Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2019,
13.17

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

Natisni članek

Unai Emery Eden Hazard Arsenal Chelsea Liga Europa

Petek, 10. 5. 2019, 13.17

4 leta, 11 mesecev

Odmevi po polfinalu lige Europa

Angleži poskrbeli za zgodovinski dosežek, Hazard prestrašil navijače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

1

Eden Hazard | Eden Hazard naj bi bil na odhodnih vratih Chelseaja. | Foto Reuters

Eden Hazard naj bi bil na odhodnih vratih Chelseaja.

Foto: Reuters

Anglija slavi. Po angleškem finalu v ligi prvakov bodo nogometni navdušenci obračun dveh premierligašev spremljali tudi v finalu lige Europa. Chelsea, ki je po izvajanju enajstmetrovk in skupnem izidu 4:3 izločil Eintracht Frankfurt, se bo v londonsko obarvanem finalu pomeril z Arsenalom, ki je bil tudi v Španiji boljši od Valencie. Kljub navdušenju Angležev pa je po koncu polfinala za nekaj razburjenja poskrbel Eden Hazard.

Pierre-Emerick Aubameyang
Sportal Popolna angleška prevlada tudi v ligi Europa!

Angleški klubi so v preteklih treh dneh poskrbeli za zgodovinski dosežek. Prvič v zgodovini se bo namreč zgodilo, da bodo v finalih dveh najelitnejših evropskih tekmovanj nastopili štirje klubi iz iste države. Medtem ko je Arsenal brez večjih težav odpravil Valencio, je bilo zelo vroče na Stamford Bridgeu, kjer so se domači nogometaši šele po izvajanju enajstmetrovk uvrstili v veliki finale, saj sta se tako prva kot druga tekma po rednem delu končali z izidom 1:1.

Veliko vlogo na tekmi v Londonu je odigral vratar Chelseaja Kepa Arrizabalaga, ki je v angleškem ligaškem finalu proti Manchester Cityju razjezil vodstvo in navijače londonskega kluba, potem ko se ni odzval na poziv trenerja Maurizia Sarrija, naj zapusti igro. Tokrat se je Španec v vratih petkratnih angleških prvakov izkazal. Ubranil je dve enajstmetrovki nemške ekipe in prispeval levji delež k uvrstitvi v finale drugega najelitnejšega evropskega tekmovanja.

Kepa Arrizabalaga se je izkazal v vratih Chelseaja. | Foto: Reuters Kepa Arrizabalaga se je izkazal v vratih Chelseaja. Foto: Reuters

"Enajstmetrovke so vedno odvisne od sreče. Tokrat smo zmagali mi, v ligaškem pokalu pač nismo imeli sreče, a to je nogomet. Igrali smo proti zahtevnim nasprotnikom, zato smo uvrstitve v finale še toliko bolj veseli. Nismo imeli lahke sezone, a uvrstili smo se v dva finala, uspelo se nam je kvalificirati v ligo prvakov za prihodnjo sezono, zdaj nas čaka še derbi z Arsenalom v Bakuju. Mislim, da je kljub vsemu za nami dobra sezona," je bil po tekmi zadovoljen Kepa.

Hazard na izhodnih vratih?

Se bo Hazard kmalu preselil v Madrid? | Foto: Reuters Se bo Hazard kmalu preselil v Madrid? Foto: Reuters Še več prahu kot napeta tekma pa je po koncu srečanja dvignil glavni zvezdnik Chelseaja Eden Hazard, ki se ga že nekaj časa povezuje s prestopom v Real Madrid. Belgijec, ki je zadel odločilno enajstmetrovko za Chelsea, se je po tekmi spretno izmikal novinarskim vprašanjem glede morebitne selitve v glavno mesto Španije. Na vprašanje, ali bo finale v Bakuju njegova zadnja tekma v modrem dresu, pa ni dal konkretnega odgovora. "O tem sploh ne razmišljam, važna je le zmaga in to, da klubu pomagam pri osvojitvi lige Europa," je bil po tekmi jasen Belgijec.

Po pisanju španskih medijev naj bi se Belgijec že pred dnevi dogovoril o sklenitvi pogodbe z Real Madridom, ki se je v tej sezoni znašel v rezultatski krizi in pod plazom kritik. Odprto je le še vprašanje višine odškodnine, ki jo bo kraljevi klub Chelseaju odštel za belgijskega nogometnega asa, ki je v tej sezoni premier lige dosegel 16 golov. V dogovoru naj bi bil najdražji prestop v zgodovini Real Madrida, omenja se ceno v višini 162 milijonov evrov. "Če bo to moja zadnja tekma, bom naredil vse, kar bo v moji moči, da zmagamo. Ne vem še, kaj se bo zgodilo, razmišljam le o tem, kako zmagovati tekme," je po tekmi še dejal Hazard in ob slovesu še nagajivo pomežiknil.

Aubameyang junak Arsenala 

Če je bila zmaga Chelseaja težko prigarana, so jo nekoliko lažje odnesli nogometaši Arsenala, ki so na drugi tekmi s 4:2 in s skupnim rezultatom 7:3 odpihnili Valencio. Velik del k napredovanju je prispeval Pierre-Emerick Aubameyang, ki je dosegel hat-trick. Zmaga je bila še toliko bolj sladka za stratega Londončanov Unaia Emeryja, ki je v letih od 2008 do 2012 poveljeval Valencii, in bo tako še četrtič naskakoval vrh lige Europa. Španec je pokal za najboljšega dvignil že trikrat, s Sevillo je vladal od leta 2014 do 2016.

Pierre-Emerick Aubameyang je dosegel hat-trick. | Foto: Reuters Pierre-Emerick Aubameyang je dosegel hat-trick. Foto: Reuters

"Zelo sem ponosen tako na igralce kot navijače. Moji igralci so dali vse od sebe, lahko smo ponosni na naš klub. Vedeli smo, da moramo po njihovem zadetku ostati mirni in nadzorovati čustva. Težko je štirikrat zadeti proti nogometašem Valencie, saj so v svoji igri zelo disciplinirani. Hiter zadetek nam je povrnil samozavest, na koncu pa nam je uspelo," je bil po tekmi presrečen Emery, ki se ga je v zadnjih letih prijel vzdevek Gospod liga Europa.

Španec je v ligi Europa neporažen na zadnjih 19 tekmah, a je Arsenal izgubil zadnje tri evropske finale. Leta 2006 je v ligi prvakov moral priznati premoč Barceloni, pred tem je bil neuspešen še v letih 2000 in 1995. "Pretekli finali so zame in nogometaše dobra izkušnja, ki jih lahko dobro uporabimo v sedanjosti. Izjemno težko je igrati v finalih. Upam, da bomo znali izkoristiti ponujeno priložnost," je dejal Emery.

Bo Unai Emery ostal neporažen še na 20. zaporedni tekmi v ligi Europa? | Foto: Reuters Bo Unai Emery ostal neporažen še na 20. zaporedni tekmi v ligi Europa? Foto: Reuters

"Veliko smo se naučili iz preteklih napak iz prejšnje sezone in letos jih nismo ponovili. Presrečen sem, da smo se uvrstili v finale," se je po tekmi lanskega neuspešnega polfinala proti Atletico Madridu spomnil strelec treh zadetkov Aubameyang, ki je v tej sezoni v vseh tekmovanjih dosegel že 29 golov.

Ne spreglejte