Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2023,
22.35

Osveženo pred

8 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50

Natisni članek

SP 2023 Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Sreda, 2. 8. 2023, 22.35

8 mesecev, 4 tedne

2. pripravljalna tekma na Sp

V Stožicah spektakel z napako, kapetan Dončić do trojnega dvojčka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50
prijateljska tekma Slovenija Grčija Luka Dončić | Luka Dončić se je podpisal pod trojni dvojček. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Luka Dončić se je podpisal pod trojni dvojček.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca je na svoji drugi pripravljalni tekmi na svetovno prvenstvo doživela svoj prvi poraz. Slovenci so v razprodanih Stožicah v pravem spektaklu po izenačeni končnici z 91:98 morali priznati premoč Grčiji, pri kateri sicer ni bilo prvega zvezdnika Giannisa Antetokounmpa. V vlogi kapetana je v slovenski izbrani vrsti debitiral Luka Dončić (21 točk, 10 skokov, 14 asistenc), ki se je na svoji prvi tekmi v slovenskem dresu po koncu lanskega EuroBasketa podpisal pod trojni dvojček. Reprezentanci se bosta v petek pomerili še v Atenah, tja pa ne bo odpotoval Saša Ciani, ki ga je selektor Sekulić prečrtal s seznama pred nadaljevanjem priprav.

 

Druga pripravljalna tekma na SP 2023:

Sreda, 2. avgust, Ljubljana, Stožice:
Slovenija : Grčija 91:98 (71:73, 49:43, 29:22)

Strelci za Slovenijo: Dončić 21 (3/5 za 2, 2/8 za 3, 9/17 prosti meti, 10 sk., 14 as.), Morgan 16, Prepelič in Čančar 13, Dragić 12, Blažič 8, Hrovat in Dimec 3, Nikolič 2, Samar, Kunc, Ciani, Čebašek.

Prva tekma proti Grčiji – v petek sledi še ena v Atenah, kamor so Slovenci odpotovali takoj po obračunu v Stožicah – je bila za Slovenijo druga v pripravljalnem obdobju. Po obračunu s Kitajsko prejšnji teden so bili tudi gledalci v Ljubljani priča infarktni končnici, ki pa se je za razliko od tekme v Celju na koncu končala z zmago gostov. Kljub temu so bili navijači v razprodanih Stožicah lahko zadovoljni z borbeno predstavo na obeh straneh, prvič je v vlogi kapetana navduševal Luka Dončić.

Slovenija je v Stožicah zaigrala z vsemi najboljšimi košarkarji z izjemo Mika Tobeyja, ki se bo zaradi osebnih zadev reprezentanci pridružil sedmega avgusta. Novopečeni slovenski kapetan Luka Dončić in NBA prvak Vlatko Čančar sta se ekipi pridružila šele pred nekaj dnevi, a sta se ekspresno hitro prilagodila vlogi nosilcev, iz kadra pa sta tokrat izostala Bine Prepelič in Gregor Glas

Dončić je imel že pred tekmo polne roke dela. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Dončić je imel že pred tekmo polne roke dela. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenija, ki so ji v Stožicah navijači pripravili bučen in topel sprejem, je tekmo odprla z vsemi silami. Prvi so na parket stopili Luka Dončić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jordan Morgan in Zoran Dragić, ki je tudi dosegel prvi dve točki za Slovenijo. Privrženci v nabito polnih Stožicah so v prvih minutah spremljali precej izenačen obračun, po slabih treh minutah je trojko za vodstvo z 9:4 zadel Blažič.

Že v prvi četrtini na parketu 11 Slovencev

Že v prvih minutah je z nekaj potezami množico v Stožicah na noge spravil Dončić, ki je dobre tri minute pred koncem prve četrtine s košem in še zadetim dodatnim prostim metom Slovenijo prvič popeljal v vodstvo z dvomestno razliko (21:10). Selektor Sekulić je pričakovano že v prvih desetih minutah veliko menjal, od trinajsterice, ki jo je imel na voljo, na parket v prvi četrtini nista stopila le Žiga Samar in Saša Ciani. Slovenci so tudi v zaključku četrtine z nekoliko premešano zasedbo držali vodstvo in prvih deset minut dobili z 29:22, najbolj razpoložen je bil Dončić z devetimi točkami. 

Razprodane Stožice | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Razprodane Stožice Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V prvih minutah druge četrtine so Grki po nekaj nespametnih potezah in napakah gostiteljev hitro ujeli priključek, po slabih dveh minutah igre v drugem delu je Thanasis Antetokounmpo znižal na 28:31, Sekulić pa je zato hitro na parket poslal svoje najmočnejše orožje, navezo Dončić – Čančar. Njegova poteza je hitro obrodila sadove, pet minut pred koncem prvega polčasa je z imenitno podajo Dončić pod košem zaposlil Morgana, Američan s slovenskim potnim listom pa je slovensko izbrano vrsto popeljal do novega vodstva z dvomestno razliko (41:31). A sledil je nov hiter odgovor Grkov, ki so se z delnim izidom 10:0 ekspresno vrnili med žive. Z dvema trojkama je nato Stožice navdušil Čančar, v zaključku je z asistenco Morganu znova navijače odprtih ust pustil Dončić, Slovenci pa so prvi polčas dobili z rezultatom 49:43. 

V slovenski izbrani vrsti je bil v prvem polčasu s 14 točkami najučinkovitejši Morgan, ki je odlično izkoriščal asistence Dončića. Ta je prvi polčas končal z devetimi točkami (0/3 za 3), sedmimi skoki in sedmimi asistencami, Čančar se je ustavil pri osmih točkah. Pri Grkih je Antetokounmpo dosegel osem točk.  

Jordan Morgan je v prvem polčasu dosegel 14 točk. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jordan Morgan je v prvem polčasu dosegel 14 točk. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Grki tretjo četrtino odprli z izidom 9:0

Slovenija je tretji del srečanja začela v skoraj identični postavi, kot ga je odprla, le namesto Blažiča je priložnost dobil Hrovat. A začetek tretje četrtine je minil po notah Grkov, ki so v minuti in pol igre s tremi zaporednimi trojkami in delnim izidom 9:0 prvič na tekmi povedli (52:49), nato pa je s trojko vendarle na drugi strani odgovoril tudi Dragić, ki je nato iz protinapada položil še za novo vodstvo Slovenije s 54:52. V nadaljevanju se je na parketu v Stožicah bil izenačen boj, grški voz sta vlekla predvsem Papanikolaou in Thanasis Antetokounmpo, gostje pa so po treh četrtinah vodili s košem prednosti (73:71).

Tudi na začetku zadnje četrtine sta ekipi bili hud boj za vsako žogo, velika želja po zmagi je bila kljub predznaku pripravljalne tekme ogromna. Po dobri minuti in pol igre v zadnji četrtini je trojko za vodstvo Slovenije z 80:78 zadel Prepelič, še pred tem pa si je tehnično napako zaradi ugovarjanja sodniškim odločitvam prislužil grški selektor Dimitris Itoudis. Zadnje minute so minule v zelo izenačeni predstavi z obeh strani, slabe tri minute in pol pred koncem je trojko (svojo drugo na tekmi) ob navdušenju domačih navijačev in vodstvu z 89:87 zadel Dončić. 

Klemen Prepelič je dosegel 13 točk. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Klemen Prepelič je dosegel 13 točk. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V izjemno dramatični končnici so Slovenci minuto in 53 sekund pred koncem po zadetem prostem metu Čančarja zaostajali le z 90:91, Grki pa so nato odgovorili s štirimi zaporednimi točkami in dobro minuto pred koncem povedli s 95:90, zatem pa prednosti niso več izpustili iz rok. Na koncu so zmagali z 98:91.

V slovenski izbrani vrsti je bil na koncu najbolj razpoložen Dončić, ki je 21 točkam dodal kar deset skokov in 14 asistenc. Slovenski kapetan je navduševal v navezi z Morganom, ki se je podpisal pod 16 točk, Čančar in Prepelič sta se ustavila pri 13 točkah. Pri Grkih je Papanikolau dosegel 19 točk, naturalizirana moč Walkup jih je prispeval 17, Thanasis Antetokounmpo pa 14.

Ciani je naslednji, ki se mu je Sekulić zahvalil za sodelovanje. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Ciani je naslednji, ki se mu je Sekulić zahvalil za sodelovanje. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Sekulić se je zahvalil še Cianiju

Kot je po tekmi razkril slovenski selektor Aleksander Sekulić, priprav z ekipo ne bo nadaljeval Saša Ciani, ki na obeh pripravljalnih tekmah ni dobil priložnosti. V Atene je tako odpotovalo 14 reprezentantov, Mike Tobey se bo ekipi pridružil v začetku prihodnjega tedna.

Na širšem seznamu tako ostajajo Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Aljaž Kunc, Jordan Morgan, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey. 

V petek z Grki še v Atenah

Slovenija se bo do svetovnega prvenstva na Okinavi, ki se bo začelo 25. avgusta, v petek znova pomerila z Grčijo, tokrat v Atenah, nato pa Slovence čakajo še tekme s Črno goro, Španijo, Združenimi državami Amerike in Japonsko.

Na SP bo v prvem delu predtekmovanja moči merila z Venezuelo (26. 8.), Gruzijo (28. 8.) in Zelenortskimi otoki (30. 8.). V nadaljevanje tekmovanja se bosta uvrstili najboljši dve ekipi, novonastali skupini pa se bosta pridružili najboljši reprezentanci iz skupine E, v kateri so Nemčija, Japonska, Finska in Avstralija. Od četrtfinala bodo tekme v Manili.

Preberite še:

slovenska košarkarska reprezentanca trening Gregor Hrovat
Sportal Po lanskem velikem razočaranju je obrnil nov list #video
Grčija, Dimitrios Itoudis, Giannis Antetokounmpo
Sportal NBA-zvezdnika ne bo v Slovenijo, a ...
Luka Dončić
Sportal Zabijanje Dončića, ki je dalo misliti tekmecem #video
Luka Dončić Slovenija
Sportal Nova vloga Luke Dončića, ki ne skriva navdušenja: Počaščen sem! #video
Ne spreglejte