SiolNET. Sportal Naj planinska koča
7,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naj kotički v slovenskih gorah (3.) – Neja Jesenko

''Na meniju planinskih koč sem opazila tudi pijano nevesto''

7,37

termometer

Neja Jesenko
Neja Jesenko s svojimi sledilci redno deli gorska doživetja, ki jih najraje ujame v fotografski objektiv. Foto: osebni arhiv

Mlada navdušena pohodnica Neja Jesenko ima na priljubljenem socialnem omrežju Instagram že več tisoč sledilcev, ki jim jemlje dih s svojimi gorskimi doživetji. Sama pravi, da se v gore najraje poda v družbi prijateljev ali svoje psičke, a hoja v samoti ti odpre marsikatero novo obzorje. Svoje najlepše trenutke, med katerimi je tudi več rojstnodnevnih sončnih vzhodov, najraje ujame prav v fotografski objektiv. ''Vedno sem bila boljša v umetnosti kot z besedami,'' pojasni mladenka, ki nam je razkrila svoje najljubše gorske kotičke pri nas.

Naj kotički v slovenskih gorah je nova rubrika na Siol.net, v kateri bomo vsak petek v poletni planinski sezoni predstavljali najljubše kotičke znanih slovenskih pohodnikov.

Kateri so vaši TOP 3 najljubši kotički v slovenskih gorah?

Vsi tisti, ki me poznajo ali pa spremljajo, vedo, da je Blegoš ena mojih ljubših izletniških točk, saj prihajam iz Poljanske doline, 1562-meterski Blegoš pa je najvišji vrh v slikoviti Poljanski dolini. Poleg Blegoša bi izpostavila pot na Krn mimo Krnskih jezer in mogočno goro Jalovec. 

Neja Jesenko Foto: osebni arhiv

Blegoš

Hrib, na katerem se odpre pogled na Poljansko dolino ter vse do Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank in Julijskih Alp. Pohod je primeren tako za družine kot tudi pasje kosmatince.

Na vrhu lahko opazujete prekrasne sončne vzhode in zahode. Pod vrhom je Koča na Blegošu, ki poskrbi, da vaši želodčki ne bodo lačni. Da pridemo do izhodišča, se peljemo mimo Škofje Loke v Poljansko dolino in v Poljanah zavijemo desno proti Javorjem, nato nadaljujemo mimo Žetine do Črnega Kala, kjer je dovolj veliko parkirišče in lahko pustimo avto.  

Tonka Zadnikar Tonkina koča Sportal To je ena od najlepših pravljičnih poti Slovenije #foto

Od parkirišča se držimo pešpoti v desno in pot nadaljujemo po makadamski cesti, kjer nas označbe vodijo do Koče na Blegošu. Od Koče nadaljujemo naravnost in po približno 20 minutah strmega vzpona pridemo na vrh Blegoša. Lahko pot prehodimo že v slabih dveh urah.  

Neja Jesenko Foto: osebni arhiv

Krn

Peturna pohodniška tura vas na 2244-metrsko goro v osrčju Julijskih Alp iz Doma v Lepeni pelje mimo čudovitega Krnskega jezera na sam vrh Krna. Preden prispete do Krnskih jezer, se lahko okrepčate v Planinskem domu pri Krnskih jezerih, prav tako na vrhu Krna. Do izhodišča se peljemo vse do vasi Soča med Trento in Bovcem, pot pa se nato odcepi v Lepeno. Cesti sledimo vse do parkirišča pri Domu v Lepeni. 

Neja Jesenko Foto: osebni arhiv

Jalovec

Jalovec je šesta najvišja gora v Sloveniji in z vrha, ki se strmo spušča proti trem alpskim dolinam, se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp. Na vrhu Jalovca ni planinske koče, tako da se lahko na poti nazaj ustavite v Domu v Tamarju.

Do izhodišča se zapeljemo do skakalnic v Planici, kjer je nekaj večjih parkirišč. Sprehodimo se do Doma v Tamarju, kjer je naša začetna točka šesturne hoje po zahtevni poti.

Družina Mehle Trendi Slovenska družina, ki je s triletnico v nahrbtniku prehodila 800 kilometrov El Camina #intervju

Kje v hribih ste doživeli najlepši sončni vzhod ali zahod?

V hribih sem doživela že toliko lepih sončnih vzhodov in zahodov, da je težko izpostaviti le enega. Zagotovo si bom zapolnila decembrskega vzhoda na Kredarici, vseh rojstnodnevnih vzhodov na Blegošu in sončnega zahoda na Blegošu. Vsak od omenjenih ima svojo zgodbo, ki ima prav posebno mesto v mojem življenju. 

Neja Jesenko Foto: osebni arhiv

Katera jed vam v hribih najbolj tekne?

V hribih si najraje privoščim ajdove žgance in kislo mleko. Sem pa v planinskih kočah opazila tudi neobičajne jedi, kot je bila pijana nevesta, in sicer lani v Pogačnikovem domu na Kriških podih.

koča Urša Sportal Naj kotički v slovenskih gorah: Po sončni vzhod na Kamniško sedlo

Pot v hribe: z družbo ali sami in zakaj?

Na to bi zelo težko odgovorila. Zagotovo je pot v hribe s prijetno družbo najboljša izbira, ne le zaradi zabave, ampak tudi zaradi varnosti. Vse zabavne prigode in lepi spomini so v hribih nastali z dobro družbo in za vse te trenutke se vsem prijateljem tukaj zahvaljujem. Bilo jih je veliko in zagotovo veliko dobrega še prihaja (smeh, op. p.).

Neja Jesenko Foto: osebni arhiv Vendar je tudi pot, ki jo prehodiš sam, krasna izkušnja. V določenih trenutkih v življenju mi je ravno ta samotna pot v hribe dala nekaj, kar sem v tistem trenutku najbolj potrebovala. 

Katere prigode ob obisku slovenskih gora ne boste pozabili?

Prigod in zgodb je veliko, predvsem tistih, ki so povezane z lovljenjem sončnih vzhodov in zahodov. Ena najljubših zgodb je zagotovo letošnje presenečenje za rojstni dan na vrhu Blegoša, ko sem po slabi vremenski napovedi doživela enega najlepših sončnih zahodov.

Zabavna prigoda je tudi lanski obisk italijanskega gorskega jezera Lago di Sorapiss, ko smo se s prijateljicami kar nekajkrat izgubile in s tem precej več časa hodile po poti. Smo se pa ob tem neizmerno zabavale. 

Naštejte tri stvari, ki bi jih v nahrbtniku najbolj pogrešali in ki ne smejo manjkati na nobeni pohodniški poti.

Poleg hrane in pijače so to zagotovo prva pomoč, blazinica za žige in moja mala plišasta igračka, ki je pripeta na nahrbtnik - aljaški malamut Amita. 

Pogled na Triglav s Kanjavca Sportal Naj kotički v slovenskih gorah: Triglav in južni pristopi z bohinjskih planin

Zapisovanje spominov ali fotografiranje? Za kaj se pogosteje odločate, da ovekovečite trenutek?

Za fotografiranje. Vedno sem bolje kot z besedami znala z fotografiranjem in ustvarjanjem.

Neja Jesenko Foto: osebni arhiv

Andreja Sportal ''Bila sem pogumna, kupila letalsko vozovnico in našla sebe'' #intervju

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 111
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin