Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 11. 2023,
18.48

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Pariz 2024 kvalifikacije za olimpijske igre Slovenska košarkarska reprezentanca

Četrtek, 23. 11. 2023, 18.48

5 mesecev, 1 teden

V ponedeljek žreb za kvalifikacije za OI

Slovenski košarkarji nestrpno odštevajo dneve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
slovenska košarkarska reprezentanca Slovenija : Avstralija SP 2023 Luka Dončić | Kje bodo Slovenci lovili olimpijske sanje? | Foto FIBA

Kje bodo Slovenci lovili olimpijske sanje?

Foto: FIBA

V ponedeljek bo znano, kje in s kom bo slovenska košarkarska izbrana vrsta med 2. in 7. julijem prihodnje leto merila moči na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. Glede na aktualno Fibino jakostno lestvico se bodo Slovenci v žreb podali iz prvega jakostnega bobna, so sporočili iz KZS.

Slovenija : Argentina, slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Se bodo Slovenci za Pariz borili v eni od teh držav?

Na aktualni Fibini jakostni lestvici, ki je bila nazadnje posodobljena po svetovnem prvenstvu letošnjega 10. septembra, Slovenci trenutno zasedajo 11. mesto. Pred Slovenijo so uvrščene Združene države Amerike, Španija, Nemčija, Avstralija, Srbija, Kanada, Argentina, Latvija, Francija in Litva.

Glede na to, da so ZDA, Nemčija, Avstralija, Srbija, Kanada in Francija v Pariz že uvrščene, Argentina pa v kvalifikacijah ne bo igrala, je FIBA v prvi jakostni boben žreba uvrstila Španijo, Latvijo, Litvo in Slovenijo. Reprezentance bodo sicer pred žrebom razdeljene v šest kakovostnih bobnov.

Vozovnico za Pariz bo iskalo štiriindvajset reprezentanc. V julijskih kvalifikacijah bodo nastopili Slovenija, Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška. Zaenkrat tudi še ni znano, kje se bodo reprezentance borile za dragocene vozovnice, portal Basketnews je sicer v sredo poročal, da bodo kvalifikacijske turnirje gostile Španija, Grčija, Latvija in Portoriko, kar bi glede na bobne pomenilo, da se bodo Slovenci na lov za olimpijskimi sanjami podali v Grčijo ali Portoriko.

Slovenci na Fibini lestvici zasedajo enajsto mesto. | Foto: FIBA Slovenci na Fibini lestvici zasedajo enajsto mesto. Foto: FIBA

Prvi boben: Španija, Latvija, Litva, Slovenija

Drugi boben: Brazilija, Italija, Grčija, Poljska

Tretji boben: Portoriko, Črna gora, Dominikanska republika, Finska

Četrti boben: Nova Zelandija, Gruzija, Mehika, Libanon

Peti boben: Hrvaška, Slonokoščena obala, Angola, Filipini

Šesti boben: Egipt, Bahami, Kamerun, Bahrajn 

Na vsakem izmed teh bo šest reprezentanc razdeljenih v dve skupini s po tremi ekipami. Skupino A bodo sestavljale reprezentance iz 1., 4. in 5. kakovostnega bobna, skupino B pa reprezentance iz 2., 3. in 6. kakovostnega bobna. Nato sledi s po dvema najboljšima iz skupin še polfinale in finale, ki bo dal udeleženca OI.

Pri žrebu reprezentanc bo Fiba upoštevala tudi nekaj geografskih pravil. V isti skupini sta tako lahko največ po dve evropski reprezentanci, največ tri pa lahko igrajo na istem prizorišču. V isti skupini lahko nastopa ena ameriška reprezentanca, na istem turnirju pa lahko igra zgolj ena ekipa iz Azije in Oceanije ter Afrike.

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom 2024, košarkarski turnir pa se bo začel dan po odprtju iger. V Pariz so že uvrščene reprezentance Francije, Kanade, ZDA, Japonske, Nemčije, Srbije, Avstralije in Južnega Sudana.

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dončić zaradi dveh dejanj v središču pozornosti
Luka Dončić
Sportal Dallas z Dončićem v zadnji četrtini zapravil +20, a se le izvlekel
 
Ne spreglejte