Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 6. 2024,
22.55

Osveženo pred

5 dni, 7 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Robert Lewandowski Poljska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024 Kylian Mbappe Kylian Mbappe nizozemska nogometna reprezentanca Francoska nogometna reprezentanca

Petek, 21. 6. 2024, 22.55

5 dni, 7 ur

Euro 2024, osmi igralni dan (21. junij)

Ukrajinci in Avstrijci do prvih zmag, na večernem derbiju brez golov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Euro2024: Francija - Nizozemska | V večernem derbiju dneva sta se Francija in Nizozemska razšli z neodločenih 0:0. | Foto Reuters

V večernem derbiju dneva sta se Francija in Nizozemska razšli z neodločenih 0:0.

Foto: Reuters

Po četrtkovi drami med Sloveniji in Srbijo, novi medli igri Anglije in zmagi Španije s pomočjo avtogola je evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji v petek postreglo s tekmami v skupinah D in E. Osrednji obračun je bila večerna tekma med Francijo in Nizozemsko, končala pa se je brez zadetkov. V skupini D je Poljska dočakala vrnitev Roberta Lewandowskega, a je gladko izgubila obračun z Avstrijo (1:3). V skupini E sta se pomerila Slovaška in Ukrajina. Slovaki so zadeli prvi, nato pa so Ukrajinci v drugem polčasu pripravili popoln preobrat za prvo zmago na tem prvenstvu.

Euro 2024 Kylian Mbappe
Sportal Mbappe? "Poskrbeli bomo, da bo na voljo." #video

Euro 2024, 2. krog (skupini D in E)

Petek, 21. junij

Euro 2024 München Slovenija Srbija
Sportal Srbija v zadnji akciji šokirala Slovenijo, tudi Angliji le točka

Tako Francozi kot Nizozemci so evropsko prvenstvo začeli z zmago, današnja tekma je bila tako derbi za prvo mesto v skupini D, a se je končala z delitvijo točk. Nizozemci so sicer v 69. minuti zatresli mrežo Mika Magnana, gol je zabil Xavi Simmons, a ga sodnik Anthony Taylor zaradi prepovedanega položaja ni priznal.  Debi dneva se je tako končal z neodločenih 0:0.

Francozi so se tokrat znašli brez poškodovanega Kyliana Mbappeja, ki je bil sicer na klopi za rezervne igralce, opremljen tudi z masko, če bi ga selektor Didier Deschamps poslal v igro.

Francozi in Nizozemci so s po štirimi točkami na vrhu skupine D, Avstrija je tretja s tremi točkami, zadnja brez točk pa Poljska.  

Poljska dočakala nastop svojega zvezdnika

V drugi tekmi skupine D se v Berlinu merita poraženki prvega kroga, Avstrija in Poljska, kar pomeni, da je ta tekma v boju za preboj v osmino finala še toliko pomembnejša. Poljaki so dočakali vrnitev najboljšega igralca Roberta Lewandowskega, ki je prvo tekmo zaradi poškodbe stegenske mišice z ene od pripravljalnih tekem izpustil. 

V četrtek je napadalec Barcelone prvič treniral z ekipo, danes pa v igro vstopil 60. minuti tekme.

Vrnil se je Robert Lewandowski. | Foto: Reuters Vrnil se je Robert Lewandowski. Foto: Reuters

Avstrijci so povedli že v deveti minuti, ko je Gernota Traunerja z lepo podajo v kazenskem prostoru Poljske našel Phillipp Mwene. Poljaki so pritisnili za izenačenje in ga v 30, minuti tudi dočakali, Najprej je strel Jana Bednareka blokiral eden od avstrijskih nogometašev, žoga pa se je odbila do Krzysztofa Piateka, ki pa je bil s strelom v spodnji desni kot avstrijskih vrat natančen. V drugem polčasu so zavladala Avstrijci, v 66. minuti je njihovo vodstvo z izjemnim strelom podvojil Patrick Baumgartner, v 78. minuti pa je po prekršku poljskega vratarja Wojciecha Szcesnyja z enajstih metrov za 3:1 zadel še Marko Arnautović.

Veselje avstrijskih navijačev po veliki zmagi nad Poljsko. | Foto: Reuters Veselje avstrijskih navijačev po veliki zmagi nad Poljsko. Foto: Reuters

Ukrajina po uvodnem polomu do prve zmage

Osmi tekmovalni dan v Nemčiji pa se je začel s tekmo v skupini E med Slovaško in Ukrajino. Slovaška, ki je v uvodni tekmi presenetila favorizirano Belgijo (1:0), bi si lahko z novimi tremi točkami že priigrala preboj v izločilne boje, a je imela Ukrajina, ki je v prvem krogu doživela visok poraz proti Romuniji (0:3), drugačne načrte.

Ukrajinci so premagali Slovake. | Foto: Reuters Ukrajinci so premagali Slovake. Foto: Reuters

Slovaki so z zadetkom Ivana Schranza sicer povedli v 17. minuti. Napadalec praške Slavije je izkoristil izvrstno podajo Lukaša Haraslina in s strelom z glavo premagal nemočnega ukrajinskega vratarja Anatolija Trubina. 1:0 je bil izid prvega polčasa, v drugem pa so na plin stopili Ukrajinci in v 54. minuti z zadetkom Mikola Šarapenka izenačili, v 80. minuti pa je Šarapenko z lepo podajo v slovaški kazenski prostor zaposlil še Romana Jeremčuka, ki je zadel za zmago z 2:1.

Druga tekma te skupine med Belgijo in Romunijo bo v soboto.

Lestvice:

Slovenija Srbija Euro 2024
Sportal Slovenija lahko izgubi proti Angliji, a vseeno napreduje med 16!
Euro 2024 München Slovenija Srbija
Sportal "Srbi so imeli res srečo, niso si zaslužili"
Navijači, München
Sportal Veselo pred tekmo, veselo po njej: Slovenci in Srbi začasno obnovili bratske vezi #video
Žan Karničnik
Sportal Slovenski junak dneva Žan Karničnik: Danes bomo težje zaspali #video
Srbija Slovenija
Sportal Dragan Stojković: Srbi ne umiramo tako zlahka!
Euro 2024 München Slovenija Srbija Jan Oblak
Sportal Matjaž Kek: Šport je krut, ampak ta ekipa bo dobila to vrnjeno
Ne spreglejte