Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2019,
18.13

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

1

Natisni članek

angleško prvenstvo Manchester City Liverpool Tottenham Arsenal Chelsea

Nedelja, 12. 5. 2019, 18.13

4 leta, 11 mesecev

Angleško prvenstvo, 38. krog

Napeto na Otoku: Liverpool je bil že prvak, nato je City "ponorel" v Brightonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

1

Aymeric Laporte City | Francoz Aymeric Laporte je popeljal Manchester City v vodstvo z 2:1. | Foto Reuters

Francoz Aymeric Laporte je popeljal Manchester City v vodstvo z 2:1.

Foto: Reuters

Novi (stari) prvak Anglije je Manchester City. V spektakularnem zadnjem krogu angleške premier lige si ni smel privoščiti spodrsljaja na gostovanju v Brightonu. Čeprav je že zaostajal, je nato nadigral galebe in zmagal kar s 4:1, tako da je Liverpool kljub domači zmagi nad Wolverhamptonom ostal praznih rok in se moral zadovoljiti z drugim mestom. Na vrhu lestvice najboljših strelcev kar trije Afričani.

Zadnji krog angleškega prvenstva se je v nedeljo začel po željah Liverpoola. Rdeči so za tako želen naslov angleškega prvaka, prvi po letu 1990, potrebovali pomoč Brightona. Ko je Sadio Mane v 17. minuti zatresel mrežo Wolverhamptona, Glenn Murray pa v 27. minuti dvoboja v Brightonu premagal vratarja Manchester Cityja, so navijači Liverpoola poskakovali od sreče. V tistem trenutku so bili prvaki.

Šampionski preobrat Cityja

Branilci naslova iz Manchestra pa se niso predali, ampak ekspresno vrnili udarec delodajalcem Jana Mlakarja. Najprej je na 1:1 izenačil najboljši strelec meščanov Sergio Agüero, nato pa je francoski branilec Aymeric Laporte popeljal Guardiolovo četo do polnega preobrata (2:1), s katerim je City v skupnem seštevku točk ponovno prehitel Liverpool!

V 63. minuti je zadel v polno Alžirec Riyad Mahrez, ko pa je devet minut mrežo Brightona zatresel še Ilkay Gundogan (4:1), je postalo jasno, da lahko Cityju prepreči ubranitev naslova le še čudež. Tega ni bilo. Liverpool je po drugem zadetku Maneja podvojil prednost, končal sezono pri izjemnih 97 točkah in zgolj enem porazu, a vseeno ni osvojil prvenstva. Boljši je bil City, ki je zbral točko več (98) in po ligaškem pokalu osvojil še angleško prvenstvo. Kmalu ga čaka priložnost, da osvoji trojno krono, saj se bo v finalu pokala FA udaril z Watfordom.

City, ki je nanizal kar 14 zaporednih zmag, je ubranil naslov angleškega prvaka. | Foto: Reuters City, ki je nanizal kar 14 zaporednih zmag, je ubranil naslov angleškega prvaka. Foto: Reuters

Drugi angleški finalist lige prvakov Tottenham je v zadnjem krogu remiziral z Evertonom (2:2) in potrdil končno četrto mesto, s katerim si je ne glede na razplet evropskega finala v Madridu že zagotovil nastop v ligi prvakov tudi v prihodnji sezoni. Arsenal je ostal prekratek za točke, Manchester United pa za pet.

V boju za obstanek je bilo vse odločeno že pred zadnjim krogom. V nižji rang so se preselili Cardiff City, ki je za slovo od elite presenetil na Old Traffordu Manchester United (2:0), Fulham in Huddersfield Jona Stankovića Gorenca.

Na lestvici najboljših strelcev so se na vrhu znašli trije Afričani. Soigralca pri Liverpoolu, Mohamed Salah in Mane, ter prvi strelec Arsenala Pierre-Emerick Aubameyang, ki je v nedeljo dosegel dva zadetka v Burnleyju.

Sportal Fantič iz Maribora deležen časti, o kateri sanjajo milijoni sovrstnikov po vsem svetu #video
Eden Hazard
Sportal Angleži poskrbeli za zgodovinski dosežek, Hazard prestrašil navijače
Ajax Tottenham
Sportal Drama, kakršne Evropa še ni videla, Čeferin si mane roke

Angleško prvenstvo, 38. krog:

Lestvica:

Najboljši strelci:

22 - Aubameyang (Arsenal), Mane (Liverpool), Salah (Liverpool)
21 - Agüero (Man City)
18 - Vardy (Leicester City)
17 - Kane (Tottenham), Sterling (Manchester City)
16 - Hazard (Chelsea)
...
1 - Jon Gorenc Stanković (Huddersfield) 

Ne spreglejte