Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 7. 2023,
16.14

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

Natisni članek

svetovno prvenstvo SP 2023 Slovenska košarkarska reprezentanca Vlatko Čančar Vlatko Čančar Luka Dončić Luka Dončić

Sobota, 29. 7. 2023, 16.14

9 mesecev, 1 teden

Novinarska konferenca Luke Dončića in Vlatka Čančarja

Nova vloga Luke Dončića, ki ne skriva navdušenja: Počaščen sem! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

Slovenski košarkarski as Luka Dončić se je v petek pridružil pripravam slovenske izbrane vrste, dan pozneje pa potrdil košarkarski javnosti, da so ga soigralci in strokovno vodstvo izbrali za kapetana. "Počaščen sem," ne skriva navdušenja najboljši slovenski košarkar, ki na letošnje svetovno prvenstvo odhaja z najvišjim ciljem, osvojitvijo prvega mesta. Optimizma pred prvim nastopom na prvenstvu ne skriva niti Vlatko Čančar, ki je letos z Denverjem osvojil ligo NBA.

Goran Dragić
Sportal Dragić v pogovorih, a ...

Operacija Slovenija na SP 2023 je v polnem teku. V petek se je pripravam pridružil tudi Luka Dončić, prvi zvezdnik slovenske reprezentance, po novem pa tudi kapetan – prvič v bogati karieri enega najboljših košarkarjev na svetu, ki komaj čaka nastop na svojem krstnem svetovnem prvenstvu.

"Počaščen sem, da sem lahko kapetan. S trenerjem in igralci smo se o tem pogovarjali, počaščen sem. Igranje za reprezentanco mi predstavlja užitek, vedno je lepo igrati za reprezentanco. Kapetanska vloga zame ni nova, imel sem jo že v Dallasu, tudi v reprezentanci mi ni tuja. Vloge vodje se ne da naučiti, to imaš v sebi in se pokaže v trenutku, ko se mora, včasih je treba tudi malce povzdigniti glas," je bil na novinarski konferenci v Ljubljani, kjer ni manjkalo predstavnikov sedme sile, jasen 24-letni as Dallasa, s katerim je letos sezono zaključil že po rednem delu. "Zaključek sezone z Dallasom me najprej ni toliko motiviral za delo v reprezentanci, kot me je razjezil. Mogoče pa se je iz te jeze potem razvila tudi motivacija," je o hitrem koncu klubske sezone dejal zvezdnik lige NBA.

Luka Dončić o cilju za letošnje svetovno prvenstvo (video: Planet TV):

Dončić je opozoril, kako zahtevno bo letos v reprezentanci nadoknaditi odsotnost dveh prejšnjih kapetanov, izjemnega Gorana Dragića, ki je s pomočjo soigralcev leta 2017 popeljal Slovenijo do nepozabnega evropskega zlata, ter poškodovanega Eda Murića, ki ga Dončić zelo spoštuje. Najbolj pa bo pogrešal njegovo prisotnost v slačilnici, kjer je izstopal s svojo borbenostjo in pristopom. "Gogi je bil zaščitni znak te izbrane vrste, vemo, kaj je storil na EuroBasketu leta 2017. Edo pa je bil naš kapetan, on je bil glas razuma v garderobi, na vsaki tekmi se je boril do konca in oba bomo zelo težko nadomestili."

Luka Dončić, Vlatko Čančar in Matej Erjavec so se zbrali pred velikim številom predstavnikov sedme sile. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Luka Dončić, Vlatko Čančar in Matej Erjavec so se zbrali pred velikim številom predstavnikov sedme sile. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Čančar: Že vi ste nam povedali, da smo bili sramota

Vlatko Čančar je letos z Denverjem postal prvak lige NBA in osvojil znameniti prstan. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Vlatko Čančar je letos z Denverjem postal prvak lige NBA in osvojil znameniti prstan. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Dončić si bo slačilnico delil tudi z Vlatkom Čančarjem, ki je letos z Denverjem osvojil ligo NBA in se izbrani vrsti po zasluženem počitku podobno kot Dončić pridružil med zadnjimi. "Vsem nam je v čast, da lahko igramo za slovensko reprezentanco. Menim, da dokler bomo zdravi, bo vedno tako. Vesel sem, da sem tukaj. Poletni počitek je pri koncu, zdaj se gre z vso močjo. Prvič bom zaigral na svetovnem prvenstvu. Vsi smo že dovolj motivirani. Ni se nam treba spominjati, kaj se je dogajalo lani na EuroBasketu, ste nam že vi povedali, da smo bili sramota," je Primorec s svojim prepoznavnim nasmeškom spregovoril o tem, ali bo motivacija za nastop na SP kaj večja zaradi lanskega razočaranja v četrtfinalu EuroBasketa.

"Takšna tekma se zgodi. Ni bila niti prva niti zadnja, na kateri smo izgubili. Zdaj bo na SP zaigrala druga ekipa. Nekateri igralci so isti, nekateri drugačni, imamo nove pomočnike selektorja. Osredotočamo se na letos, ne pa na lani," pa je o primerjavi med "ponesrečenim" lanskim EuroBasketom in letošnjim svetovnim prvenstvom spregovoril Dončić. Na priprave je prišel v dobri formi, o čemer priča tudi njegova fizična podoba, ki je na drugi strani velike luže, kjer ljubitelji košarke spremljajo vsak njegov korak, naletela na velik odziv. "Iskreno bolj malo spremljam, kaj se piše o meni. Letos se počutim še boljše, kar mislim, da se tudi opazi. Kondicijski trener Anže Maček me je res dobro treniral, tako da si on zasluži vse pohvale."

Predsednik KZS Matej Erjavec je bil pred začetkom novinarske konference redkobeseden: "Pred nami je vrhunec poletja, ekipi s Čanetom (Vlatko Čančar, op. p.) in Luko (Luka Dončić, op. p.) bi zaželel veliko sreče pri pripravah na svetovno prvenstvo in tekmovanju." | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Predsednik KZS Matej Erjavec je bil pred začetkom novinarske konference redkobeseden: "Pred nami je vrhunec poletja, ekipi s Čanetom (Vlatko Čančar, op. p.) in Luko (Luka Dončić, op. p.) bi zaželel veliko sreče pri pripravah na svetovno prvenstvo in tekmovanju." Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Kakšni pa so njegovi cilji s Slovenijo na letošnjem reprezentančnem vrhuncu leta? "Zame so vedno enaki. Vsako tekmovanje želim osvojiti. Kako se potem razplete, pa je nekaj drugega," Dončić poudarja, da bo na SP v Azijo odpotoval z najvišjim mogočim ciljem. Do takrat ga čaka veliko pripravljalnih tekem, kaj kmalu se bo v polnih Stožicah predstavil tako proti Grčiji kot tudi Črni gori, ki je naknadno vskočila kot zamenjava za slovenskega tekmeca (8. avgusta) namesto Hrvaške.

O Jokićevi odločitvi ni želel govoriti

Luka Dončić bo letos eden največjih zvezdnikov SP 2023 v košarki. Srbija bo nastopila brez Nikole Jokića, ki je zaznamoval zadnjo sezono lige NBA in Denver popeljal do zgodovinskega uspeha. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Luka Dončić bo letos eden največjih zvezdnikov SP 2023 v košarki. Srbija bo nastopila brez Nikole Jokića, ki je zaznamoval zadnjo sezono lige NBA in Denver popeljal do zgodovinskega uspeha. Foto: Vid Ponikvar/Sportida "He. Is. Here," (Tukaj je, op. p.) so v petek dopoldne tako ob fotografiji Luke Dončića na družbenih omrežjih zapisali pri Košarkarski zvezi Slovenije in poželi val navdušenja ne le v Sloveniji, temveč tudi širše. Še posebej navdušeni so bili nad slovenskim košarkarjem nekateri srbski navijači, ki ob tem niso skrivali razočaranja nad odločitvijo svojega ljubljenca Nikole Jokića, ki je letošnje sodelovanje v reprezentanci odpovedal. "Tega raje ne bi komentiral," njegov klubski soigralec Vlatko Čančar ni hotel odgovoriti na vprašanje, ali je presenečen nad odpovedjo srbskega asa.

Predvsem drugačna pa je zgodba pri Dončiću, ki vsako leto, vsako reprezentančno akcijo, vsako novinarsko konferenco Dallas Mavericks poudarja, da bo del reprezentance vselej, ko mu bo to dopuščalo zdravje. Nič drugače ni niti letos, ko je včeraj spočit in dobro razpoložen vkorakal na prvi trening slovenske izbrane vrste, ki jo konec avgusta čaka nastop na svetovnem prvenstvu, zatem pa skupaj s soigralci že zadeval s sredine igrišča. In užival v dresu slovenske reprezentance.

Dončić je po koncu sezone z Dallas Mavericks, ki se je zaključila že po rednem delu, že v sredini aprila pripotoval v domovino, kjer se je naprej spočil, nato pa marljivo treniral in se pripravljal na novo reprezentančno poglavje.

Ob tem je poudaril tudi pomembnost navijačev. "Slovenska reprezentanca ima res dobre navijače, vedno nas spremljajo. Vemo, da bo tokrat prvenstvo res daleč in da je težko priti tja, zato nam toliko več pomenijo pripravljalne tekme, veselimo se igranja v polnih Stožicah. Kljub razdalji in časovni razliki sem prepričan, da nas bodo gledali in podpirali tudi na prvenstvu."

Snidenje s trenerjem

Dončić oziroma reprezentanca imata v teh dneh v Sloveniji tudi prav poseben obisk, saj se v Ljubljani mudi tudi trener Dallas Mavericks Jason Kidd, ki so ga nekajkrat opazili tudi v središču Ljubljane. In o čem je tekla beseda pri snidenju? "Nič posebnega, malce smo se pogovorili o tem, kaj smo počeli v tem vmesnem času. O košarki smo se pogovarjali bolj malo," je povedal slovenski kapetan.

Kljub klavrnemu izkupičku Mavericksov je za slovenskim košarkarjem ena najboljših sezon v karieri. V povprečju je za Dallas v ligi NBA dosegal 32,4 točke, 8,6 skoka in osem asistenc na tekmo in bil vse do zaključka rednega dela sezone prvi strelec lige. A Dončić se na to ne ozira, po klavrnem koncu klubske sezone je lačen dobrega ekipnega rezultata, ki se ga nadeja na letošnjem svetovnem prvenstvu. "Zdaj sem res povsem osredotočen na delo z reprezentanco, o Dallasu bom razmišljal kasneje, mislim pa, da v klubu delajo korake v pravo smer," je o poletni tržnici in delu v Teksasu še povedal Dončić.

Luka Dončić in Vlatko Čančar ne skrivata cilja, da bi se letos s Slovenijo izkazala z boljšim rezultatom, kot sta mu bila priča lani na evropskem prvenstvu. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Luka Dončić in Vlatko Čančar ne skrivata cilja, da bi se letos s Slovenijo izkazala z boljšim rezultatom, kot sta mu bila priča lani na evropskem prvenstvu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Preberite še:

Slovenija Hrvaška Košarka Luka Dončić
Sportal Hrvati odpovedali tekmo s Slovenijo
Slovenija Francija Luka Dončić
Sportal Konec čakanja: Dončić že trenira, prišel tudi Kidd #video
Slovenija : Litva slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022, Jason Kidd, Mark Cuban
Sportal Dončić ima poseben obisk iz ZDA
Ne spreglejte