Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
21.29

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Družinam prijazne koče Naj planinska koča Planinska zveza Slovenije hribi pohodništvo Planinski dom na Kumu

Torek, 1. 5. 2018, 21.29

4 leta, 11 mesecev

Naj planinska koča

Planinski dom na Kumu (1211 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Planinski dom na Kumu | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Predstavljamo Planinski dom na Kumu, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net. Dom ste leta 2015 že izbrali za Naj planinsko kočo.

Planinski dom stoji tik pod zahodnim vrhom Kuma (1220 m), na južni strani cerkve sv. Neže, ki je bila zgrajena v srednjem veku, obnovljena pa po požaru okoli leta 1600. Na vzhodnem vrhu je stolp RTV s poslovnimi prostori. Začetki planinskega gospodarstva na Kumu segajo v leto 1928, ko je Posavska podružnica SPD opremila v mežnariji sobo za izletnike in planince.

Planinski dom na Kumu | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Po osvoboditvi je PD Trbovlje dobilo v last mežnarijo in njeno depandanso; obe zgradbi je obnovilo; 24. avgusta 1947 je neuradno, 5. septembra 1948 pa uradno odprlo Kočo na Kumu. Leta 1950 jo je prevzelo novoustanovljeno PD Kum Trbovlje, ki jo je v letih 1953 do 1958 adaptiralo in razširilo, v letih 1972/73 pa posodobilo in uredilo tudi depandanso. Leta 1952 so na Kum napeljali elektriko. V letih 1985 in 1986 so dom in depandanso popolnoma obnovili zunaj in znotraj, na novo opremili in napeljali telefon.

Planinski dom na Kumu | Foto:

Razgled

S Kuma je izredno lep razgled. Od vzhoda proti jugu vidimo Gore, Kopitnik, Veliko Kozje, Lisco, Bohor, Medvednico, Gorjance, Kočevski Rog, Snežnik, Javornike, Nanos, v bližini pa dolino Sopote proti Radečam s starim gradom nad Svibnim in prostrano Dolenjsko gričevje; na zahodu so na obzorju Julijci s Triglavom, pred njimi Polhograjsko hribovje in Škofjeloško pogorje; od zahoda proti severu vidimo Karavanke, Kamniške Alpe, na severu pa najprej verigo vrhov Posavskega hribovja med Savo in Savinjo od Čemšeniške planine prek Mrzlice do Gozdnika in Maliča, zadaj pa Raduho, Golte, Smrekovec, Uršljo goro, Paški Kozjak, Pohorje, Konjiško goro in Boč.

Ne spreglejte