Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2023,
19.08

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

superpokal superpokal Slovenije Kansai Helios Domžale Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Ponedeljek, 25. 9. 2023, 19.08

7 mesecev

Košarkarski superpokal 2023

Cedevita Olimpija v vitrine pospravila novo lovoriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Cedevita Olimpija | Cedevita Olimpija je v superpokalnem obračunu premagala Helios Suns. | Foto www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija je v superpokalnem obračunu premagala Helios Suns.

Foto: www.alesfevzer.com

Košarkarji Cedevite Olimpije so še dvanajstič v zgodovini osvojili slovenski superpokal. Ljubljanska zasedba je v kranjski dvorani Planina s 76:59 ugnala Kansai Helios Domžale in prišla do prve lovorike v sezoni. MVP superpokala je postal Luka Ščuka.

superpokal Cedevita Olimpija Helios Suns
Sportal Bitka za prvo domačo lovoriko: Favorit jasen, a na drugi strani brez bele zastave

Superpokal:

Ponedeljek, 25. september, dvorana Planina:

V domovanju novega prvoligaša ECE Triglav Kranj, ki je bil v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije organizator letošnjega uvoda v novo košarkarsko sezono, je bil na sporedu jubilejni 20. superpokalni obračun. Cedevita Olimpija je z zmago nad Kansai Helios Domžale v svojo vitrine pospravila še dvanajsti pokal za superpokal, medtem ko domžalska ekipa ostaja brez naslova. To je bil sicer četrti superpokalni obračun teh dveh moštev, stoodstotni izkupiček zmag pa so ohranili košarkarji Cedevite Olimpije, ki so še četrtič zapored sezono začeli z osvojeno lovoriko.

Kapetana obeh ekip Jaka Blažič in Blaž Mahkovic. | Foto: www.alesfevzer.com Kapetana obeh ekip Jaka Blažič in Blaž Mahkovic. Foto: www.alesfevzer.com

Domžalski košarkarji so se v sezono podajali v novi preobleki. Društvo Košarkarski klub Domžale bo kmalu praznovalo 75-letnico svojega obstoja in v novo dobo vstopa s spremenjenim imenom tekmovalnih selekcij. Iz imena so se po 12 letih poslovili Sunsi, vanj pa močneje vstopa ime generalnega pokrovitelja – Kansai Helios Domžale. Ekipa je skozi poletje doživela temeljite spremembe. Trenerski stolček je po odhodu Dejana Jakare zasedel Damjan Novaković. Ogromno sprememb je tudi v igralskem kadru, med drugim so ekipo okrepili Jan Copot, Nejc Barič, Rok Nemanič, Žiga Daneu, Miloš Glišić Perttu Blomgren in Lamont West.

Celovito preobrazbo pa je doživela tudi zasedba Cedevite Olimpije. Trenersko palico je prevzel Simone Pianigiani, med igralskimi novinci pa so med drugim Sean Armand, Amadou Sow, Justin Cobbs, Shawn Jones in D.J. Stewart Jr., za ljubljansko zasedbo bo igral tudi Gregor Glas, vrnila sta se Jaka Blažič in Luka Ščuka. Za zmaje je bil to drugi boj za superpokalno lovoriko v novem obdobju, saj so prejšnji teden nastopali tudi na superpokalu lige ABA, kjer pa so osvojili zadnje, osmo mesto.

Cedevita Olimpija : Kansai Helios Domžale 76:59

Dvorana Planina, gledalcev 800, sodniki: Majkič (Hrastnik), Nedović (Kranj), Kranjc (Domžale).
Cedevita Olimpija: Armand 10 (1:2), Sow 13 (5:7), Radović 4, Cobbs 4, Glas 8 (3:4), Blažič 8 (1:1), Matković 8, Ščuka 21 (2:2).
Kensai Helios: Zemljič 3, Mirtič 13 (1:5), Nemanič 3, Barič 9, West 4, Glišić 18 (1:2), Mahkovic 9 (2:2).
Prosti meti: Cedevita Olimpija 12:16, Kensai Helios 4:9.
Met za tri točke: Cedevita Olimpija 12:31 (Ščuka 5, Armand 3, Sow 2, Glas, Blažič), Kensai Helios 7:30 (Barič 3, Nemanič, Glišić, Mahkovic, Mirtič).
Osebna napake: Cedevita Olimpija 20, Kenasi Helios 19.
Pet osebnih: Mahkovic (32.), Barič (39.).

Obe ekipi v precej spremenjenih kadrih vstopata v novo sezono. | Foto: www.alesfevzer.com Obe ekipi v precej spremenjenih kadrih vstopata v novo sezono. Foto: www.alesfevzer.com

Boljši začetek Heliosa in še boljše nadaljevanje Cedevite Olimpije

Pred srečanjem je bilo razmerje moči ob predpostavki dodobra spremenjenih zasedb velika neznanka. Tekmeca sta bila v prvi četrtini precej izenačena, v drugi polovici so pobudo prevzeli domžalski košarkarji, ki so se na odmor podali s prednostjo 24:22.

Tudi precej zaspano drugo četrtino so boljše odprli košarkarji Cedevite Olimpije, ki so z delnim izidom 7:0 prešli v vodstvo, Helios pa je nato šele po dobrih štirih minutah igre v drugem delu dosegel prve točke. Dobre tri minute pred koncem prvega polčasa je trojko za vodstvo Cedevite Olimpije s 37:29 zadel Gregor Glas. Košarkarji Heliosa so imeli v drugi četrtini ogromno težav v napadu, skupno so izgubili devet žog, blesteli niso niti košarkarji Cedevite Olimpije, ki so jih izgubili osem. Kljub temu so Zmaji držali majhno razliko, na glavni odmor srečanja so se podali s prednostjo 41:34. Za ljubljansko ekipo je v prvem polčasu Amadou Sow dosegel devet točk, pri Heliosu pa je bil z 12 najbolj razpoložen Miloš Glišić.

Luka Ščuka je bil razpoložen pri metu za tri. | Foto: www.alesfevzer.com Luka Ščuka je bil razpoložen pri metu za tri. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanska zasedba je bila tudi ob vstopu v tretjo četrtino boljši nasprotnik, po slabih štirih minutah igre v nadaljevanju je svojo tretjo trojko na srečanju za prvo dvomestno vodstvo Cedevite Olimpije na tekmi zadel Luka Ščuka (53:41). Helios je nato odgovoril z delnim rezultatom 8:0, nato pa je voz ljubljanskega moštva potegnil kapetan Blažič, ki je ob koncu tretjega dela poskrbel za vodstvo z 59:49.

Cedevita Olimpija mirno v zaključek tekme

Cedevita Olimpija je tudi v zadnjem delu obračuna držala dokaj lagodno prednost, ki je zasedbi Simoneja Pianigianija omogočila miren zaključek tekme. Na koncu so zmagali s 76:59. Najkoristnejši košarkar superpokala je postal Luka Ščuka, ki je bil z 21 točkami (5/9 za 3) prvi strelec srečanja. Amadou Sow je ob 13 točkah vknjižil še devet skokov. Na drugi strani je Glišić dosegel 18 točk, Tibor Mirtič je dosegel dvojni dvojček (13 točk, deset skokov). 

Zmagovalci superpokala. | Foto: www.alesfevzer.com Zmagovalci superpokala. Foto: www.alesfevzer.com

"Moji varovanci so si zmago zaslužili, saj so k tekmi pristopili resno. Ta lovorika je tudi plod prejšnjega tekmovalnega obdboja, zato se zahvaljujem trenerjem in igralcem iz minule sezone, saj so oni razlog, da smo zaigrali v superpokalu. Domžalčani so zelo dobra ekipa, če jim pustiš, da igrajo tako, kot so igrali v prvi četrtini, lahko dosežejo veliko število točk. Mi smo nato malo prilagodili našo agresivnost in zabeležili zmago. Še vedno imamo težave, kar nekaj minut smo igrali brez organizatorja igre in z igralci na različnih položajih, in to je nekaj, na čemer moramo delati v prihodnje," je po koncu dejal trener Cedevite Olimpije Pianigiani.

Svojo prvo uradno tekmo na klopi Heliosa pa je s porazom sklenil Novaković. "Nismo odigrali slabe tekme, a tudi dobre ne. Cedevita Olimpija je odločilen korak naredila v drugi četrtini, ko nam ni stekel met. Kljub temu smo se v tretjem delu še borili, se večkrat tudi približali na pet, šest točk zaostanka, na koncu pa nam je zmanjkalo tudi nekaj energije, izgubili smo tudi Mahkovica. Na koncu teh 17 točk razlike niti ni realen odraz dogajanja na parketu," je še dejal strateg Heliosa.

Najuspešnejši klubi v superpokalu:

12 naslovov – Cedevita Olimpija (2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2013, 2017, 2020, 2021)
5 – Krka (2010, 2011, 2012, 2014, 2016)
2 – Koper Primorska (2018, 2019)
1 – Šentjur (2015)

Preberite še:

Mert Akay
Sportal Cedevita Olimpija in Mert Akay vsak svojo pot
Zmago Sagadin
Sportal Posebna izpoved Zmaga Sagadina
 
Ne spreglejte