Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
16.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Planinski dom na Kalu Planinski dom na Kumu Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih Naj planinska koča pohodništvo

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 16.45

6 let, 6 mesecev

Finalisti akcije Naj planinska koča 2017 (8., 9. in 10.)

Stare znanke z rutinirano oskrbo in inovativno ponudbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Planinski dom pri Gospodični | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Planinski dom na Kumu ste leta 2015 že izbrali za najboljšo planinsko kočo v Sloveniji, v finalni krog ste ga uvrstili tudi letos. Med najboljših deset ste s svojimi glasovi izstrelili tudi Planinski dom na Kalu ter Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, ki sta že prava rutinerja akcije.

Prvi in zadnji slovita po svoji kulinarični ponudbi, drugi pa po oskrbniškem paru, ki vas na Kalu pozdravlja že več kot 30 let. Slavica Resman, oskrbnica doma, se rada pošali, da sta z možem kot inventar, s tem, da so večino opreme že zamenjali, onadva pa ostajata.

Planinski dom na Kumu | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Hrana v planinskih kočah - Planinski dom na Kumu | Foto: Arhiv Planinskega doma na Kumu Foto: Arhiv Planinskega doma na Kumu

Planinski dom na Kumu – Naj planinska koča 2015

Začnimo pri Kumu. Tam v neposredni bližini telekomunikacijskega stolpa, kjer je Nuša Derenda leta 2001 posnela videospot za skladbo Ne, ni res/Energy, s katero je zelo uspešno (7. mesto) nastopila na festivalu Evrovizije, stoji dom, v katerega je leta 2014 kot oskrbnik vstopil Trboveljčan Roman Ledinek. Večini Zasavcev je znan po svoji sladki ponudbi. Ledinek, sicer brat Miha Ledineka, oskrbnika na Šmarni gori, je izučen slaščičar.

Planinski dom na Kumu | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Dom ste že v prvem izboru Naj planinske koče, ki na www.siol.net pripravljamo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, izbrali za najboljšo kočo. To je bilo za Ledineka in PD Kum Trbovlje, ki upravlja dom, precejšnje presenečenje, malo manj pa za planince, ki so dom očitno vzeli za svojega.

Lani zaradi pravil natečaja, ki narekuje, da zmagovalna koča leto dni počiva - letos je to lanski zmagovalec, Valvasorjev dom pod Stolom - ni sodeloval, letos pa ste ga znova uvrstili med najboljših deset.

Brata Mrhar skrbita za gostoljubje in kulinarično ponudbo v Planinskem domu pri Gospodični na Gorjancih. | Foto: Ana Kovač Brata Mrhar skrbita za gostoljubje in kulinarično ponudbo v Planinskem domu pri Gospodični na Gorjancih. Foto: Ana Kovač

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

Med TOP 10 je znova Planinski dom pri Gospodični v osrčju Gorjancev, ki velja za enega od najmodernejših planinskih objektov v Sloveniji. Že od konca sedemdesetih let ga s premori vodi družina Mrhar. Za zavidljivo kulinarično ponudbo na višini 828 metrov zadnja leta skrbita brata Blaž in Sašo Mrhar. Velik magnet je tudi bližnji studenec, ki po legendi zagotavlja večno mladost, zadnje čase pa zaradi sodbe arbitražnega sporazuma tudi Trdinov vrh, ki je po novem del hrvaškega ozemlja.

Planinski dom pri Gospodični | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Studenec, ki zagotavlja večno mladost. | Foto: Ana Kovač Studenec, ki zagotavlja večno mladost. Foto: Ana Kovač

Planinski dom na Kalu

Začeli smo z Zasavjem, pa še končajmo z njim. Med finaliste akcije ste znova uvrstili Planinski dom na Kalu, za katerega že več kot 30 let skrbita (tam tudi živita) zakonca Resman, dom pa spada pod okrilje PD Hrastnik.

Dom, ki leži na nadmorski višini 946 metrov, se lahko pohvali s precejšnjo kvadraturo zelenih površin, med drugim pa vam bodo postregli tudi z značilno zasavsko jedjo: s krompirjevo palačinko krumpantočem (značilno za delavce steklarne) ali funštercem, jedjo, podobno cesarskemu pražencu, ki ga je v preteklosti pripravljala rudniška populacija.

Slavica Resman je že več kot 30 let oskrbnica Planinskega doma na Kalu. | Foto: Ana Kovač Slavica Resman je že več kot 30 let oskrbnica Planinskega doma na Kalu. Foto: Ana Kovač

Planinski dom na Kalu | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Planinski dom na Kalu | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Akcija Naj planinska koča 2017 traja do jutri, 12. septembra do polnoči. Zmagovalno kočo bomo razglasili dan pozneje.

 -> Glasujte za naj planinsko kočo 2017!
 
Ne spreglejte