Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2024,
9.10

Osveženo pred

1 teden

Vsebino omogoča Delamaris

Natisni članek

Naj planinska koča Foto natečaj Kam na izlet planina planinarjenje pohodništvo gore hribi hribji izlet Delamaris advertorial

Sreda, 19. 6. 2024, 9.10

1 teden

Hribji izleti

Kam za konec tedna: na Govco po čudovit razgled

Vsebino omogoča Delamaris
Govce | Foto Matej Ogorevc

Foto: Matej Ogorevc

Če si želite pobegniti od vsakdanjega vrveža in se potopiti v mir narave, je izlet v hribe idealna izbira. A ker je planinarjenje med Slovenci iz leta v leto bolj priljubljeno, pri izbiri cilja upoštevajte njegovo obljudenost. Hribi brez koč so odlični za tiste, ki iščejo mir in tišino, saj omogočajo, da v popolnosti uživate v naravnih lepotah ter čudovitih razgledih.

V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije so pri Delamarisu pripravili privlačne ideje za hribje izlete. V okviru projekta Ribe za v hribe vas vabijo na manj poznane, a čudovite izlete, ter pri tem spodbujajo, da poskrbite za svojo varnost in zdravje ter ohranjate naravo.
Za pohodnike so pripravili tudi predloge za malico na poti, ki vam bo dala moč in energijo na poti do vrha in za varno vrnitev v dolino.

Drugi predlog hribjega izleta je Govca (1929 metrov), najvišji vrh Olševe, ki leži med Zgornjo Savinjsko dolino in Koprivno na Koroškem, ki sta bili lani močno prizadeti v poplavah. Vrh Govce vas nagradi s slikovitim razgledom proti Peci, Uršlji gori in drugim okoliškim goram.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ines Pusovnik (@svojasrecka)

 

Izlet na Govco toplo priporoča tudi Ines Pusovnik, ki na Instagramu pod imenom Svoja srečka deli hitre in zdrave recepte za obroke ter širi pomembnost ravnovesja v življenju. Ines je tudi velika ljubiteljica hribov, kamor se s fantom odpravita povprečno dvakrat tedensko. "Najraje izberem manj obljudene pohodniške poti, rada raziskujem skrite kotičke naše prelepe Slovenije. Moja najljubša destinacija je severna Primorska. Vse od Kobarida do Trente. Skrit in nekoliko odročen konec Slovenije, ki ponuja ogromno čudovitih panoramskih poti."

Do 3. julija lahko delite fotografijo s hribjega izleta, na kateri se vidi ribja konzerva Delamaris, in se potegujete za planinski nahrbtnik Fjällräven, planinski vodnik in celo zalogo izdelkov Delamaris.

foto natečaj GUMB | Foto:
 

Delamaris, Naj planinska koča, foto natečaj | Foto:

Vrh, ki obljublja mir in slikovit razgled

Govce, Delamaris, Naj planinska koča, natečaj | Foto: Ines Pusovnik Foto: Ines Pusovnik Eden izmed najlepših trenutkov na hribjem izletu je doseči vrh in tam uživati v miru in tišini, ki ju ponuja narava. Brez množice pohodnikov in brez koč, ki bi pritegnile večje število obiskovalcev, lahko v popolnosti doživite lepoto trenutka.

Ko ni koče, pa je pomembno, da s seboj prinesete hranljivo malico. Kot zagovornica uravnotežene prehrane Ines to poudarja tudi takrat, ko gre v hribe. "Kadar se odpravljam na daljše pohode, vedno s sabo vzamem dovolj prigrizkov, kot so suho sadje, ovsene ploščice in banane. Takšni prigrizki mi bodo dali energijo že med hojo," razloži pomen izbire prigrizkov, ki temeljijo na ogljikovih hidratih. Na vrhu hriba pa najraje uživa slane, uravnotežene beljakovinske malice. "Najpogosteje sta to sendvič ali ribja solata v konzervi, ki je super priročna malica to-go".

Popoln obrok na vsaki nadmorski višini

Govce, Delamaris, Naj planinska koča, natečaj | Foto: Ines Pusovnik Foto: Ines Pusovnik Konzerva z ribami je od vedno bila za v hribe, saj predstavlja že pripravljen obrok, ki je priročen, okusen in zdrav, sočen in hranljiv.

Z mislijo na pohodnike so v Delamarisu razvili linijo ribjih solat, ki poleg zelenjave vsebujejo tudi žitarice in bodo gotovo rešitev za vse, ki imajo radi popoln in kakovosten obrok vedno pri roki.

Na voljo je šest novih ribjih solat Delamaris: Tuna Garden, Tuna Mexicana, Tuna Active ter Losos Vital, Orada Mediterana in nova Skuša Balance. Na voljo so v priročni 170-gramski embalaži s preprostim odpiranjem "easy peel".
 

Oprema, ki nikoli ne sme manjkati v nahrbtniku

Govce, Delamaris, Naj planinska koča, natečaj | Foto: Ines Pusovnik Foto: Ines Pusovnik "V mojem nahrbtniku nikoli ne manjka zadostna količina vode, nekaj sladkega za energijo, malica za okrepitev na vrhu, rezervna oblačila, knjižica za zbiranje žigov," pove ljubiteljica hribov in poudari pomen tega, da s seboj ne nosimo pretežkega nahrbtnika. "Po triurni hoji v hrib šteje vsak gram," pojasni.

Po izkušnji z Govce pa za malico priporoča konzervo Delamaris: "Na vrhu ni bilo koče, zato sva s sabo vzela ribji solati v konzervi in svež kruh z drožmi, ki ga je fant spekel dan prej. Rekla bi, da je bil to popoln obrok. Okusen, lepo uravnotežen in zelo priročen." Poleg tega, da je hranljiv, je zelo priročen za prenašanje in s pestro izbiro okusov poskrbi, da vsak izbere takega zase. Ines pravi, da "pestra izbira rib in dodatek polnovrednih žit in stročnic, kot so rjavi riž, leča, bulgur in fižol, poskrbijo za uravnotežen obrok. In seveda odličen okus."

Delamaris s svojo dolgoletno tradicijo in vrhunsko kakovostjo velja za eno najbolj uveljavljenih blagovnih znamk. Legendarnim konzervam rib, kot so Skuše z zelenjavo Izola brand, Weekend, Picnic ter skuša fileti, sardine in turistični ter tunini pašteti so se pridružile nove ribje solate  Delamaris, ki so dobile nagrado inovacija desetletja, kar potrjuje njihovo kakovost1.

Govce, Delamaris, Naj planinska koča, natečaj | Foto: Ines Pusovnik Foto: Ines Pusovnik Zakaj so Delamaris ribje solate za v hribe?

  • So zdrav obrok: hranljiv obrok, naravni vir beljakovin.

  • So popoln obrok: izbrana kombinacija ribe, zelenjave in ogljikovih hidratov.

  • So obrok z visokim deležem ribe.

  • Imajo večjo izbiro rib, poleg tune tudi lososa in orado.

  • So garancija kakovosti z nagrado za inovativnost.

Okus, ki je najbolj navdušil Ines Pusovnik, je Skuša Balance s piro in pinjolami ter Tuna Mexicana.

Kako na najvišji vrh Olševe

Pobeg v hribe, stran od množic in hrupa, nam omogoča, da se resnično sprostimo in ponovno povežemo s seboj. Tam lahko najdemo notranji mir in harmonijo, kar je v današnjem hitrem tempu življenja neprecenljivo. Tokratni izlet na Govco je idealen za vse, ki iščejo mir in osupljive razglede, daleč stran od množic. Brez koče in množice pohodnikov boste lahko v popolnosti uživali v naravi in trenutkih tišine. S skrbno izbrano malico in dobro pripravo vas čaka nepozaben hribji izlet.

Govce, Delamaris, Naj planinska koča, natečaj | Foto: Ines Pusovnik Foto: Ines Pusovnik

Govca2 se razteza na pet kilometrov dolgem, valovitem gorskem grebenu med Zgornjo Savinjsko dolino in Koprivno na Koroškem, ki na vrhu nagradi z osupljivim razgledom. Do izhodišča na prelazu Spodnje Sleme se lahko pripeljete bodisi iz Solčave po panoramski cesti ali iz Črne na Koroškem. Z izhodišča nadaljujete po gozdni cesti do križišča na Zgornjem Slemenu. Od tam vas smerne table usmerijo na markirano pot v smeri Olševe.

Na začetku se pot vzpenja ob ograji pašnika, nato pa zavije nekoliko desno in nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se strmo vzpenjate do razglednega Lepega vrha, kjer si po strmem vzponu lahko spočijete in uživate v razgledih na vrhove nad Logarsko dolino in Robanovim kotom. Nato pa nadaljujete po travnatem pobočju navzgor do Gladkega vrha, kjer se z leve priključi pot iz Podolševe. Po krajšem spustu prispete na manjše sedelce, kjer na razpotju nadaljujete v smeri Govce.

Fotogalerija
1
 / 3

Preizkusite ribje solate Delamaris na naslednjem hribjem izletu, pošljite fotografijo, katere ste si privoščili, in se potegujte za glavno nagrado, planinski nahrbtnik Fjällräven, planinski vodnik in zalogo izdelkov Delamaris.

1https://www.delamaris.si/novice/nagrada-za-inovacijo-desetletja-ribje-solate-delamaris/
2Karavanke, Vodnik Planinske zveze Slovenije, 2010, avtor: Klemen Janša

Prvi predlog hribjega izleta najdete tukaj:

Delamaris
Sportal Ideje za izlet: kam po najlepše razglede?
Ne spreglejte