Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2022,
22.03

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

2

Natisni članek

EuroBasket 2022 EuroBasket Žiga Samar Luka Ščuka Robert Jurković Gregor Glas Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Četrtek, 4. 8. 2022, 22.03

1 leto, 8 mesecev

Celje, pripravljalna tekma

Slovenija brez najboljših tesno ugnala Nizozemsko #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

2

Prijateljska tekma (Celje, košarka): Slovenija - Nizozemska | Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalni tekmi v Celju premagala Nizozemsko. | Foto Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca je na pripravljalni tekmi v Celju premagala Nizozemsko.

Foto: Sportida

Deseti dan priprav na septembrsko evropsko prvenstvo so slovenski košarkarji dočakali prvi test. V celjski dvorani Zlatorog so se pomerili z Nizozemci in jih premagali s 83:76.

Slovenija je nastopila brez večine najboljših igralcev, manjkali so vsi trije NBA-jevci, Luka Dončić, Goran Dragić in Vlatko Čančar, prav tako Edo Murić in Zoran Dragić, s strani pa je tekmo spremljal tudi Mike Tobey, ki se je tako kot Čančar reprezentanci pridružil nekaj ur pred tekmo.

Selektor Aleksander Sekulić je priložnost za igro ponudil vsem štirinajstih igralcev na klopi (med strelce se ni vpisal le Luka Rupnik), zmago pa si je Slovenije zagotovila šele v zadnjih desetih minutah, ki jih je dobila z rezultatom 24:19.

V prvem polčasu je Slovenija trojke metala 1:16, prvo je zadela šele v 18. minuti, tako da je Nizozemska v prvi četrtini vodila z desetimi točkami prednosti (19:9). Do drugega vodstva po začetnih 2:0 je Slovenija prišla šele ob zaključku tretje četrtine (59:57).

Fotogalerija s tekme v Celju (Sportida):

Fotogalerija
1 / 46

V zadnjem delu je Slovenija v 36. minuti povedla z 69:63 in končnici suvereno prišla do zmage.

Najboljši strelci pa so bili Žiga Dimec z dvanajstimi točkami, Klemen Prepelič z enajstimi in Aleksej Nikolić ter Gregor Hrovat, ki sta jih dosegla po deset. Z naskokm najboljši strelec tekme pa je bil Nizozemec Worthy De Jong, ki je dosegel 27 točk, tem pa dodal še sedem skokov.

Slovenija bo v pripravah na EuroBasket ter dve kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo 2023 odigrala šest prijateljskih tekem. V soboto se bo v Celju prav tako ob 20.15 srečala še s Črno goro. Naslednji teden jo čaka turnir v Istanbulu, kjer se bo merila s Turčijo in Ukrajino, poslastici pa sledita 17. ter 20. avgusta. Najprej bo v razprodanih Stožicah gostovala Srbija, nato pa v dvorani Zlatorog še Hrvaška.

"Moramo najti način, kako zmanjšati nekatere napake"

"Namen na tekmi je bil videti vse igralce, ki so nam na voljo, predvsem mlade. Dokler jih ne vidimo na igrišču na takšnih tekmah, ne moremo vedeti, kako nam lahko pomagajo. Pokazali so veliko mero borbenosti, moramo najti način, kako zmanjšati nekatere napake, ampak mislim, da smo s požrtvovalnostjo lahko zadovoljni. Vsi vemo, da imajo kvaliteto, potrebujejo še minute v nogah. Ideja je, da razširimo bazo igralcev, ki so nam na voljo. Imamo širok kader in igralce, med katerimi lahko izbiramo. Po tekmi s Črno goro bomo skrčili ekipo, več se bomo morali posvetiti taktiki in res zgraditi tisto jedro ekipe," je povedal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

"Ideja je, da razširimo bazo igralcev, ki so nam na voljo. Imamo širok kader in igralce, med katerimi lahko izbiramo." | Foto: Sportida "Ideja je, da razširimo bazo igralcev, ki so nam na voljo. Imamo širok kader in igralce, med katerimi lahko izbiramo." Foto: Sportida

Klemen Prepelič: "Vesel sem, da je z nami tudi Bine, saj si je to priložnost prigaral sam. Sigurno sem se želel tudi sam čim prej vrniti, imel sem dodaten mesec za rehabilitacijo. V soboto bo tekma proti Črni gori še dosti boljša. Verjamem tudi, da bodo vsi fantje, ki sem nam bodo še pridružili v reprezentanci, dali vse od sebe. Konkurenca tukaj je močna in verjamem, da fantje čutijo pritisk, temu primerno tudi kakšna trojka ne gre v koš. V soboto pričakujemo dobro tekmo."

Žiga Dimec: "Danes bomo analizirali naše napake, ker jih je bilo kar precej. Nič kaj posebnega do sobotne tekme, pokazati moramo željo in motivacijo. Popraviti moramo predvsem napake v obrambi. Sigurno nam bodo tudi reprezentanti, ki se nam bodo še pridružili, prinesli dodatni širino, saj nam manjkajo še nekateri ključni igralci. Od tukaj lahko gremo samo še boljše."

Pripravljalna tekma, Celje (Zlatorog):

Četrtek, 4. avgust:

Slovenija : Nizozemska 83:76 (59:57, 39:42, 21:25)
Dimec 12, 6 sk., Prepelič 11, 5 sk., Nikolič in Hrovat po 10; De Jong 27, 7 sk., Van Der Vuurst De Vries 11, 7 as., Post 9, 7 sk. 

Cedevita Olimpija Robert Jurković
Sportal "Pred tekmami nimam treme, ampak ko pride on, jo imam"

Več priložnosti za mlade

Eden od šesterice mladih upov slovenske košarke, ki so rojeni po letu 2000 in sodelujejo na pripravah, je Gregor Glas. Tole je povedal pred četrtkovo tekmo, na kateri je dosegel pet točk: "Priprave potekajo po pričakovanjih. Spremlja nas super energija, zelo dobro smo se ujeli in vsi skupaj se veselimo teh prvih tekem. Vsekakor se bomo osredotočili bolj na našo igro, kot na igro nasprotnika. Verjamem, da bomo potegnili veliko koristnih stvari, ki nam bodo dale smernice za nadaljnje delo."

O pripravah s člansko reprezentanca Žiga Samar, Luka Ščuka in Robert Jurković:

slovenska košarkarska reprezentanca, Goran Dragić
Sportal Časa ni več veliko, treba bo stopiti na plin
Luka Ščuka
Sportal Rad bi dočakal Dončića

Ante Žižić
Sportal Pravi, da Dončić ne igra obrambe, sam pa je ostal brez EuroBasketa

Ne spreglejte