Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
4. 7. 2022,
19.05

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

5

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2023 Eurobasket 2023 Matej Likar Goran Dragić Goran Dragić Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Ponedeljek, 4. 7. 2022, 19.05

1 leto, 9 mesecev

Sekulič in Likar po koncu prvega dela kvalifikacij za SP

Selektor o Dragiću: Ni mu lahko, srce želi, a ... #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

5

Selektor Aleksander Sekulić je potegnil črto pod prvi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 in spregovoril o Goranu Dragiću. Poslovili so se, a vrat v reprezentanco mu ne zapira. "Ni mu lahko. Verjamem, da srce želi, so pa potem tudi drugi razlogi, ki jih ima. A upam, da se bo odločil, da bo pomagal reprezentanci."

slovenska košarkarska reprezentanca, Goran Dragić
Sportal Upanje za navijače? Goran Dragić priznava, da ga mika ...
slovenska košarkarska reprezentanca, Goran Dragić
Sportal Dvoumne besede Dragića, po katerih v srcih slovenskih navijačev spet tli upanje

S prvim delom kvalifikacij so sorazmerno zadovoljni. Dvakrat so izgubili s Finsko. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida S prvim delom kvalifikacij so sorazmerno zadovoljni. Dvakrat so izgubili s Finsko. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Slovenska košarkarska reprezentanca je uspešno zaključila tretji ciklus kvalifikacij za SP 2023. Z zmagama proti Hrvaški in Švedski je v drugi del napredovala z desetimi točkami. Selektor Aleksander Sekulić je na druženju s sedmo silo po vrnitvi iz Stockholma potegnil črto pod prvi del kvalifikacij: "Ta tri kvalifikacijska okna smo zaključili sorazmerno uspešno. Sorazmerno zato, ker smo izgubili tekmi proti Finski, kar je bilo nepričakovano. A smo s tema dvema tekmama na koncu potrdili preboj v drugi del kvalifikacij in si zagotovili dokaj dobro izhodišče za nastop na svetovnem prvenstvu. Zelo me veseli odziv igralcev, želja vseh, da se priključijo reprezentanci, tudi tistih, ki jih tokrat zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni bilo zraven." To so Vlatko Čančar, Klemen Prepelič in Žan Mark Šiško. Prva dva se vračata po poškodbi in bosta do začetka priprav na Eurobasket 2022 (25. julija) pripravljena, Šiško pa je tokrat dobil dodaten odmor, saj se mu je klubska sezona zavlekla skoraj do konca junija. "Mislim, da če bo vse v redu in bodo vsi zdravi, pričakujemo popolno reprezentanco za evropsko prvenstvo."

slovenska košarkarska reprezentanca, Aleksander Sekulić
Sportal Noro, kakšna zmaga Slovenije na Švedskem! Hrvaška že izpadla.

Edina neznanka je tako Goran Dragić. Uradno je sklenil reprezentančno kariero, a tudi sam priznal, da ga mika nastop na septembrskem evropskem prvenstvu. "Dragiću vrat ne bomo zapirali," je poudaril direktor reprezentance Matej Likar. "Poslovili smo se na Brniku, kjer se vedno poslovimo. Seveda si vsi želimo, da bi še naprej ostal z reprezentanco. Je pa on toliko dal tej reprezentanci, tej državi in je tak igralec, da je treba spoštovati njegovo odločitev. Kakorkoli se bo odločil, je zagotovo pravilno."

Uredil je svoj klubski status (kariero bo nadaljeval pri Chicago Bulls), mora pa avgusta v Miami, da uredi še osebne zadeve. Za selektorja gotovo nekoliko neprijetno, če ne ve, ali mu bo septembra na voljo ali ne. Za avgustovski kvalifikacijski tekmi za SP 2023 mu skoraj gotovo ne bo. "Mislim, da bomo precej prej vedeli, ali bo Goran igral ali ne. Je pa velika razlika, ali je zraven ali ne. Od tega bo odvisna tudi naša taktika. Naredili bomo tako, da bo optimalno za oba primera. Imamo pa seveda tukaj še Luko in še kar nekaj kakovostnih igralcev. Vsi si želimo, da bi bil Goran zraven, a moramo spoštovati njegovo odločitev, kakršnakoli bo. Jaz sem mu tudi povedal, da ima odprta vrata v reprezentanci. Kadarkoli," nam je razlagal Sekulić.

Dragić se lahko kadarkoli vrne v reprezentanco, sporoča Sekulić. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Dragić se lahko kadarkoli vrne v reprezentanco, sporoča Sekulić. Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Ni mu lahko. Jaz verjamem, da mu ni lahko. Verjamem, da srce želi, so pa potem tudi drugi razlogi, ki jih ima. Rad bi, da mu damo malo miru, da si tudi on odpočije, izkoristi čas, ki ga imamo zdaj, da razbistri misli in se s čisto glavo odloči, kaj je najbolje zanj. Jaz pa upam, da se bo odločil, da bo pomagal reprezentanci." Dali mu niso nobenega zadnjega datuma, da jim sporoči dokončno odločitev. "On je rekel, da je zaključil z reprezentanco, in ne bom pritiskal nanj glede rokov. Če se pa odloči, da bo igral za reprezentanco, se bomo pa potem dogovorili, kdaj se bo priključil. On ima dovolj časa, mi imamo dovolj časa. Nima smisla, da bi mu karkoli pogojeval z datumi." Bi ga bili pripravljeni sprejeti šele na samem začetku eurobasketa, da izpusti celotne priprave? "V te 'če-je' se ne bi preveč spuščal. Jaz mislim, da bomo prej vedeli. Ko bomo vedeli, bomo delali načrte."

Nadaljevanje kvalifikacij tik pred začetkom Eurobasketa 2022

Formo morajo tempirati že za kvalifikacijski tekmi pred eurobasketom. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Formo morajo tempirati že za kvalifikacijski tekmi pred eurobasketom. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovenija bo priprave za drugi del poletja začela 25. julija, v dobrem mesecu pa ima v načrtu šest prijateljskih tekem. Štiri bo odigrala v Sloveniji, in sicer v začetku avgusta v Celju z Nizozemsko in Črno goro ter 17. avgusta v Stožicah proti Srbiji in 20. avgusta s Hrvaško v Celju, dve pa vmes v Istanbulu (Turčija, Ukrajina). Pred odhodom na evropsko prvenstvo v Köln, kjer jo prva tekma čaka prvega septembra proti Litvi (v skupini so še Madžarska, BiH, Nemčija in Francija), bo odigrala še prvi dve tekmi drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 - 25. avgusta se bo v Celju srečala z Estonijo, tri dni kasneje pa jo čaka Nemčija najverjetneje v Münchnu. 

"Za te kvalifikacije je neprimeren čas. A zdaj moje mnenje ni pomembno. Je, kar je. Temu se moramo maksimalno prilagoditi," še pravi selektor Sekulić. Ta avgustovski cikel je res malo neprimeren, ker moraš pokazati dve vrhunski predstavi tik pred evropskim prvenstvom. Bo potrebno tempirati formo na ti dve tekmi, štiri dni zatem pa začeti evropsko prvenstvo. To bo za nas manjši izziv. Lahko se zgodi, da bomo na kvalifikacijah z malo drugačno postavo kot na evropskem prvenstvu. A jaz bolj zagovarjam, da gremo tja z 12 igralci."

slovenska košarkarska reprezentanca : Hrvaška Goran Dragić
Sportal Zakaj bi Goran Dragić lahko rekel da
slovenska košarkarska reprezentanca, Goran Dragić, Luka Dončić
Sportal Znano, kje bo kariero nadaljeval Goran Dragić
Ne spreglejte