Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
19. 11. 2019,
11.40

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA Dallas Mavericks

Torek, 19. 11. 2019, 11.40

4 leta, 5 mesecev

LUKA DONČIĆ

Luka Dončić lovi rekorde in večmilijonsko pogodbo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

1

Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sanjska predstava Luke Dončića (42 točk, 11 skokov in 12 asistenc), s katero je Dallas popeljal do zmage nad SA Spurs (117:110) in petega mesta v zahodni konferenci, odmeva v svetu lige NBA. Kakšni so prvi odzivi? Kako visoko so se pred Dončićem povzpeli njegovi rojaki? V kakšni obutvi je pokopal Ostroge?  In ne nazadnje - kako je nov vrhunski večer komentiral osrednji protagonist?

Luka Dončić
Sportal Neverjeten šov Luke Dončića in 42 točk za nov vpis v zgodovino! #video

"Lepo je, lepo. A zdi se mi, da mi nekdo vsak dan postreže z nekim statističnim podatkom, za katerega nisem vedel. Je pa to odlično," je, obdan z mikrofoni, po zmagi nad San Antonio Spurs, pripovedoval vidno zadovoljni Luka Dončić. Znova je skakal, podajal, s triki tekmece pošiljal v različne smeri … Na koncu je dosegel zanj in za slovensko košarko rekordnih 42 točk. Da bi bila mera polna, je z enajstimi skoki in dvanajstimi asistencami dosegel novega trojnega dvojčka. Štirinajstega v karieri in šestega v sezoni. Ob tem je po LeBronu Jamesu postal drugi najmlajši v zgodovini s trojnim dvojčkom, ki vključuje vsaj 40 točk.

Slovenski rekord

V Dončićevih besedah je veliko resnice. Ameriško spremljanje športov je namreč prežeto s statističnimi podatki. Računalniški programi ob skoraj vsaki tekmi prižgejo kakšno luč in opozorijo na rekord ali zgodovinski dosežek. Če pa uporabimo slovenski zorni kot, preprosto moramo izpostaviti dosežek, ki se ni znašel na naslovnicah ameriških košarkarskih spletnih strani. To pa je, da je Luka za dve točki popravil slovenski strelski rekord v ligi NBA. Do zdaj je bil ta v lastni Gorana Dragića.  

Slovenci in njihovi rekordi v ligi NBA

  Točke Skoki Asistence
Luka Dončić 42 (SA Spurs, 2019) 16 (SA Spurs 2019) 15 (Cleveland 2019)
Goran Dragić 40 (Pelicans 2011) 12 (3 tekme) 18 (Portland 2013)
Beno Udrih 34 (Golden State 2010) 10 (Cleveland 2010) 17 (Clippers)
Boštjan Nachbar 29 (Houston 2007) 10 (3 tekme) 6 (2 tekmi)
Primož Brezec 27 (2 tekmi) 18 (Portland 2005) 4 (2 tekmi)
Aleksander Vujačić 25 (2 tekmi) 10 (Minnestota 2011) 8 (Orlando 2011)
Rašo Nesterović 24 (SA Spurs 2001) 15 (3 tekme) 8 (Orlando 2008)
Zoran Dragić 22 (76ers 2015) 3 (76ers 2015) 2 (2 tekmi)
Uroš Slokar 18 (Detroit 2007) 3 (3 tekme) 1 (Washington 2007)
Marko Milić 13 (LA Clippers 1998) 6 (Chicago 1997) 4 (Chicago 1997)
Vlatko Čančar 0 0 0

Statistični podvig z dodatno vrednostjo

Čeprav po tekmi, ovit z brisačo pred svojo omarico v slačilnici, ni skrival zadovoljstva ob zmagi, pa ameriška sedma sila ni spregledala njegove hladnosti do novega trojnega dvojčka. "Tekma za tekmo," se je nasmehnil, vesel, da njegove lepe številke tokrat niso imele pridiha Sizifovega dela. Dallas je namreč na trinajsti tekmi sezone dosegel osmo zmago. Na ta način ohranja mesto med osmerico, ki jo pot vodi v končnico. A sezona je še dolga … "Lahko smo še boljši. Izgubili smo nekaj tekem, ki bi jih morali dobiti. No, lahko pa bi kakšno tekmo, na kateri smo zmagali, tudi izgubili. Tokrat smo dobro začeli. To mora biti recept za prihodnje tekme," pravi Luka.

Obeta se mu milijonska pogodba: s kom?

Dončić je ob tokratnih igralskih vragolijah pozornost vzbujal tudi z vpadljivimi igralnimi čevlji. Tokrat si je obul fluorescentno rumene copate znamke Under Armour. Večkrat je navdušil z znamko Nike. Menjavanje obutve pa še zdaleč ni nedolžno raziskovanje mladeniča. Uradnega opremljevalca namreč nima. Ne še. "Sem prost," je odvrnil in nakazal na to, da je ena največjih košarkarskih "rib" na trgu. Na tej ravni se mu obeta pogodba, ki bi mu lahko na račun prinesla občutno več, kot znaša njegova plača po klubski pogodbi (v tej sezoni 7,8 milijona ameriških dolarjev). Ta je namreč še omejena in izhaja iz pogodbe novinca.

Takšne tekme v takšni obutvi krepijo Dončičev položaj v pogajanjih za pogodbo z opremljevalcem. | Foto: Reuters Takšne tekme v takšni obutvi krepijo Dončičev položaj v pogajanjih za pogodbo z opremljevalcem. Foto: Reuters

Za primerjavo, prvi izbor nabor leta 2019 Zion Williamson je podpisal kar sedemletno pogodbo (Air Jordan oziroma Nike) za vrtoglavih 75 milijonov ameriških dolarjev. LeBron James bo le letos iz tega naslova zaslužil kar 32 milijonov dolarjev, Kevin Duran 26 (oba Nike), Stephen Curry (Under Armour) pa 20 milijonov ameriških zelencev.

Sam ne bo (z)mogel

Ta sezona je že potrdila, da so Dončićeve vrhunske predstave same po sebi premalo za Dallasove zmage. 20-letni Ljubljančan se zato ob skorajda neomejenih trenerjevih pooblastilih vse bolj ubada tudi z vprašanjem, kako s svojimi igrami izboljšati igro soigralcev. Tokrat ga je z dvojnim dvojčkom (18 točk, 10 skokov), mejo desetih točk pa sta presegla še Dorian Finney-Smith (22) in Jalen Brunson (11). "Dober začetek. Hitro smo ujeli ritem. Tako moramo igrati," je kimal Dončić, zadovoljen tudi z igro v obrambi. Tako ekipno kot svojo. "Boljši sem v obrambi. Na tem moram graditi. Biti moram še boljši," pravi trenutno četrti strelec, drugi asistenc in dvanajsti skakalec lige.

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Popovich: Lepo ga je gledati

Kot odmev na Dončičevo predstavo so se začeli kopičiti odzivi. Nekdanjega reprezentančnega soigralca je ob predaji priponke strelskega rekorderja pohvalil Goran Dragić. Oglasila sta se tudi LeBron James in Steph Curry. Svoje pa je povedal tudi trener San Antonia Gregg Popovich. Ta se je najprej obregnil ob fotografijo Dirka Nowitzkega, ki ga je pričakala ob prihodu. "Sem mislil, da smo opravili z njim," je dejal. Nato je v šali zbodel novinarje, zakaj ga sprašujejo o Dončiću, če pa so sami gledali tekmo. A ko se je umiril, le ni mogel mimo presežnika. "On je vražji igralec. Samozavesten. Ima izjemen slog. Lepo ga je gledati," je dejal trener nekdanjih prvakov, prepričan o tem, da se bomo o Slovencu letos še pogovarjali. Verjetno že v četrtek, ko bo Dallasov tekmec Golden State.

Sportal Javil se je kralj James, Dončić razkril podrobnost iz sanj #video
Vlatko Čančar
Sportal Čančar je končno zadihal s košarkarskimi pljuči
Luka Dončić EuroBasket2017
Sportal Z Dončićem in navijači v Beograd ali Split?

 

Ne spreglejte