Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2024,
9.40

Osveženo pred

1 ura, 43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
NK Mura NK Domžale NK Koper NK Nafta Lendava NK Radomlje NK Bravo NK Celje NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Primorje 1. SNL

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2024, 9.40

1 ura, 43 minut

1. SNL, 1. krog

V Ljubljani se vse začenja znova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
NK Olimpija navijači | V Stožicah bodo danes zvečer odigrali prvo tekmo nove sezone 1. SNL. | Foto www.alesfevzer.com

V Stožicah bodo danes zvečer odigrali prvo tekmo nove sezone 1. SNL.

Foto: www.alesfevzer.com

Nogometaši ljubljanske Olimpije in ajdovskega Primorja bodo danes zvečer ob 20.15 odprli novo, 34. sezono v 1. SNL. Naslov prvaka bo branilo Celje, ki bo tudi v novi sezoni med glavnimi kandidati za novo lovoriko. Celjani se bodo za uvod v nedeljo zvečer pomerili z Bravom, pred tem bo še derbi v Ljudskem vrtu med Mariborom in Domžalami. V soboto sledita še obračuna med Radomljami in Koprom ter Muro in Nafto.

Vanja Drkušić
Sportal Vanja Drkušić. Filmska zgodba o slovenskem nogometnem junaku.
Timi Max Elšnik
Sportal Kdo zapušča Slovenijo in kdo ne?

1. SNL, 1. krog:

Petek, 19. julij:

Sobota, 20. julij:

Nedelja, 21. julij:

Jesenski del se bo končal 7. decembra z 18. krogom, spomladanski se bo začel 1. februarja prihodnje leto, sezone pa bo konec 24. maja. Najvrednejša ekipa po Transfermarktu je Celje z 12,39 milijona evri, sledita Olimpija (10,98) in Maribor (10,40). Četrta v tem pogledu je Mura, ki pa ima vrednost "le" še 5,26 milijona. Najmanj so vredne Radomlje, 2,53 milijona evrov. Od igralcev največjo vrednost dosega Elšnik z 1,5 milijona, mladi Borys pa je drugi z 1,3 milijona evrov.

Kdo bo prvak 1. SNL v sezoni 2024/25?

  • Bravo
    0,00 %
    0 glasov
  • Celje
    25,58 %
    11 glasov
  • Domžale
    0,00 %
    0 glasov
  • Koper
    0,00 %
    0 glasov
  • Maribor
    20,93 %
    9 glasov
  • Mura
    0,00 %
    0 glasov
  • Nafta
    2,33 %
    1 glasov
  • Olimpija
    44,19 %
    19 glasov
  • Primorje
    6,98 %
    3 glasov
  • Radomlje
    0,00 %
    0 glasov
Oddanih 43 glasov

Začenja se v Stožicah

Sezona se bo začela v Stožicah z obračunom med Olimpijo in Primorjem. Pri ljubljanskem predstavniku so pričakovanja znova visoka tudi pri Olimpiji, ki pa bo sezono začela z novim trenerjem. Ta spet, podobno kot eden njegovih predhodnikov Albert Riera, nosi slovito ime, Victor Sanchez je nenazadnje igral tudi za madridski Real. Kot je dejal na predstavitvi, ne želi govoriti o sebi, ampak naj rezultati govorijo zanj. 

Victor Sanchez | Foto: www.alesfevzer.com Victor Sanchez Foto: www.alesfevzer.com

To bodo tudi morali, saj je bil športni direktor Goran Boromisa glede ciljev jasen: "Dvojna krona, atraktiven nogomet, razvoj mladih nogometašev in čim boljša predstava v Evropi." Predvsem za boj za domači lovoriki imajo zeleno-beli dovolj kadrovskega materiala na čelu s kapetanom Timijem Maxom Elšnikom, za katerega pa vlada zanimanje iz tujine, Matevžem Vidovškom, Marcelom Ratnikom, Agustinom Doffom ter nekaterimi mladimi tujci. Vprašanje je, kako se je po poškodbi sestavil napadalec Antonio Marin, novinca sta med drugim Thalisson in Benjika Caciel, dan pred začetkom sezone pa se je klubu pridružil še 23-letni Manuel Pedreno. Osrednji branilec je nazadnje igral za španskega tretjeligaša Tarazono.

Za nogometaši Olimpije so rezultatsko uspešne priprave, saj državni prvaki iz sezone 2022/23 na štirih tekmah niso doživeli poraza. Ljubljančani so uvodoma premagali Glorio Buzau, nato bili boljši od Sarajeva, po Slovackem pa so s tremi zadetki odpravili še CSKA 1948. 

Primorje se podaja v 1. SNL. | Foto: Saša Pahić Szabo/alesfevzer.com Primorje se podaja v 1. SNL. Foto: Saša Pahić Szabo/alesfevzer.com

Primorje se je po majskem slavju v 2. SNL prebilo med prvoligaše in Ajdovščino prvič po letu 2011 vrnilo v elitni razred slovenskega nogometa. Sinove burje že v uvodnem krogu čaka zahtevna preizkušnja, saj bodo gostovali v Ljubljani. V zeleno-beli opravi je v preteklosti igral tudi zdajšnji ajdovski strateg Milan Anđelković. Ta je v svoji zasedbi zadržal nosilce igre, ki so klubu pomagali na vrh 2. SNL. Haris Dedić, Matic Zavnik, Nik Jermol, Tarik Čandić, Mark Gulić, Miha Dobnikar, Alexander Stožinič, Gašper Petek, Dušan Ignjatović, Maj Fogec, Domagoj Babin, Edvin Suljanović, Tony Macan, Matej Mavrič in Damir Zukić so podaljšali pogodbo, novinci v ajdovskem moštvu pa so Andrej Bogićević, Mirko Mutavčić, Žan Bešir, Elias Telles, Semir Smajlagić, Gašper Tratnik in Tilen Klemenčič.

"Težke nasprotnike smo izbirali ravno zato, da se čim hitreje privadimo na višjo raven igranja, ki nas čaka v novi sezoni. Mislim, da je vse to del procesa, skozi katerega mora iti ekipa, ki iz nižje lige napreduje v višjo. Tukaj mislim predvsem na vse naporne treninge in vse poraze, ki smo jih doživeli v tem delu. Kot sem že povedal, vem, da smo se veliko naučili in napredovali, zdaj pa je čas, da dokažemo, česa smo zmožni," je pred začetkom dejal trener Milan Anđelković. Ajdovci v pripravah niso zabeležili pozitivnega rezultata. Kot je poudaril tudi Anđelković, so se rdeče-črni merili z zahtevnimi tekmeci, izgubili pa so proti Ludogorcu, Kopru, MTK, Čukaričkem, Rijeki in Budafokiju. 

NZS, logotip
Sportal NZS želi tudi klubski nogomet dvigniti na višjo raven

V soboto najprej pestro v Domžalah

Sobotni spored se bo s tekmo ob 17.30 med Radomljami in Koprom začel v Domžalah. Radomljam so se v dneh pred začetkom Prve lige Telemach pridružili štirje novi obrazi. Novi aduti čete trenerja Darjana Slavica so Jaša Jelen, Halifa Kujabi, Sandro Zukić in Niko Gajzler. Koprčani so temeljito spremenili ekipo, deseterica je odšla, osmerica prišla, pri čemer sta bolj zanimiva novinca Sandro Jovanović iz Aluminija in Di Mateo Lovrić iz Rogaške.

Radomlje čaka obračun s Koprom. | Foto: www.alesfevzer.com Radomlje čaka obračun s Koprom. Foto: www.alesfevzer.com

"Z ekipo sem zadovoljen, tudi z njihovim pristopom. So zelo zanimiva, delovna ekipa, za zdaj gre vse po načrtu. Večina fantov se je v klub vrnila s posoje, tako da so že navajeni na klub in vzdušje. Prva tekma je ne glede na nasprotnika malce posebna, nismo se toliko fokusirali na Koper kot pa sami nase. Vemo, da imajo kar nekaj novih igralcev tako kot mi. Postavili smo neke smernice kluba, seveda pa si želimo dobro začeti sezono," je pred začetkom sezone dejal strateg Radomelj Darjan Slavić. 

"Zelo sem zadovoljen, vse je šlo po načrtih, priprave smo opravili doma, pogoji za delo so eni izmed boljših v Sloveniji. Ekipa je pomlajena, je pa konkurenca na vsakem položaju. V svojih napovedih želimo biti skromni, gremo iz tekme v tekmo, čim prej si želimo zagotoviti obstanek in rasti iz srečanja v srečanje," pa je dejal trener Kopra Oliver Bogatinov, ki od aprila vodi primorski klub.

Prekmurski derbi na Fazaneriji

Na Fazaneriji bo v soboto zvečer odigran prvi prekmurski derbi med slovensko elito po 14. aprilu 2012. Takrat so se Muraši v velikem finalu na Brdu pri Kranju pomerili z Lendavčani in zmagali z 2:0, za katero sta zadela Amadej Maroša in Žan Karničnik, Mura pa je takrat še drugič v svoji zgodovini osvojila naslov pokalnih prvakov. Zadnji prvoligaški dvoboj pa ima že kar dolgo brado, saj je bil odigran pred več kot dvanajstimi leti. Takrat je Mura v Lendavi slavila s 3:0. Mura in Nafta sta se sicer na prvoligaških zelenicah pomerili na osmih srečanjih, Mura je zabeležila pet zmag, dve tekmi sta se končali brez zmagovalca, enkrat so slavili Lendavčani. Muraši in Lendavčani so se osemkrat pomerili tudi v nižjih ligah, Muraši so dobili dve tekmi, srečanje se je dvakrat končalo brez zmagovalca, štiri tekme pa so dobili Lendavčani.

Žiga Kous je končal kariero. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Žiga Kous je končal kariero. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Mura, katere forma je po šampionski sezoni 2020/21 lani padala, je ostala brez izkušenega Žige Kousa, ki je kar presenetljivo končal kariero. A po drugi strani bodo vrzeli poskusili zapolniti nekateri novinci na čelu z Dariom Vizingerjem. 

Na drugi strani je Nafta ob Primorju novinec v prvoligaški druščini. Nafta je podprvak drugoligaškega tekmovanja, po pretekli sezoni pa je praktično razpustila ekipo in jo gradi na novo. Do zdaj je pripeljala kar 15 novincev, med katerimi je kar nekaj Madžarov, pa tudi Haris Kadrić, Tom Kljun, Rok Pirtovšek in še nekaj tistih, ki je že okusilo prvo ligo.

Žiga Kous NŠ Mura
Sportal Žiga Kous presenetil: Čas, da se poslovim od nogometa

V nedeljo derbi v Ljudskem vrtu

Maribor je neuspešno začel kvalifikacije evropske lige in se bo v nadaljevanje evropske sezone podal v kvalifikacijah konferenčne lige. Glede na zaključek pretekle sezone in dejstvo, da je Ante Šimundža obdržal vsa udarna orožja vključno z drugim in tretjim strelcem pretekle sezone Arnelom Jakupovićem in Hilalom Soudanijem ter drugim asistentom lige Josipom Iličićem, za zdaj pa dobil mladega Karola Borysa in Bradleyja M'Bondoja, bo 16-kratni prvak Maribor tudi tokrat v igri za najvišja mesta. Igra je po prihodu Šimundže v drugi polovici sezone dobila rep in glavo, pričakovati je nadgradnjo tega.

Josip Iličić se veseli začetka sezone 1. SNL. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Josip Iličić se veseli začetka sezone 1. SNL. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

"Maribor vidim tam, kamor spada, na sam vrh. Tudi osebno je moj cilj, da osvojimo prvenstvo, tudi jaz bom vse storil za to. V bistvu brez odmora nadaljujem tam, kjer sem končal. Veselim se tekem, ki prihajajo. Evropsko prvenstvo je bil fantastičen dogodek, a zame je to zdaj že lep spomin, povsem sem osredotočen na Maribor in naše skupne cilje. Želel bi si, da bi 1. SNL nadaljevali tam, kjer smo končali, da bo Ljudski vrt še naprej trdnjava tako kot v spomladanskem delu prejšnje sezone," je pred začetkom sezone dejal Josip Iličić.

Pri Domžalah je bilo v kadrovski pisarni podobno pestro kot pri Kopru, pri odhodih velja omeniti predvsem Luko Topalovića, Benjamina Markuša in Jošta Piška.

Ante Šimundža
Sportal Šimundža po izpadu poslal jasno sporočilo vodstvu kluba

Celjani so v prejšnji sezoni osvojili naslov prvaka. | Foto: www.alesfevzer.com Celjani so v prejšnji sezoni osvojili naslov prvaka. Foto: www.alesfevzer.com Prvaki začenjajo proti Bravu

Za konec kroga bosta v nedeljo zvečer na delu še prvak Celje in Bravo. Obe ekipi sta uspešno začeli pot v evropskih tekmovanjih. Nogometaši Celja so v tem tednu na povratni tekmi prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov doma premagali Floro iz Talina z 2:1 (0:1). Slovenski prvak je že prvo tekmo v Estoniji dobil s 5:0 in se uvrstil v drugi kvalifikacijski krog. Napredovanja pa se je veselil tudi Bravo, ki je na povratni tekmi prvega kroga kvalifikacij konferenčne lige v Walesu po podaljšku premagal ekipo Connah's Quay Nomads z 2:0 (0:0, 1:0). Ljubljančani so se tako uvrstili v drugi krog kvalifikacij, potem ko so prvo tekmo doma izgubili z 0:1. Ljubljančani so se tako v svoji krstni evropski sezoni prebili v drugi krog kvalifikacij konferenčne lige, kjer se bodo merili z Zrinjskim.

Za zdaj so finančno najmočnejši v ligi Celjani ekipo okrepili z vratarjem Lovrom Štubljarjem, Kučysom, najboljšim podajalcem pretekle sezone Matijo Kavčičem, starim znancem slovenskih zelenic Ivanom Brnićem, obetavnim prišlekom iz Domžal Joštom Piškom, Slavkom Bralićem in Jahnoahom Markelom, od ključnih nogometašev iz prejšnje sezone pa je odšel predvsem Jegor Prucev.

Bravo, ki je dosegel zgodovinski uspeh s prebojem v Evropo, pa kljub dobri pretekli sezoni vendarle ne sodi v krog favoritov za končni uspeh. Pri tem je izgubil prvega podajalca lige Kavčiča, branilca Jana Gorenca in še nekaj drugih nogometašev, za zdaj pa so kot novinca predstavili Gašperja Jovana in izkušenega Miguela Rodriguesa.

1. SNL, 1. krog:

Petek, 19. julij:

Sobota, 20. julij:

Nedelja, 21. julij:

Lestvica:

Ne spreglejte