Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 9. 2024,
10.40

Osveženo pred

2 uri, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Natisni članek

NK Radomlje NK Nafta Lendava NK Primorje NK Olimpija NK Olimpija NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Domžale NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Sobota, 14. 9. 2024, 10.40

2 uri, 8 minut

1. SNL, 8. krog

Velik dan za Oskarja Drobneta, Olimpija pozdravlja novo desetko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
Oskar Drobne | Oskar Drobne se vrača v prvoligaški nogomet. V prejšnji sezoni se je zelo izkazal kot strateg Rogaške, zdaj bo skušal nadaljevati črno-belo "rapsodijo" še z Muro. | Foto www.alesfevzer.com

Oskar Drobne se vrača v prvoligaški nogomet. V prejšnji sezoni se je zelo izkazal kot strateg Rogaške, zdaj bo skušal nadaljevati črno-belo "rapsodijo" še z Muro.

Foto: www.alesfevzer.com

Po koncu reprezentančnega premora, v katerem sta slovenske navijače navdušili tako Kekova kot tudi Ačimovićeva četa, se nadaljuje prvoligaški nogomet. Klubi v 8. krog vstopajo s številnimi spremembami. Muro bo danes proti Primorju prvič vodil novi trener Oskar Drobne, vodilna Olimpija bo skušala niz nepremagljivosti pod vodstvom Victorja Sancheza podaljšati na gostovanju pri Radomljah, v pestri nedelji pa izstopa zlasti večerni spopad v Ljudskem vrtu. Maribor se je v zaključku poletnega prestopnega roka izdatno okrepil, Koper pa ima najbolj jekleno obrambo v 1. SNL. Bravo bo zaradi izrednih razmer, zelo slabega stanja zelenice v Stožicah, zadnjeuvrščene Domžalčane pričakal v Šiški, prvak Celje pa želi upravičiti status favorita proti Nafti.

Marcel Ratnik
Sportal Marcel Ratnik. Najbolj priljubljeni Prekmurec v Ljubljani.

1. SNL, 8. krog:

Sobota, 14. september:

Debi Oskarja Drobneta pri Muri

Na prvoligaška prizorišča se vrača Oskar Drobne. V prejšnji sezoni je navduševal kot trener Rogaške, s katero je osvojil tudi pokalno lovoriko, nato pa je klub zaradi številnih nepravilnosti zdrsnil v najnižje tekmovanje. Izkušeni strateg iz Štor bo še naprej prisegal na črno-bele barve, saj je sprejel ponudbo Mure, kjer je zapolnil vrzel po odhodu Antona Žlogarja.

Ta je po solidnem vstopu v sezono dvignil sidro in s pokončno držo zapustil Fazanerijo, saj se je zoperstavil ameriškemu investitorju Georgu Juncaju, po novem tudi športnem direktorju kluba, in se želel izogniti njegovemu vtikanju v sestavo ekipe. Žlogar je zapustil Drobnetu Muro na "evropskem" četrtem mestu, danes pa bo klub iz Murske Sobote gostil Primorje. Tako se bosta pomerila kluba, ki v tej sezoni sploh še nista remizirala.

To bo prva prvoligaška tekma med Muro in Primorjem po skoraj 20 letih! Nazadnje sta se pomerila 2. aprila 2005 v Ajdovščini, ko so rdeče-črni zmagali s 3:1. Takrat je Ajdovce vodil Darko Milanič, Muro pa Milan Miklavič. Junak srečanja je bil dvakratni strelec za Primorje Dražen Žeželj. | Foto: Žiga Zupan/Sportida To bo prva prvoligaška tekma med Muro in Primorjem po skoraj 20 letih! Nazadnje sta se pomerila 2. aprila 2005 v Ajdovščini, ko so rdeče-črni zmagali s 3:1. Takrat je Ajdovce vodil Darko Milanič, Muro pa Milan Miklavič. Junak srečanja je bil dvakratni strelec za Primorje Dražen Žeželj. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Pri gostiteljih bo zaradi kazni kartonov manjkal Almin Kurtović, pri Ajdovcih, ki so niz treh zaporednih zmag tik pred začetkom reprezentančnega premora prekinili v Ljudskem vrtu, na seznamu strelcev pa sta v 1. SNL zelo visoko Semir Smajlagić in Marko Gulič, oba sta zadela v polno trikrat, pa po novem nastopata tudi Marko Brkljača, nekdanji dragulj hrvaškega nogometa, in donedavni up Brava Kevin Benkič. Dvoboj v Prekmurju se bo začel ob 17.30.

Elšnik predal desetko igralcu meseca 1. SNL

Vodilna Olimpija je v tej sezoni nepremagljiva. Na 13 tekmah v 1. SNL oziroma Evropi sploh še ni izkusila poraza, mreža Matevža Vidovška, ki se je vrnil v reprezentančno formo, kar je prepoznal tudi selektor Matjaž Kek, se je zatresla zgolj petkrat. Kapetan Marcel Ratnik je prepričan, da lahko zmaji z izjemnim nizom pod vodstvom trenerja Victorja Sancheza nadaljujejo tudi v Domžalah, kjer želijo dominirati in odpor tekmeca streti s svojo igro, ki jo zaznamuje visoka posest žoge.

Statistika ni na strani Radomljanov. V 1. SNL so zmaje v Domžalah gostili desetkrat, slast zmage pa izkusili zgolj enkrat. Olimpija je zmagala osemkrat. | Foto: Nik Moder/Sportida Statistika ni na strani Radomljanov. V 1. SNL so zmaje v Domžalah gostili desetkrat, slast zmage pa izkusili zgolj enkrat. Olimpija je zmagala osemkrat. Foto: Nik Moder/Sportida

Na stadionu ob Kamniški Bistrici so v tej sezoni že gostovali. Takrat so remizirali z zadnjeuvrščenimi Domžalami (0:0). To je bila edina tekma v sezoni, v kateri niso dosegli niti enega zadetka. Na zadnjih dveh, ko so v Stožicah nadigrali Rijeko (5:0) in Muro (4:0), so navijačem pripravili atraktiven strelski festival. Z njim želijo nadaljevati tudi proti Mlinarjem, ki so kot gostitelji v 1. SNL prejšnji mesec pokvarili načrte tako Mariboru (1:1) kot tudi Bravu (1:1), zdaj pa jih čaka najbolj vroči slovenski tekmec, poln članskih in mladih reprezentantov.

Izbranci Darjana Slavica, ki so v zadnjem pokalnem nastopu, takrat so lahko igrali tekmo na svojem stadionu v Radomljah, Zagorjane premagali kar s 14:0, potrebujejo dragocene točke v boju za obstanek. Obračun, na katerem bo Raul Florucz, najboljši igralec 1. SNL v mesecu avgustu, prvič nosil dres s številko 10, tega mu je prepustil nekdanji kapetan Timi Max Elšnik, se bo začel ob 20.15.

Bravo še ni rekel zadnje v Šiški, kaj zmore Dončić?

Prvoligaška karavana se bo v nedeljo najprej ustavila ob 15. uri v Spodnji Šiški. Nogometaši Brava še vedno trenirajo na stadionu ŽAK, na katerem so letos po porazu z Zrinjskim sklenili evropsko pot. Pričakovali so, da bodo v nadaljevanju sezone zaradi načrtovane prenove objekta v Šiški igrali domače tekme le še v Stožicah, a je vmes posegla višja sila.

Katastrofalno stanje travnate površine na največjem slovenskem nogometnem objektu, na katerem nastopa tudi slovenska reprezentanca, Olimpijo pa čakajo evropski jesenski nastopi v konferenčni ligi, je vodstvo tekmovanja prisililo k odločitvi, da naredi izjemo in Bravu med vzdrževalnimi deli v Stožicah dovoli igrati v Šiški. Tako bo obračun sosedov iz Ljubljane in Domžal potekal na najmanjšem prvoligaškem igrišču, ekipi pa v spopad vstopata s presenetljivim izhodiščem.

Bravo je v tej sezoni kot gostitelj blestel v Stožicah. Pomeril se je proti Primorju, Kopru in Nafti ter osvojil maksimalnih devet točk z razliko v zadetkih 7:0! Bo tako imenitno statistiko ohranil tudi v Šiški, kjer je v tej sezoni odigral dve tekmi v Evropi in obe izgubil? | Foto: www.alesfevzer.com Bravo je v tej sezoni kot gostitelj blestel v Stožicah. Pomeril se je proti Primorju, Kopru in Nafti ter osvojil maksimalnih devet točk z razliko v zadetkih 7:0! Bo tako imenitno statistiko ohranil tudi v Šiški, kjer je v tej sezoni odigral dve tekmi v Evropi in obe izgubil? Foto: www.alesfevzer.com

Bravo v tej sezoni blesti. Varovanci Aleša Arnola so izgubili le s prvakom Celjem, na lestvici pa zaostaja zgolj za Olimpijo. Dvakratni državni prvaki so na drugi strani v hudi krizi. Na sedmih tekmah so osvojili le eno točko, tako da so prikovani na dno lestvice. Iz brezna jih bo skušal dvigniti Dejan Dončić, ki je pred leti v Domžalah zelo uspešno skrbel za razvoj klubskega podmladka, v prejšnji sezoni pa je do državnega naslova popeljal mladince Maribora. Pri gostih bosta zaradi kazni kartonov manjkala Rene Rantuša Lampreht in Nikša Vujčić, bi pa lahko prvič nastopil ''mariborski'' dvojec Marcel Lorber Behar Feta.  

Svit Sešlar prvič v celjskem dresu

Celjanom je reprezentančni premor prišel še kako prav. Po napornem poletju, v katerem so v Evropi odigrali kar osem tekem, nato pa se je po menjavi trenerja močno prevetril še igralski kader, so dočakali trenutek za počitek. Reprezentančni premor so izkoristili tudi za polnjenje baterij in zbližanje z idejami trenerja Alberta Riere, ki želi v knežje mesto vrniti zmagovalno miselnost, s katero je navduševal že na začetku prejšnje sezone.

V nedeljo bi lahko v celjskem dresu debitiral Svit Sešlar, mladi reprezentant in eden najbolj obetavnih slovenskih nogometašev, ki pri turškem Eyüpsporju ni dobival veliko priložnosti, zato se je kot posojeni igralec rade volje vrnil v domovino, kjer znova sodeluje z Riero. Tako bo Svit nadaljeval bogato tradicijo Sešlarjevih, ki jo je v dresu Celja začel njegov oče Simon Sešlar.

Nafta in Celje sta se v prvi ligi nazadnje pomerila za točke 27. aprila 2012. Celjani so zmagali s 3:1, dva zadetka je prispeval poznejši reprezentant Roman Bezjak. | Foto: Vid Ponikvar Nafta in Celje sta se v prvi ligi nazadnje pomerila za točke 27. aprila 2012. Celjani so zmagali s 3:1, dva zadetka je prispeval poznejši reprezentant Roman Bezjak. Foto: Vid Ponikvar

Lendavčani, pri katerih ne manjka madžarskih legionarjev, trenersko paličico pa vihti njihov rojak Jozsef Bozsik, se po dolgem času dokazujejo v prvoligaškem tekmovanju. Za zdaj osvajajo točke le na domačem stadionu, na gostovanjih niso pretirano uspešni. Na štirih tekmah niso osvojili še niti točke, hkrati pa se niso niti enkrat vpisali med strelce. To je slaba napoved za gostovanje v Celju, kjer bodo imeli opravka z motiviranim tekmecem, saj si branilci naslova zaradi nekoliko slabšega vstopa v sezono ne smejo privoščiti še večjega zaostanka za vrhom.

Za dvig samozavesti je poskrbela zadnja tekma, v kateri je Nafta po domačem zaostanku proti Domžalam z 0:2 priredila redko viden preobrat in na koncu rumeno družino pomendrala kar s 5:2! Nato je imela strelski trening še na pokalnem srečanju, ko je nižjeligašu Olimpiji iz Dolge vasi mrežo zatresla kar osemkrat. Ali bo to Nafti pomagalo, da končno prebije strelski led v 1. SNL tudi na gostovanjih?

Festival novincev v Ljudskem vrtu

Derbi 8. kroga slovenskega prvenstva bo v nedeljo zvečer v Ljudskem vrtu, kjer se bo Maribor predstavil s številnimi poletnimi okrepitvami. Najtrofejnejši slovenski klub, ki bo kaj kmalu tudi uradno sklenil sodelovanje s turškimi investitorji, kateri so vijolicam že omogočili nekaj odmevnih nakupov v prestopnem roku, želi izkoristiti naporen ''evropski'' urnik Olimpije in Celja ter že jeseni poskočiti na vrh lestvice.

Izbranci Anteja Šimundže v prvi ligi, če upoštevamo tudi dejstvo, da so 18. februarja do usodne prekinitve zaradi ''afere topovski udar'' v Murski Soboti vodili z 2:0, niso izgubili že 27 tekem zapored! Neporaženi so tudi v tej sezoni, kjer jih v nedeljo čaka zahteven izpit. Mariborski obrambi, ki jo je zapustil občasni reprezentant Sven Šoštarič Karić, bi lahko po 13 letih pomagal povratnik Luka Krajnc, prišli so še György Komaromi, Sheyi Ojo, Benjamin Tetteh in Andre Sousa, ki se lahko pohvalijo z bogatim nogometnim življenjepisom. V Ljudskem vrtu bo zaradi kazni po derbiju z Olimpijo prazna južna tribuna, tako da se bodo morale Viole preseliti na drug del stadiona.

Maribor in Koper bosta v nedeljo odigrala 97. medsebojno tekmo v prvi ligi. Kanarčki bodo gostovali v Ljudskem vrtu na jubilejni 50. tekmi. V mestu ob Dravi so zmagali le šestkrat, Mariborčanom pa priznali premoč že 26-krat. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Maribor in Koper bosta v nedeljo odigrala 97. medsebojno tekmo v prvi ligi. Kanarčki bodo gostovali v Ljudskem vrtu na jubilejni 50. tekmi. V mestu ob Dravi so zmagali le šestkrat, Mariborčanom pa priznali premoč že 26-krat. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V zaključku poletnega prestopnega roka je bil zelo dejaven tudi Koper. Prišel je donedavni kapetan Celja Denis Popović, ki je nazadnje zaigral za kanarčke pred dobrim desetletjem, prišla sta tudi Francoz Isaac Matondo in Ganec Abdul Samed Mukadas, Koprčani pa si veliko obetajo tudi od avstralsko-hrvaške bratske naveze, ki jo sestavljata Deni in Tomi Jurić.

Trener Kopra Oliver Bogatinov, ki se v Ljudski vrt zaradi manj uspešne epizode v vlogi športnega direktorja vrača z dodatno motivacijo, je v tej sezoni odpravil luknje v obrambi. Ta je na sedmih tekmah prejela zgolj dva zadetka, najmanj izmed vseh. Koprčani so nedotaknjeno mrežo zadržali tudi na zadnji tekmi s Celjem (0:0), po kateri je bilo veliko govora o sodniških napakah v škodo Kopra, a tudi izpadov predsednika in direktorja kluba, Anteja in Ivico Guberca.

Ante Guberac
Sportal Disciplinski sodnik NZS kaznoval predsednika in direktorja Kopra

1. SNL, 8. krog:

Sobota, 14. september:

Nedelja, 15. september:

Lestvica:

Najboljši strelci:

5 – Jakupović (Maribor)
4 – Petriško (Koper)
3 – Gulič (Primorje), Klausz (Nafta), Pinto (Olimpija), Smajlagić (Primorje)
...

Luka Krajnc Hannover
Sportal Luka Krajnc spet za Maribor, prihaja še madžarski napadalec
Anton Žlogar
Sportal Žlogar se poslavlja od Mure
Olimpija Mura
Sportal Olimpija ob novi simultanki na vrh, suša v Kopru, Maribor po zaostanku pokazal zobe
Sven Šoštarič Karić
Sportal Sven Šoštarič Karič iz Maribora v Rusijo
Marko Šuler NK Maribor
Sportal Sheyi Ojo, Benjamin Tetteh in Andre Sousa so novi člani Maribora
NK Olimpija : NK Rijeka
Sportal Uefa ostro kaznovala Rijeko in Olimpijo
prva liga Victor Sanchez Albert Riera
Sportal Riera presenetil in prečrtal še nekaj novincev, Sanchez prijavil tudi Marina
Denis Popović
Sportal Popović v Kopru, Depay se seli v Brazilijo
Ne spreglejte