Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
17. 5. 2021,
10.46

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

2

Natisni članek

Jordan Morgan Anthony Randolph Vlatko Čančar Vlatko Čančar Luka Dončić Luka Dončić Aleksander Sekulić olimpijske predkvalifikacije Tokio 2020 Alen Omić

Ponedeljek, 17. 5. 2021, 10.46

2 leti, 9 mesecev

OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Ob Dončiću priložnost za Alena Omića

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

2

Alen Omić | Alen Omić se je vrnil na (širši) reprezentančni seznam. | Foto Vid Ponikvar

Alen Omić se je vrnil na (širši) reprezentančni seznam.

Foto: Vid Ponikvar

Kot vse kaže, bodo po poškodbah Anthonyja Randolpha in Jordana Morgana vprašanje naturaliziranega košarkarja pri slovenski košarkarski reprezentanci reševali z vrnitvijo Alena Omića. Selekotor Aleksander Sekulić ga je uvrstil na širši seznam kandidatov za olimpijske kvalifikacije v Kaunasu (29. 6.-4. 7.).

Enajst dni po imenovanju za polnokrvnega selektorja slovenske moške članske reprezentance je Aleksander Sekulić razkril seznam kandidatov za nastop v olimpijskih kvalifikacija. Čeprav seznam potencialnih potnikov v Kaunas zaradi kar 24 imen selektorju dovoljuje širok manevrski prostor, ki ga bo delno omejeval tudi koledar klubskih tekmovanj, pa je že mogoče razbrati, za kakšno rešitev se je odločil po dvojnem ameriškem šoku. Zaradi poškodb namreč v boj za Tokio ne bo mogel povabiti zlatega Anthonyja Randolpha in pa Jordana Morgana, ki se je izkazal v delu kvalifikacij za EuroBakset 2022. Kot kaže, je z vodstvom KZS tudi presodil, da ni časa in možnosti za novo naturalizacijo, zato je na seznam uvrstil starega znanca Alena Omića. Ta je za Slovenijo nazadnje igral leta 2016, nato pa javno namignil, da ni pripravljen biti le adut za kvalifikacije, temveč tudi reprezentant za velika tekmovanja.

Sportal Sanjski scenarij: slovo v Dončićevi družbi

Še zadnjič z Vidmarjem

Omić, ki je v tej sezoni nosil dres francoskega prvoligaša JL Bourg Basket, je na Sekulićevem seznamu edini s statusom naturaliziranega igralca. Poleg njega je selektor na obsežen seznam uvrstil vse najboljše slovenske košarkarje. Izjema je le častni kapetan Goran Dragić, ki je večkrat dejal, da je zanj reprezentančna kariera že končana. Sta pa na seznamu zato njegov brat Zoran Dragić, ki zaradi zdravstvenih težav ni bil del zlatega EuroBasketa 2017, in pa poznejši kapetan Gašper Vidmar. Ljubljanski center, ki ima veliko zdravstvenih težav, nam je ob koncu preteklega meseca ob cepljenju slovenskih olimpijcev zatrdil, da bo, če mu bo zdravje dopuščalo, znova oblekel slovenski dres, a v isti sapi dodal, da bo to njegovo zadnje reprezentančno dejanje. Po sanjskem scenariju bi Vidmar s soigralci Slovenijo prvič v zgodovini popeljal na olimpijske igre. Tokio jih bo gostil med 23. 7. in 8. 8.

Ne seznamu je tudi Luka Dončić, a je njegova udeležba odvisna od (ne)uspešnosti Dallasa v končnici lige NBA. | Foto: AP / Guliverimage Ne seznamu je tudi Luka Dončić, a je njegova udeležba odvisna od (ne)uspešnosti Dallasa v končnici lige NBA. Foto: AP / Guliverimage

Širši seznam kandidatov za nastop v olimpijskih kvalifikacijah


Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Vlatko Čančar (Denver Nuggets), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Luka Dončić (Dallas Mavericks), Zoran Dragić (Saski Baskonia), Gregor Glas (Dynamic), Alen Hodžić (Cedevita Olimpija), Gregor Hrovat (Cholet), Jan Kosi (Krka), Martin Krampelj (Ilirija), Luka Lapornik (Krka), Miha Lapornik (Den Bosch Heroes), Jurij Macura (FMP), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Blaž Mesiček (Split), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Gravelines), Alen Omić (Jl Bourg Basket), Klemen Prepelič (Valencia), Matic Rebec (Orasi Ravenna), Luka Rupnik (Cedevita Olimpija), Žan Mark Šiško (Bayern), Miha Škedelj (Krka) in Gašper Vidmar (Umana Reyer Venezia)

Vabila ob koncu meseca

Iz Košarkarske zveze Slovenije sporočajo, da je zbor reprezentantov predviden sedmega junija, dokončen načrt priprav in razpored pripravljalnih tekem (znano je, da se bodo evropski prvaki dvakrat pomerili s Hrvaško) bo štab reprezentance uskladil v prihodnjem tednu. Seznam reprezentantov, ki bodo kandidirali za nastop na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu in bodo vabljeni na priprave, bo selektor Sekulić razkril v zadnjem tednu maja. Do odhoda v Litvo, kjer bo na voljo ena olimpijska vozovnica, pa naj bi izbrana vrsta opravila 16 dni priprav.

Aleksander Sekulić še dolgo ne bo vedel, na koga bo lahko računal. | Foto: Vid Ponikvar Aleksander Sekulić še dolgo ne bo vedel, na koga bo lahko računal. Foto: Vid Ponikvar

Negotov status Dončića in Čančarja

Moč slovenske reprezentance, ki bo tretjič nastopila na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, bo seveda precej odvisna tudi od dostopnosti Vlatka Čančarja in Luke Dončića. Oba sta se s svojima kluboma uvrstila v končnico lige NBA, ki se bo začela 22. maja. Čančarjev Denver se bo v prvem krogu udaril s Portlandom, Dončićev Dallas pa z Los Angeles Clippers. V teoriji bi se lahko zlata reprezentanta izbrani vrsti pridružila, če se njuna kluba ne bi uvrstila v finale zahodne konference.

Kako na olimpijske igre?

Slovenska reprezentanca bo med 29. junijem in 4. julijem igrala na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, in sicer v Kaunasu (preostale tri gostijo Split, Beograd in Victoria).

V prvem delu turnirja se bo pomerila s Poljsko in Angolo. Dve od treh ekip se bosta prebili v polfinale, podobno v sosednji skupini, v kateri bodo nastopale Litva, Venezuela in Južna Koreja. O potnikih na OI bo nato odločala finalna tekma. Pričakovati gre, da bo v finalu svojo priložnost iskala Litva.

Na OI so sicer že uvrščene reprezentance ZDA, Avstralije, Španije, Francije, Irana, Argentine, Nigerije in domače Japonske.

 
Tokio OI
Sportal Več kot 80 odstotkov Japoncev je proti poletnim olimpijskim igram
Goran Dragić Luka Dončić
Sportal Dončićev deja vu, Dragićeva serija s superzvezdnikom
Vlatko Čančar
Sportal Čančar je preskočil Milića
Luka Dončić
Sportal "Luka, Slovenija te potrebuje! Če pa želiš prstan …"
Anrhony Randolph in Jordan Morgan
Sportal Dvojni ameriški šok za slovensko košarko
Ne spreglejte