Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 9. 2024,
7.00

Osveženo pred

2 uri, 13 minut

Vsebino omogoča Delamaris
Alpe ribje solate ribe Kam na izlet hribi gore pohodništvo Ribe za v hribe Delamaris advertorial

Natisni članek

Sreda, 4. 9. 2024, 7.00

2 uri, 13 minut

Hribji izleti

Kam v hribe: Jeterbenk ali Jalovec? #nagradni kviz

Vsebino omogoča Delamaris
pohodništvo, hribi, gore, razgled | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Slovenci od nekdaj čutimo posebno povezanost s hribi in gorami. Privlači nas pohodništvo, ki je s svojo dostopnostjo in povezanostjo z naravo postalo izjemno priljubljeno. Vedno več nas išče sprostitev daleč od vsakodnevnih obveznosti, ki nam hkrati ponuja tudi prijetno telesno aktivnost. V zadnjih letih je prav pohodništvo navdušilo tudi tiste, ki so prej morda prisegali na povsem druge aktivnosti. Zato ni presenetljivo, da se število pohodnikov iz leta v leto povečuje, kar je opazno tako na priljubljenih turističnih destinacijah kot na manj obiskanih, a prav tako čudovitih poteh.

Kateri hribi vas najbolj privlačijo?

Če se tudi sami navdušujete nad hribjimi izleti in lepimi razgledi, rešite osebnostni test in ugotovite, kakšen tip pohodnika ste. Vas privlačijo zmerni vzponi ali zahtevne poti v visokogorju?

delamaris | Foto: Delamaris Foto: Delamaris Vsi, ki boste oddali podatke, boste z malo sreče dobili paket odličnih ribjih izdelkov Delamaris s hladilno vrečko in priborom, kar vam bo prav prišlo na naslednjem hribjem izletu. Podarili bomo kar 20 paketov, ki vključujejo ribjo solato Delamaris Tuna Graden, ribjo solato Delamaris Skuša Balance, hladilno vrečko in pribor!

V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije so v Delamarisu pripravili privlačne ideje za hribje izlete. V okviru projekta Ribe za v hribe vas vabijo na manj poznane, a čudovite hribje izlete ter pri tem spodbujajo, da poskrbite za svojo varnost in zdravje ter ohranjate naravo čisto in neokrnjeno.

Za pohodnike so pripravili tudi predloge za polnovredno in priročno malico, ki bo zagotavljala dovolj energije in moči za osvojitev vrha. Priporočene ribje solate Delamaris so enostavne za prenašanje, hranljive ter primerne za uživanje na poti.

Kam na naslednji izlet?

Ne glede na to, kateri tip pohodnika ste, vam Slovenija ponuja nešteto možnosti za raziskovanje. Spodaj poiščite idejo za vaš naslednjih hribji izlet.

Tokrat predlagamo poti, kjer ni gneče, kjer narava diha z vsemi svojimi pljuči, zato da boste v popolnosti lahko uživali v naravnih lepotah in čudovitih razgledih. Ker na vrhu spodaj predlaganih hribov ni koč, ne pozabite na polnovredno malico, ki vam bo dala moči za sestop v dolino.

Naš nasvet za malico: Ribe za v hribe

Čas, ki ga preživimo na vrhu hriba, je dragocen. Je čas oddiha in občudovanja narave. Malica naj vas zato okrepi, razveseli in vam da novo energijo. Pomembno je, da je obrok, ki ga vzamemo s seboj na pot, vedno skrbno izbran.

Govce, Delamaris, Naj planinska koča, natečaj | Foto: Ines Pusovnik Foto: Ines Pusovnik

Ribje solate Delamaris so popoln obrok na vsaki nadmorski višini

Izbirate lahko že med kar šestimi različnimi ribjimi solatami Delamariski so pripravljene iz štirih vrst najboljših kosov ribe: skuše, orade, lososa in tune. Vse ribje solate vsebujejo visok delež ribe in so naravni vir beljakovin. Losos in skuša predstavljata tudi vir omega 3 maščobnih kislin. Vse ribje solate odlikuje poleg visoke vsebnosti ribe tudi bogata kombinacija z različnimi polnovrednimi žitaricami, stročnicami in zelenjavo. So brez konzervansov in drugih aditivov. Okusite morje dobrega ob opazovanju najlepših razgledov na vsaki nadmorski višini.

Predlog za hribji izlet za družinske oz. priložnostne pohodnike

Jeterbenk

Jeterbenk | Foto: Katarina Kotnik Jeterbenk Foto: Katarina Kotnik

Jeterbenk je slikovit hribček v Polhograjskem hribovju, ki se vzpenja do nadmorske višine 774 metrov in ponuja čudovite razglede na Kamniške Alpe, Karavanke in Ljubljansko kotlino. Pot do vrha je prijetna, z le nekaj bolj strmimi deli, zato je primerna tudi za manj izkušene pohodnike. Na vrhu vas pričakajo velik križ z vpisno skrinjico in žigom ter klop, kjer lahko v miru uživate v lepotah narave.

Sestopite lahko po isti poti ali pa se odločite za krožno pot, ki vas vodi mimo cerkvice sv. Jakoba, in tako podaljšate svoj hribji izlet.

Sodelujte v nagradnem kvizu in se potegujte za privlačne nagrade!

Veliko Gradišče

Veliko Gradišče  | Foto: Gorazd Gorišek Veliko Gradišče Foto: Gorazd Gorišek

Veliko Gradišče je dragulj Tržaško-Komenskega Krasa, ki se dviga nad Lokavskim poljem in ponuja osupljive razglede na Tržaški zaliv, Kras, pa vse do Alp in Dolomitov. Vzpon se začne v mirni vasi Prelože, kjer markirana pot vodi skozi gozd in mimo izvira Vroček, idealnega mesta za krajši počitek.

Pot poteka v prijetni senci dreves in se zaključi na travnatem vrhu, kjer vas pričaka skromno kamnito znamenje in panoramski razgled, ki vas bo navdušil.

Delamaris | Foto: Delamaris Foto: Delamaris

Na teh čudovitih, a manj raziskanih vrhovih ni planinskih koč, zato smo za vas pripravili tudi predlog za odlično malico: ribji solati Delamaris Tuna Active in Orada Mediterana v priročni 170g embalaži in enostavnim "easy peel" odpiranjem.

Tako tudi boste imeli dovolj energije tudi za spust nazaj v dolino. Ribja malica pa vam v vašem nahrbtniku ne bo vzela veliko prostora. 

Predlog za hribji izlet za pustolovskega raziskovalca

Debela peč

Razgled z vrha Debele peči.  | Foto: Shutterstock Razgled z vrha Debele peči. Foto: Shutterstock

Debela peč, najvzhodnejši dvatisočak Julijskih Alp, je zaradi več izhodišč primeren za različne tipe pohodnikov. Če so z vami na izletu otroci, predlagamo, da si za izhodišče izberete Blejsko kočo na Lipanci, od koder boste do vrha potrebovali le uro in pol. Od tu je vrh enostavno dostopen in tako idealen tudi za družinske izlete.

Pot se začne pri koči na planini, nato pa vodi skozi čudovit macesnov gozd. Sledi vzpon do sedla, kjer se že odpirajo prvi pogledi na mogočne Julijce. Zadnji del poti poteka po travnatem grebenu, ki se zaključi na vrhu Debele peči. Tam vas pričaka osupljiv razgled na gorske velikane.

Kateri hribi vas najbolj privlačijo? Preverite v kvizu in z malo sreče osvojite praktično nagrado!

Goli vrh

Jezersko Goli vrh | Foto: Matej Podgoršek Foto: Matej Podgoršek

Goli vrh je popoln cilj za tiste, ki iščejo kratko, a nagrajujočo planinsko izkušnjo, kjer narava in lepota gora prevzameta vso pozornost. Goli vrh, eden izmed drznih vrhov Kamniško-Savinjskih Alp, morda ne izstopa po svoji višini, a ponuja enega najlepših razgledov na severna ostenja tega gorstva.

Vzpon lahko začnete v dolini Ravenske Kočne, kjer markirana pot vodi skozi gozd in po pobočju nad globoko grapo. Prva postaja je čudovita Jenkova planina, kjer se vam odpre pogled na okoliške vrhove in travnike. Pot se nato vzpenja po strmih jugovzhodnih pobočjih vse do vrha. Vrh je poseben zaradi svoje oblike, trikrake zvezde, kar omogoča izbiro različnih razgledišč, od koder se razprostira čudovit pogled na Kamniško-Savinjske Alpe in vse do Triglava.

Govce, Delamaris, Naj planinska koča, natečaj | Foto: Ines Pusovnik Foto: Ines Pusovnik

Predlog za polnovredno malico na vrhu: ribji solati Delamaris Losos Vital in Tuna Mexicana 170g.

Če se v hribe podajate v družbi družine ali prijateljev, vzemite s seboj dovolj malice še za druge člane vašega izleta v hribe. Tako boste lahko skupaj uživali v okusnem obroku, ki vam bo dal dovolj energije za nadaljevanje poti.

 

Predlog za hribji izlet za izkušenega alpinista

Jalovec

Jalovec.  | Foto: Shutterstock Jalovec. Foto: Shutterstock

Jalovec z višino 2645 metrov je markantna gora v Julijskih Alpah, ki privablja planince s svojimi oblikami in izzivom, ki ga predstavlja vzpon nanj. Dostop do vrha je zahteven in terja dobro kondicijo, na vrhu pa ste nagrajeni z osupljivimi razgledi na najvišje vrhove Julijskih Alp.

Pohod traja od pet do osem ur, odvisno od izhodišča, in ponuja izjemno izkušnjo za izkušene planince. Višje ko se vzpenjamo, bolj postaja teren kamnit in zahteven, na izpostavljenih odsekih si pomagamo z jeklenicami. Varovalna oprema je pri tem pohodu nujna.

Kakšne tip pohodnika ste? Preverite!

Kokrska Kočna

Z vrha se odpre razgled na sosednjo Jezersko Kočno. | Foto: Shutterstock Z vrha se odpre razgled na sosednjo Jezersko Kočno. Foto: Shutterstock

Kokrska Kočna se vzpenja 2484 metrov visoko v Kamniško-Savinjskih Alpah in je ena izmed tistih gora, ki s svojimi zahtevnimi potmi ponuja pravi gorski izziv. Pohod na vrh ni za vsakogar, saj so poti dolge, strme in zahtevajo veliko previdnosti ter izkušenosti. Trud, ki ga izkušeni planinci vložite, na koncu bogato nagradi. Odprejo se razgledi, ki vas bodo pustili brez besed. Na eni strani se mogočno dviga sosednja Jezerska Kočna, na drugi pa Grintovec, najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp.

Kokrska Kočna je popolna izbira za izkušene planince, ki iščejo zahtevnejši izlet in znajo uporabljati varovalno opremo.

Delamaris | Foto: Delamaris Foto: Delamaris Ko greste v hribe, naj bodo z vami tudi ribe. 

Na vrhu si privoščite polnovredno malico, ki so jo z mislijo na pohodnike pripravili v Delamarisu. Za izlet na najvišje vrhove predlagamo ribji solati Delamaris Skuša Balance in Tuna Garden v praktičnem 170g pakiranju.

Pa dober tek!

 

Popoln obrok za vse hribolazce. Varna zaloga. Železna rezerva.

Delamaris, Alja Nike Skrt | Foto: Alja Nike Skrt Foto: Alja Nike Skrt V nahrbtniku pohodnika naj bo vedno obrok, ki je priročen, okusen in polnovreden, sočen in hranljiv. Ribji izdelki Delamaris so vse to! Ribje konzerve, tudi Delamarisove, so bile že v preteklosti del železne rezerve planincev in izletnikov. Tako je tudi danes, saj pohodniki iščemo polnovredne in okusne obroke, ki nas bodo nahranili in po katerih bo naš korak do vrha varen in lahek. Med izbiro svojih najljubših ribjih konzerv, si za naslednje pohode zagotovite zalogo vrhunskih ribjih solat Delamaris in poskrbite, da boste imeli v svojem nahrbtniku vedno s seboj morje dobrega.

Več idej za izlet:

Govce
Sportal Kam za konec tedna: na Govco po čudovit razgled
Delamaris
Sportal Ideje za izlet: kam po najlepše razglede?
Ne spreglejte