Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
26. 8. 2019,
10.24

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,59

3

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid špansko prvenstvo Diego Simeone slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 26. 8. 2019, 10.24

4 leta, 8 mesecev

Odličen začetek sezone Oblakovega Atletica

Jan Oblak ruši rekorde in piha na dušo čudežnemu najstniku

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,59

3

Atletico Leganes | Atletico Madrid je še drugo tekmo zapored v španskem prvenstvu  zadržal mrežo nedotaknjeno. | Foto Reuters

Atletico Madrid je še drugo tekmo zapored v španskem prvenstvu zadržal mrežo nedotaknjeno.

Foto: Reuters

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak je novo poglavje z madridskim Atleticom, ki je poleti močno prevetril in osvežil slačilnico, začel z odliko. Rdeče-beli so v nedeljo odpravili prekletstvo gostovanja pri Leganesu in se povzpeli tik pod vrh španskega prvenstva, Škofjeločan, ki v tej sezoni sploh še ni prejel zadetka, pa kot tuji vratar postavlja nove mejnike v la ligi.

Antoine Griezmann
Sportal Jan Oblak spet nepremagan, Griezmann že zabija za Barcelono

Selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek je lahko, kar zadeva formo največjega aduta med vratnicama, zadovoljen in spokojno miren. Jan Oblak, največji ponos slovenskega nogometa, ki spada med najboljše čuvaje mreže na svetu, je v novo sezono vstopil prepričljivo.

V luči bližajočega se reprezentančnega spopada, ko se bosta 6. septembra v Stožicah v kvalifikacijah za EP 2020 udarili Slovenija in Poljska, je to zelo pomemben podatek. Najboljši poljski strelec Robert Lewandowski je namreč v izvrstni formi. Bayern je v dveh krogih nemškega prvenstva dosegel pet zadetkov, prav pod vsakega pa se je podpisal napadalec iz Poljske.

Ubranil vse, kar se je ubraniti dalo

Jan Oblak je zelo pomemben člen v izbrani vrsti Slovenije, ki jo prihodnji mesec čakata dva zelo pomembna izpita. | Foto: Vid Ponikvar Jan Oblak je zelo pomemben člen v izbrani vrsti Slovenije, ki jo prihodnji mesec čakata dva zelo pomembna izpita. Foto: Vid Ponikvar Če je izkušeni Varšavčan prvi favorit za ubranitev naslova najboljšega strelca bundeslige, pa je v Španiji podobno, kar zadeva napoved o tem, kdo bo prejemnik nagrade zamora. V la ligi jo prejme vratar tistega kluba, ki v sezoni prejme najmanj zadetkov, že štirikrat zapored pa je končala v rokah 26-letnega Slovenca. Zadržal je status "zidu", s katerim spravlja v obup tekmece.

Z vidno spremenjeno zasedbo Atletica, ki se še spoznava in še ni povsem osvojila vseh zahtev trenerja Diega Simeoneja, je vknjižil dve zaporedni zmagi z 1:0. Najprej je v sosedskem obračunu ugnal Getafe (1:0), nato pa v gosteh še mestnega tekmeca Leganes (1:0). Škofjeločan je na omenjenih tekmah ubranil vse, kar se je ubraniti dalo, za nameček pa mu je bila naklonjena še sreča, saj se je na obeh tekmah zatresel okvir njegovih vrat.

Atletico odpravil prekletstvo Butarqueja

Zadetek za zmago je dosegel Vitolo. | Foto: Reuters Zadetek za zmago je dosegel Vitolo. Foto: Reuters Navijače Atletica je zelo razveselila zmaga nad Leganesom. Bila je tesna, priborjena šele v 71. minuti, tekmec pa se je na domačem igrišču pred polnimi tribunami za španske razmere manjšega stadiona Butarque (zbralo se je okrog 11 tisoč gledalcev) še enkrat izkazal za zelo neugodnega. Los Colchoneros so končno odpravili prekletstvo gostovanja pri mestnem tekmecu. Na zadnjih treh gostovanjih niso dočakali zmage, ampak vedno remizirali (1:1, 0:0 in 0:0), s tem pa izgubljali pomembne točke v boju za naslov prvaka. Tokrat je bilo drugače.

Dolgo časa je kazalo, da bo Leganes ponovno prekrižal načrte favoritu, a sta Joao Felix in Vitolo menila drugače. Mladi Portugalec, ki ga je Atletico to poletje kupil od Benfice za vrtoglavih 126 milijonov evrov, je hitro postal prvi zvezdnik kluba. Proti Leganesu je zablestel v 71. minuti, ko je prodrl po desni strani in imenitno zaposlil Vitola, ta pa je zatresel mrežo gostiteljev in poskrbel za nadaljevanje zmagovitega niza Atletica. Končno je padla trdnjava Butarque.

Simeone presenetil s postavitvijo

Diego Simeone je popeljal izbrance do nove tesne, a toliko bolj sladke zmage. | Foto: Reuters Diego Simeone je popeljal izbrance do nove tesne, a toliko bolj sladke zmage. Foto: Reuters Trener Simeone v tej sezoni računa na zelo spremenjeno zasedbo. Največje razlike so v obrambni vrsti, kar je na pleča Oblaka, ljubljenca navijačev Atletica, natovorilo dodatno breme in odgovornost. V zadnji vrsti ni več Diega Godina (Inter), Lucasa Hernandeza (Bayern), Filipeja Luisa (Flamengo) in Juanfrana (Sao Paulo). Prišli so novinci. Novi levi bočni branilec je Brazilec Renan Lodi (Athletico Paranaense), desni bočni branilec je Anglež Kieran Trippier (Tottenham), v osrednjem delu zadnje vrste pa sta po novem tudi Španec Mario Hermoso (Espanyol) in Brazilec Felipe (Porto).

Časa za uigravanje ni bilo veliko, Atletico pa je z nekaterimi uspehi na pripravljalnih tekmah, še vedno je svež spomin na nepozabnih 7:3 proti Realu v ZDA, že dal vedeti, da bo zmogel slediti najvišjim ciljem tudi brez nekdaj nepogrešljivih velemojstrov v obrambi. Atletico še vedno zelo težka prejema zadetke.

Juventus Atletico
Sportal Oblak se je maščeval Juventusu, Felix zasenčil Ronalda #video

Oblak: Felix lahko postane eden najboljših na svetu

Joao Felix se je izkazal s podajo za zmagoviti gol. | Foto: Reuters Joao Felix se je izkazal s podajo za zmagoviti gol. Foto: Reuters Oblak, ki je proti Leganesu zbral štiri obrambe, ima še vedno nedotaknjeno mrežo. V nedeljo je poveljeval obrambi v drugačni postavitvi, saj se je Simeone zaradi kaznovanega Lodija odločil za postavitev 3-1-4-2 (oziroma 3-5-2). Pred njim so se znašli trije "osrednji" branilci, Stefan Savić, Jose Maria Gimenez in pa Hermoso. Trippier je deloval na desni strani zvezne vrste, na povsem levo stran pa se je preselil Saul Niguez.

Simeone je presenetil z izborom, ki pa je prinesel rezultat. Po tekmi se je znova častilo mojstrstvo 19-letnega Felixa. O njegovem potencialu je po zmagi spregovoril tudi Oblak. "Pred prihodom k Atleticu ga nisem poznal tako dobro kot zdaj, ko z njim sodelujem vsak dan. Klub se je zelo potrudil, da ga je pripeljal. Lahko se strinjamo, da nas je okrepil zelo kakovosten igralec. Lahko postane eden od najboljših na svetu, zagotovo. V tem trenutku igra zelo dobro. Upam, da bo tako tudi nadaljeval in nas osrečeval," je po nedeljski tekmi po poročanju športnega dnevnika Mundo Deportivo dejal Oblak, ki ga s Felixom družijo podobne izkušnje, saj sta oba prišla v Madrid iz Lizbone.

Če bo Jan Oblak nadaljeval v podobnem ritmu, bo tudi v sezoni 2019/20 eden največjih kandidatov za osvojitev priznanja zamora. | Foto: Reuters Če bo Jan Oblak nadaljeval v podobnem ritmu, bo tudi v sezoni 2019/20 eden največjih kandidatov za osvojitev priznanja zamora. Foto: Reuters

Dodal je tudi, da bo Leganes vsem tekmecem, ki bodo gostovali na njegovem stadionu, povzročal težave. Zato je še toliko bolj zadovoljen, da se je lahko končno z bližnjega gostovanja vrnil z vsemi tremi točkami.

Jan Oblak
Sportal Jan Oblak spregovoril o svojem odhodu in milijonih

Nova zmaga Atletica je Oblaka spravila v zelo dobro voljo. "Želimo igrati dober nogomet, želimo osrečiti navijače. A najpomembneje je, da še naprej zmagujemo. Vsak, ki bi lahko izbiral med zmago z 1:0 ali pa tem, da je igral dobro, bi se odločil za prvo. Naprej moramo iti tekmo po tekmo. In stalno napredovati," je izpostavil cilj najboljši slovenski vratar, ki ga prihodnji mesec s Kekovo četo čakata morda odločilni kvalifikacijski tekmi, najprej proti Poljski (6. september), nato še proti Izraelu (9. september).

Le Sevilla in Atletico

Atletico je po dveh krogih poleg Seville, ki jo v novi sezoni vodi Julen Lopetegui, za kadrovsko politiko pa ponovno skrbi Monchi, edini španski prvoligaš s stoodstotnim točkovnim izkupičkom. Madridski velikan, ki domuje na Wandi Metropolitano, si je že priigral prednost pred največjima tekmecema, branilcem naslova Barcelono in velikim mestnim rivalom Realom.

Kmalu najboljši tujec v zgodovini španske lige?

Škofjeločana septembra čakata zelo pomembni kvalifikacijski tekmi s Slovenijo za EP 2020. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Škofjeločana septembra čakata zelo pomembni kvalifikacijski tekmi s Slovenijo za EP 2020. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Oblak je v nedeljo poskrbel že za 90. "ničlo" v španskem prvenstvu. V zgodovini la lige je v kategoriji tujih vratarjev omenjen podvig uspel le še dvema, kaj kmalu pa bi se lahko zgodilo, da bo slovenski as na večni lestvici poskočil na prvo mesto.

V nedeljo se je povzpel na tretje mesto, saj je prehitel Čilenca Claudia Brava (89). Več tekem, ki so štele za točke, sta na Pirenejskem polotoku brez prejetega zadetka odigrala le še Argentinec Leo Franco (98) in Kamerunec Carlos Kameni (96).

Nekdanji vratar Olimpije in Benfice je eden izmed le štirih vratarjev, ki so v tej sezoni še nepremagani. V koledarskem letu 2019 je ostal nepremagan na 14 prvenstvenih tekmah. V petih najmočnejših ligah na svetu mu ni enakega. Če bo tako tudi ob koncu leta, bo Škofjeločan na odlični poti, da v Španiji še petič zapored prejme priznanje zamora in poskrbi za podvig, kakršen v deželi bikoborb ni uspel še nikomur.

Priložnost za nadaljevanje niza se obeta prihodnjo nedeljo, ko bo Atletico gostil Eibar, nato pa sledi reprezentančni premor. Ravno pravšnji za nadaljevanje imenitne statistike vratarja, ki v zadnjih sezonah postavlja nove mejnike tako in drugače. 

Jan Oblak
Sportal Uefa nagradila Jana Oblaka z ''leseno'' medaljo
Sportal Podgana Messi, prisrčna nesreča v Liverpoolu, Oblakov milijon, dvojnika iz Londona …
Jan Oblak
Sportal Težje od pričakovanj, a prva zmaga je tukaj
Ne spreglejte