Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
20. 11. 2019,
12.30

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

3

Natisni članek

Igor Kokoškov Sacramento Kings EuroBasket 2017 Tokio 2020 Liga NBA Vlade Divac Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 20. 11. 2019, 12.30

4 leta, 5 mesecev

URADNO: IGOR KOKOŠKOV JE NOVI SRBSKI SELEKTOR

Uradno: selektorsko ustoličenje Igorja Kokoškova

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

3

Luka Dončić in Igor Kokoškov | Luka Dončić in Igor Kokoškov: tekmeca v boju za Tokio 2020? | Foto Sportida

Luka Dončić in Igor Kokoškov: tekmeca v boju za Tokio 2020?

Foto: Sportida

Slovenci so ga zamrznili, Srbi so ga zdaj odmrznili. Zdaj tudi uradno. Dvomov o tem, da bo Igor Kokoškov prevzel vodenje srbske košarkarske reprezentance, torej ni več. Srbsko košarkarsko zvezo je pri "imenovanju" prehitel kar trenerjev klubski šef Vlade Divac.

Bila je zlata slovenska košarkarska jesen 2017. Država je slavila evropske košarkarske prvake. Košarkarji so združili narod. Goran Dragić, Luka Dončič in soigralci so bili nacionalni junaki. A ne le oni. Eno od ključnih vlog pri slovenskem pohodu na evropski košarkarski prestol je odigral tudi srbski strokovnjak v vlogi selektorja Igor Kokoškov. Zadovoljni in ponosni, ker so z njegovim imenovanjem zadeli v polno, in navdušeni nad njegovim vplivom na slovensko košarkarsko in širšo športno miselnost so se v vodstvu Košarkarske zveze Slovenije oklepali junaškega selektorja.

Še več, vodilna moža KZS Matej Erjavec in Rašo Nesterović ter Kokoškov so javno razglabljali o možnostih nadaljnjega sodelovanja. "Skupaj se bomo dogovorili, kako naprej. Zanesljivo bom pomagal, morda kot svetovalec, morda bom tukaj kakšen teden," je dva dneva po zmagoslavju v Carigradu dejal zlati selektor, medtem ko so pa pri KZS nakazovali na scenarij, po katerem bi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 izbrano vrsto vodil eden od pomočnikov, Kokoškova in njegov selektorski status pa bi nato odmrznili na prvenstvu na Kitajskem.

Minilo je skoraj 800 dni. Slovenijo je prevzel in vodil  Rado Trifunović in v turbulentnih kvalifikacijah z nestanovitno ekipo in predvsem brez Dončića in Dragića ostal brez svetovnega prvenstva. Kokoškov je medtem kot prvi neameriški trener samostojno vodil ekipo lige NBA, bil nato odpuščen in se spomladi kot pomočnik preselil v Sacramento. Ideja o nadaljevanju ali obuditvi sodelovanja v slovenski reprezentanci je izpuhtela. Zdaj se utegne zgoditi, da bo Kokoškov slovenski tekmec. Na klopi srbske reprezentance.

Igor Kokoškov | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Tretja reprezentanca

Igor Kokoškov, ki bo prihodnji mesec dopolnil 48 let, je trenutno eden od trenerskih pomočnikov pri Sacramento Kings. V takšni vlogi je bil v svoji karieri že pri LA Clippers, Detroitu, Phoenixu, Clevelandu, Orlandu in Utah Jazz. V sezoni 2018/19 je bil prvi trener Phoenix Suns. Tesne vezi z ameriško košarko pa je začel plesti že pred 20 leti na univerzi Missouri. V Evropi je pred tem deloval kot trener v OKK Beograd in trener mlajših selekcij v Partizanu. Globlji pečat je pustil na reprezentančni ravni. Na treh evropskih prvenstvih je bil selektor Gruzije, leta 2017 pa Slovenije. V zadnjem obdobju ga je na svoji klopi želel videti Panathinaikos. Izbral je Srbijo.

Divac prehitel rojake: Igor, srečno!

Da bi Igor Kokoškov lahko postal novi selektor Srbije, so mediji v nekdaj največji republiki nekdanje Jugoslavije namigovali že ob koncu SP na Kitajskem. Tam so "orli" zasedli končno peto mesto, a ostali brez neposredne uvrstitve na olimpijske igre, predvsem pa so v Beogradu rezultat označili za neuspeh zaradi vloge favoritov za zlato odličje. Aleksandar Đorđević je selektorsko taktirko odložil že na Kitajskem.

Košarkarska zveza Srbije je zdaj tudi javno obelodanila imena novega šefa izbrane vrste. "Vodenje srbske reprezentance je zame naloga, ki je ne morem primerjati z nobenim drugim izzivom," je v uradni izjavi za javnost po uspešnih pogovorih s predsednikom zveze Predragom Danilovićem dejal novi srbski selektor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čestitamo Igore! Nažalost, nećemo stići na pripreme sledećeg leta.

A post shared by Vlade Divac (@officialvladedivac) on

Da bo nekdanji slovenski selektor prevzel evropske podprvake je bila v tem tednu javna skrivnost. Na to je še pred objavo srbske košarkarske zveze v šaljivi objavi na omrežju Instagram opozoril športni direktor Sacramento Kings in legenda srbske košarke Vlade Divac. Ob fotografiji, na kateri sta poleg njega še Kokoškov in Predrag Stojaković (prav tako uslužbenec Sacramenta), je zapisal: "Čestitke, Igor! Na žalost pa se ne bova mogla udeležiti poletnih priprav."  

Prvi cilj novega selektorja bo uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu 2020. Srbi bodo olimpijsko vozovnico lovili na domačem kvalifikacijskem turnirju v Beogradu. Kdo bodo tekmeci, bo znano po žrebu, ki bo na sporedu 27. novembra. Tedaj bo torej znano, ali bo Kokoškov tudi slovenski tekmec.

Kokoškov je leta 2017 v finalu EP ugnal Đorđevića. Zdaj ga bo nasledil na reprezentančni klopi. | Foto: Vid Ponikvar Kokoškov je leta 2017 v finalu EP ugnal Đorđevića. Zdaj ga bo nasledil na reprezentančni klopi. Foto: Vid Ponikvar

Kdo v (boju za) Tokio 2020?

Poleg gostiteljice Japonske imajo - glede na rezultate svetovnega prvenstva na Kitajskem - neposredno mesto na turnirju dvanajsterice že zagotovljeno tudi Španija, Francija, Avstralija, Iran, ZDA, Argentina in Nigerija.

V dodatne kvalifikacije so uvrščeni Angola, Brazilija, Kanada, Kitajska, Hrvaška, Češka, Dominikanska republika, Nemčija, Grčija, Italija, Južna Koreja, Litva, Mehika, Nova Zelandija, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunizija, Turčija, Urugvaj in Venezuela.

Od teh bo v Tokio potovala četverica, torej zmagovalci štirih turnirjev (23.–28. junij 2020). Turnirje bodo gostile Kanada (Victoria), Hrvaška (Split), Srbija (Beograd) in Litva (Kaunas). Žreb skupin bo 27. 11. v Miesu.
Goran Dragić
Sportal Goran Dragić znova na parketu
Glenn Robinson III
Sportal LeBron James prvi v zgodovini, podprvaki končno prišli do zmage #video
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić lovi rekorde in večmilijonsko pogodbo
Igor Kokoškov
Sportal Kokoškov se vrača v Evropo: ugriznil v selektorsko jabolko
Vlatko Čančar
Sportal Čančar je končno zadihal s košarkarskimi pljuči

 

Ne spreglejte