Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
18. 4. 2022,
18.40

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

Yogi Ferrell Jaka Blažič Alen Omić Zoran Dragić Jurica Golemac Turk Telekom Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Eurocup

Ponedeljek, 18. 4. 2022, 18.40

2 leti

Iz tabora Cedevite Olimpije pred osmino finala eurocupa

Načrt za preboj v četrtfinale, del njega so tudi polne Stožice #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

"Ključ je, da dobro začnemo, predvsem agresivno v obrambi," prvi del naloge za zmago v osmini finala eurocupa v torek proti ekipi Turk Telekom poudarja Jaka Blažič. Trener Jurica Golemac si obenem želi še hitre igre: "S hitro igro, z lahkimi koši pa lahko dvigneš še dvorano. Da dobimo od občinstva še ta dodatni pogon."

Cedevita Olimpija Borac Blažić
Sportal Vznemirjenje v slačilnici Cedevite Olimpije

Konec januarja se je za Cedevito Olimpijo zdela osmina finala eurocupa neskončno daleč. Imeli so tri zmage in sedem porazov. A niso obupali. Nanizali so osem zmag, kar je najdaljši aktiven niz zmag v tem tekmovanju. Pravzaprav nobena druga ekipa ni osvojila zadnjih štirih tekem rednega dela. "Verjeli smo v osmino finala, nismo pa pričakovali, da bomo na tretjem mestu, ko imamo zdaj prednost domačega terena. In zato sem zelo vesel," pove kapetan Jaka Blažič

Alen Omić | Foto: Grega Valančič/Sportida Alen Omić Foto: Grega Valančič/Sportida Ključna za rezultatski preobrat je bila prevetritev ekipe, ko so sredi sezone prišli Yogi Ferrell, Alen Omić in Zoran Dragić. Trener Jurica Golemac tako razlaga: "Vedno smo verjeli v osmino finala. Imeli smo slabe tekme, a ni bilo še nič izgubljenega. Naredimo smo nekaj kadrovskih menjav. Klub je zadel z menjavami. In smo prišli na zmagovalni tir. Jaz ne bi rekel, da je bilo tudi prej tako slabo. Ni pa bilo kemije, ki bi si jo želeli. Vedno domači igralci prinesejo to dodatno energijo in je nato vsem lažje dopovedati, kaj je pomembno za zmage."

V osmini finala se igra ena sama tekma. "Kot se reče: 'Do or die.' Zmagaš ali greš domov. Mislim, da za nas ta sistem ni napačen. Pokazali smo, da lahko z vsemi igramo na eno tekmo," poudarja Golemac.

Cedevita Olimpija Valencia
Sportal Sprememba pri Olimpiji, ki je ni pričakoval nihče
Promitheas : Cedevita Olimpija
Sportal Cedevita Olimpija z odliko sklenila redni del in dobila tekmeca v osmini finala

Blažič: So v dobrem ritmu, naloga ne bo lahka

Turk Telekom je v turški ligi trenutno le 11., v eurocupu pa so zbrali osem zmag in osem porazov. V zadnjem mesecu so vse moči usmerili prav na evropski pokal in tako za osmino finala premagali Dolomiti Energio Trento, Lietkabelis in Hamburg Towers. Tako kot Cedevita Olimpija v ligi ABA je tudi Turk Telekom v soboto osvojil zadnjo tekmo državnega prvenstva. Za točko so premagali Pinar Karsiyako. Z 18 točkami je bil najboljši strelec JaJuan Johnson, Anthony Clemmons pa je tekmo sklenil s 17 točkami.

Jaka Blažič | Foto: Cedevita Olimpija/Aleš Fevžer Jaka Blažič Foto: Cedevita Olimpija/Aleš Fevžer V Stožicah so se z ekipo iz Ankare ukvarjali ves pretekli teden. "Imajo veliko nadarjenih igralcev, tudi zelo izkušenih. Nekateri imajo tudi evroligaške izkušnje iz lanske sezone. Lahko navedem tri igralce: organizator igre Alex Perez, ki je lani igral v Fenerbahčeju, na štirici imajo Johnsona, lani igralca Bayerna, potem pa je tukaj še en tujec iz ZDA, Aubrey Dawkins. To je okostje ekipe. Imajo pa še Clemomnsa, ki ga poznamo iz jadranske lige, lani je igral v Igokei. V zadnjem obdobju so v dobrem ritmu. Naloga torej ne bo lahka," nam je nasprotnika opisal Blažič.

Ljubljano je zaradi klubske košarke končno spet zajela košarkarska vročica. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Ljubljano je zaradi klubske košarke končno spet zajela košarkarska vročica. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Golemac: S hitro igro, z lahkimi koši dvigneš dvorano

Jurica Golemac | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Jurica Golemac Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Pričakujem fizično tekmo. So zelo izkušena ekipa, ekipa, ki rada igra pet na pet. Mi pa radi tečemo. In zato moramo igrati še bolj čvrsto obrambo, dobro skakati. Iz tega teka pa sem nam dviguje samozavest. S hitro igro, z lahkimi koši pa lahko dvigneš  dvorano. Da od občinstva dobimo še ta pogon, da začutimo, da so tudi oni z nami," pa pred torkovo tekmo razmišlja Golemac. Blažič dodaja, da o obrambi ne dvomi, da bo že zaradi energije občinstva na najvišji ravni. "Ključ je, da dobro začnemo, predvsem agresivno v obrambi. Da oni začutijo, da tekma ne bo lahka. To je naš cilj."

Za igro v napadu pa v zadnjih tednih tako ali tako ni treba skrbeti. Že dolgo v Stožicah ni bilo toliko košarkarjev, ki bi lahko dosegli 15, morda celo 20 točk: Blažič, Ferrell, Omić, Dragić, Jacob Pullen, Edo Murić, Zack Auguste. "Imamo veliko rotacijo igralcev, veliko talenta. To je nasprotje lanske sezone, ko smo bili malo omejeni, predvsem na zunanjih položajih. Letos imamo veliko orožij. Če kdo nima dne, ga ima zagotovo nekdo drug." Enkrat tako izstopa eden, drugič drugi. Golemac sklene tako: "Upam, da jih bo v torek čim več razigranih in bodo imeli navdih, da pridejo do te zmage, ki jo želimo."

Če zmagajo, jih v četrtfinalu čaka boljši iz obračuna Partizan - Bursaspor.

Navijači Cedevita Olimpija
Sportal Borba za vstopnice, v Stožicah se odpira rdeči ring
Sportal Bečirović: Čez gorje in trnje, da se pride do zasluženega uspeha
Ne spreglejte