasu Tuchlu, zdajšnjemu strategu Grahamu Potterju, ki je na zadnjih sedmih srečanjih kar petkrat izgubil (enkrat je zmagal, enkrat pa remiziral), pa dali vedeti, da ga ne vidijo več na trenerskem stolčku.

Enzo Fernandez je velika želja londonskega Chelseaja, a njegova odkupna klavzula znaša 120 milijonov evrov. | Foto: Reuters Enzo Fernandez je velika želja londonskega Chelseaja, a njegova odkupna klavzula znaša 120 milijonov evrov. Foto: Reuters

Vodstvo kluba za zdaj meni drugače. Nekdanjemu strategu Brightona še zaupajo in pričakujejo konec rezultatske krize že v četrtek, ko modre čaka mestni spopad s Fulhamom, še boljše igre pa pričakujejo, ko se bo z ekipo dobro uigral francoski branilec Benoit Badiashile. Tu sta še naložbi za prihodnost, to zimo sta prišla še napadalca iz Slonokoščene obale (David Datro Fofana) in Brazilije (Andrey Santos), Chelsea pa želi poleg Felixa pripeljati še enega najbolj vročih zveznih igralcev na svetu, 21-letnega Enza Fernandeza, člana Benfice in aktualnega svetovnega prvaka z Argentino. V Katarju je prejel tudi nagrado za najboljšega mladega nogometaša SP. 

Felix tudi spomladi v ligi prvakov?

Atletico je končal evropsko sezono že po koncu skupinskega dela lige prvakov. Že v začetku novembra. | Foto: Reuters Atletico je končal evropsko sezono že po koncu skupinskega dela lige prvakov. Že v začetku novembra. Foto: Reuters Če bodo Londončani uresničili svoje namere, v to jih silijo tudi trenutne odsotnosti poškodovanih zvezdnikov (Christian Pulisic, Raheem Sterling, Pierre-Emerick Aubameyang in Armando Broja), bodo znova na vrhu klubov, ki so v prestopnem roku zapravili največ denarja. Chelsea trdno verjame, da bo boljše čase klubu prinesel Felix. Vsaj do konca junija, ko naj bi se iztekla pogodba z Atleticom o posoji.

V tem primeru bi lahko Felix v nasprotju z zdajšnjimi soigralci nadaljeval evropsko sezono v ligi prvakov. Chelsea se je namreč prebil med najboljših 16, v osmini finala pa ga čakata obračuna z Borussio Dortmund.

To je še zadnje tekmovanje, v katerem lahko modri lovijo lovoriko. S tovrstnimi imajo prijetne izkušnje, nazadnje so bili evropski prvaki leta 2021. Takrat še pod vodstvom Tuchla, ki je v osmini finala zlahka izločil (2:0 in 1:0) tudi Felixov Atletico.

Cristiano Ronaldo
Sportal Kdo bi si mislil! Savdijci so se ga znebili zaradi Ronalda, zdaj ga želi Man Utd.
Ruslan Malinovskyi
Sportal Marseille je prvo zimsko okrepitev našel pri Atalanti
Jan Oblak
Sportal Barcelona izkoristila spodrsljaj Reala
Stevenage
Sportal Arsenalu se je le odprlo, sledi poslastica z Man Cityjem
Geronimo Rulli
Sportal Chelsea pripeljal čudežnega brazilskega mladeniča, Ajax pa svetovnega prvaka
Ne spreglejte