Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 2. 2024,
23.20

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Mauricio Pochettino Jürgen Klopp finale Liverpool Chelsea angleški ligaški pokal Premier League

Nedelja, 25. 2. 2024, 23.20

2 meseca

Angleški ligaški pokal, finale

Liverpoolu še jubilejni deseti naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Liverpool, Carabao Cup | Liverpool je zmagovalec angleškega ligaškega pokala. | Foto Reuters

Liverpool je zmagovalec angleškega ligaškega pokala.

Foto: Reuters

V finalu pokala angleškega ligaškega pokala, ki nosi tudi naziv Carabao Cup, sta se danes na kultnem Wembleyju pomerila Chelsea in Liverpool. Redsi so zmagali z 1:0, edini gol na tekmi pa je šele v 118. minuti dosegel Virgil van Dijk. Liverpool je osvojil še svoj jubilejni deseti naslov in na "prestolu" nasledil Manchester United, ki se je zmage na tem tekmovanju veselil v lanski sezoni.

Nizozemski branilec Liverpoola, ki je igral precej oslabljen brez številnih poškodovanih prvokategornikov na čelu z Mohamedom Salahom, je zadel že v rednem delu, a so sodniki takrat njegov zadetek razveljavili zaradi zelo mejnega prepovedanega položaja Wataruja Enda.

V ponovitvi finala iz leta 2022 so imeli tudi Londončani svoje priložnosti, dve izmed lepših Conor Gallagher, enkrat je zadel vratnico, enkrat pa izgubil dvoboj ena na ena s Caoimhinom Kelleherjem, vratarjem, ki nadomešča poškodovanega Alissona Beckerja.

Odločilno gol je v 118. minuti zabil Virgil van Dijk. | Foto: Reuters Odločilno gol je v 118. minuti zabil Virgil van Dijk. Foto: Reuters

Liverpool je na poti do finala v ligaškem pokalu po vrsti izločil Leicester City, Bournemouth, West Ham United in nato še Fulham. Še zadnjič v okviru ligaškega pokala je ekipo vodil Jürgen Klopp, ki se po sezoni poslavlja od mesta trenerja Liverpoola. Ta je z desetimi naslovi in 15 nastopi v finalu nesporen rekorder tega tekmovanja.

Chelsea Mauricia Pochettina je bil brez igranja na evropskih tekmovanjih v tej sezoni prisiljen na tekmovanje vstopiti že prej, vendar so po vrsti pred modrimi pokleknili AFC Wimbledon, Brighton, Newcastle United, Blackburn Rovers in Middlesbrough.

Chelsea je že v zadnjih dveh finalih pokala EFL izgubil po izvajanju enajstmetrovk, danes še po podaljšku, modri pa so postali prva angleška ekipa, ki je izgubila šest zaporednih porazov v finalih domačih tekmovanj.

Liverpool je igral v rekordnem 14. finalu ligaškega pokala in osvojil deseti naslov, pred tem je slavil v sezonah 1980/81, 1981/82, 1982/83, 1983/84, 1994/95, 2000/01, 2002/03, 2011/12 in že omenjeni 2021/22.

Za Chelsea pa je bil to deseti tovrstni finale, ostaja pa pri petih naslovih iz sezon 1964/65, 1997/98, 2004/05, 2006/07 in 2014/15.

Angleški ligaški pokal, finale:

Nedelja, 25. februar:

Arsenal
Sportal Man City in Arsenal za petami Liverpoolu

Vsi zmagovalci angleškega ligaškega pokala:

10 – Liverpool
– Manchester City
5 – Aston Villa, Chelsea, Manchester United
4 – Nottingham Forest, Tottenham
3 – Leicester City
– Arsenal, Birmingham City, Norwich, Wolverhamtpon
1 – Blackburn, Leeds United, Luton Town, Middlesbrough, Oxford United, QPR, Sheffield Wednesday, Swansea City, Swindon Town, WBA

Ne spreglejte