Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
11. 10. 2018,
19.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

NK Triglav Dejan Dončić Tek za Kranj Ljubljanski maraton Prva liga Telekom Slovenije

Četrtek, 11. 10. 2018, 19.00

5 let, 6 mesecev

Trener Triglava o povezavi maratona in nogometa

Dončić jim tega že ne bi dovolil

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Dejan Dončić | Dejan Dončić bo v petek s Triglavom gostoval v Avstriji, v soboto pa se bo udeležil Teka za Kranj. | Foto Vid Ponikvar

Dejan Dončić bo v petek s Triglavom gostoval v Avstriji, v soboto pa se bo udeležil Teka za Kranj.

Foto: Vid Ponikvar

Trenerji nogometnih moštev obožujejo igralce, ki so tako suvereni v teku, da je pri njih redko zaznati znake utrujenosti. Za tako dobro pripravljene nogometaše se pogosto reče, da imajo pljuča maratoncev. Kako pa trenerji gledajo na to, da se njihovi izbranci udeležujejo maratonov? O tem je spregovoril strateg Triglava Dejan Dončić.

Oktober ponuja obilico tekaških prireditev. Ljubitelji dolgih tekov imajo v prijetnih vremenskih razmerah, ki jim jih je v tem delu leta namenila narava, sladke težave pri izbiri. Konec meseca bo pozornost plenil ljubljanski maraton, že v soboto pa bo živahno na kranjskih ulicah, saj bo gorenjska prestolnica gostila tradicionalni Tek za Kranj. Na progo se bo podalo tudi nekaj profesionalnih športnikov, med katerimi bodo tudi nogometaši Triglava.

Ljubljanski maraton
Sportal Ljubljana se vse bolj uveljavlja med najboljšimi na svetu
tek
Sportal Ste se kdaj vprašali, kaj in koliko se obleči za tek?

Tek po kranjskih ulicah namesto regeneracijskega treninga

Kranj bo v soboto v znamenju teka. | Foto: Kranj bo v soboto v znamenju teka. "Spoštujemo vse, kar se dogaja v našem mestu. Radi se udeležujemo vseh dobrodelnih prireditev. Smo edini gorenjski nogometni prvoligaš, tako da se spodobi, da sodelujemo. To je dobra reklama za nas, mesto in športno prireditev. Pretekli bomo vsaj nekaj kilometrov," je trener Triglava Dejan Dončić potrdil, da se bodo njegovi varovanci udeležili sobotnega tekaškega spektakla, a dodal, da vendarle ne bodo tekli na vso moč.

"To bi bila težava, saj imamo dan pred tem prijateljsko tekmo z avstrijskim prvoligašem Wac. V petek hočemo biti v Avstriji pravi. Zastopamo slovenski nogomet in Triglav, zato moramo odigrati tekmo na najvišji ravni. Tek v soboto bo tako za nas le regeneracija," poudarja Dončić in dodaja, da jim bo prišel nastop na teku po svoje prav. Namesto regeneracijskega treninga, ki bi sicer sledil po petkovi tekmi v Avstriji.

Kranjčani so v zadnji tekmi Prve lige Telekom Slovenije doma ostali praznih rok proti Gorici (2:3). | Foto: Grega Valančič/Sportida Kranjčani so v zadnji tekmi Prve lige Telekom Slovenije doma ostali praznih rok proti Gorici (2:3). Foto: Grega Valančič/Sportida

K temu, da bodo nogometaši Triglava sploh nastopili na teku, je pripomogel tudi tekmovalni koledar. Smo namreč v obdobju reprezentančnega nogometnega premora, tako da konec tedna klubi nimajo prvenstvenih obveznosti. Če bi bil tek med sezono, na primer 28. oktobra, ko bo potekal ljubljanski maraton, si tega ne bi mogli privoščiti. Že zaradi obveznosti, a tudi zato, ker jim strokovno vodstvo kakšnih resnejših udeležb na tovrstnih tekaških prireditvah sploh ne bi dovolilo, saj bi se lahko zgodile nepričakovane poškodbe.

Zlatko Zahović, Darko Milanič
Sportal Maribor maščeval Keka, Olimpija navdušila v BiH

Kdo je Dejan Dončić?

Dejan Dončić se v tej sezoni prvič preizkuša kot trener članske ekipe. | Foto: Vid Ponikvar Dejan Dončić se v tej sezoni prvič preizkuša kot trener članske ekipe. Foto: Vid Ponikvar Ljubljančan Dejan Dončić se je rodil leta 1972. V 1. SNL je nosil dres številnih klubov (Svoboda, Primorje, Koper, Set Vevče, Olimpija in Tabor Sežana) in zbral 89 nastopov. Zadnjih 13 let je delal v Domžalah, kjer je skrbel za klubski podmladek.

Šest let je bil vodja mladinskega centra in mlajše domžalske zasedbe popeljal do številnih lovorik. Poleti se je iz Domžal preselil v Kranj, kjer se prvič spopada z izzivom glavnega trenerja v članski konkurenci. V uvodni tretjini prvenstva je s Triglavom v 12 krogih osvojil 12 točk, kar zadošča za osmo mesto.

Ne odsvetujejo le maratona, ampak tudi mali nogomet

Na betonskih podlagah maratona bi trpeli sklepi in gležnji nogometašev. | Foto: Sportida Na betonskih podlagah maratona bi trpeli sklepi in gležnji nogometašev. Foto: Sportida Največja težava, ki nogometašem preprečuje pogostejšo udeležbo na maratonih, je podlaga. "Maratoni potekajo na betonski podlagi, to pa je ogromna težava za sklepe in gležnje, če govorimo o dolgoročnem teku. Teče se več kot uro. Če bi potekali kje v naravi na mehki podlagi, ne bi bilo težav. Tudi kondicija v nogometu je malce drugačna kot na dolgih tekih," je nekdanji nogometaš številnih slovenskih klubov, ki je v vlogi trenerja članske ekipe debitiral prav v tej sezoni na Gorenjskem, predstavil osrednji razlog, zaradi katerega prepoveduje izbrancem udeležbo na daljših tekih, zlasti maratonih.

"Zaradi podlage igralcem odsvetujemo tudi tekme malega nogometa na betonu ali trdem parketu. Vedno, ko treniramo na naravni travi, nato pa se preselimo na dobro umetno travo, se pri nekaterih nogometaših pojavijo težave. Če igramo na parketu ali betonu, je še toliko slabše," je poudaril različnost podlag.

Program Teka za Kranj, sobota, 13. oktober:

Tek na 3,3 km
Tek na 10 km
Poslovno-štafetni tek trojk
Krančkov otroški tek

Nogometaši, ki na prvenstvenih srečanjih v povprečju pretečejo dvomestno število kilometrov, se tako nastopov na maratonih izogibajo. Krajši teki še pridejo v poštev, dolžine, zaradi katerih bi na trdi tekalni podlagi prebili tudi po uro ali več, pa odpadejo.

Nogometaši Triglava imajo naslednjo tekmo 21. oktobra, ko jih čaka gostovanje pri ljubljanski Olimpiji. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nogometaši Triglava imajo naslednjo tekmo 21. oktobra, ko jih čaka gostovanje pri ljubljanski Olimpiji. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zaradi tega bodo sobotno udeležbo na kranjskem teku izpustili tudi nekateri nogometaši, ki imajo manjše zdravstvene težave. Zaradi bolečin v kolenu in kolku ne bodo tvegali, manjkali bodo tudi trije mladi reprezentanti, tako da bo zasedba Triglava na Teku za Kranj nekoliko zdesetkana. Bodo pa članom delali družbo tudi predstavniki klubskega podmladka, tako da konec tedna na ulicah vendarle ne bo manjkalo kranjskih nogometašev.

Sportal Vse, kar morate vedeti o Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu
Berislav Devčič
Sportal Hrvat, ki zadnjo nedeljo v oktobru že 22 let preživlja v Ljubljani
Domžale Mura
Sportal Huda kazen za prvega zvezdnika Domžal
Peter Kastelic
Sportal Kakšne bi morale biti priprave na največji tekaški dogodek v Sloveniji? #video
tek, šport, rekreacija
Sportal Je 42-kilometrska razdalja sploh zdrava?
anketa maraton
Sportal Za Ilko odsvetovano, za Filipa nujno zlo
Ne spreglejte