Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
10. 5. 2020,
19.46

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić James Harden Michael Jordan

Nedelja, 10. 5. 2020, 19.46

3 leta, 11 mesecev

Luka Dončić in njegovo posebno orožje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Luka Dončić | Luka Dončić je zaslovel tudi v ligi NBA. Navijači in stroka so navdušeni tudi nad njegovo trojko s korakom nazaj. | Foto Reuters

Luka Dončić je zaslovel tudi v ligi NBA. Navijači in stroka so navdušeni tudi nad njegovo trojko s korakom nazaj.

Foto: Reuters

V moderni košarki je prav posebna vrlina, ki jo obvladajo redki košarkarji, trojka s korakom nazaj. S korakom nazaj se odločijo za met in tako iz ritma vržejo tekmeca. Luka Dončić in James Harden sta v ligi NBA najbolj izpostavljena, ko beseda nanese na to tematiko.

Sposobnost, ki dela Luko Dončića posebnega, je tudi izvedba trojke s korakom nazaj. Kaj je to? Razlaga je enostavna. S korakom nazaj si košarkar izbori prostor za met za tri točke. Obrambni igralec mora biti ob takšnem košarkarju pripravljen na vsak gib, saj ne ve, ali bo šel tekmec v prodor ali pa se bo odločil prav za korak nazaj. In to dela košarkarje posebne. Sliši se preprosto, a je to težko izvesti, zlasti nato še zadeti.

"Veliko košarkarjev ima posebne vrline. Ta je ena izmed mojih," se je na to vprašanje zasmejal slovenski košarkar. In prav to njegovo sposobnost so pred dnevi na uradnem družbenem profilu na Twitterju izpostavili pri ligi NBA.

V tej sezoni je zadel 84 od skupno 238 trojk s korakom nazaj, kar znaša 35,3 odstotka – povprečje meta trojk pri vseh košarkarjih v ligi NBA. Če ob tem dodamo, da je Dončićevo povprečje pri trojkah sicer 31,9 odstotka, je pokazatelj, da je v tej prvini odličen.

Luka Dončić Rudy Gobert | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pri Luki tovrsten met postaja trend. Že v krstni sezoni, v kateri je postal novinec leta, je zadel 167 trojk s korakom nazaj, njegov odstotek pa je znašal 36,5.

Dallas Mavericks, Luka Dončić
Sportal Dončić in Dragić morda tudi v prihodnji sezoni pred praznimi tribunami

Harden izpilil met za tri točke s korakom nazaj

V najmočnejšem klubskem tekmovanju je drugi v frekvenci takšnih metov za tri točke. Verjetno ni treba ugibati, kdo še večkrat izvede trojko s korakom nazaj. James Harden iz Houstona je v tej sezoni vrgel že 472 trojk iz takšnega položaja, uspešen pa je 37,2-odstotno.

James Harden je najboljši pri step back metih za tri točke. Včasih naredi tudi korake, a sodniki tudi kaj spregledajo, saj to izvede zelo hitro. | Foto: Reuters James Harden je najboljši pri step back metih za tri točke. Včasih naredi tudi korake, a sodniki tudi kaj spregledajo, saj to izvede zelo hitro. Foto: Reuters "V ligi NBA in povsod po svetu so se stvari v košarki spremenile. Košarkarji skušajo zadeti trojko še nekoliko stran od črte, saj je obramba na tisti predel bolj osredotočena. V preteklosti ni bilo temu tako, zato se košarkarji pomikajo nazaj. In košarkarji, ki si brez podaje ustvarijo prostor za met za tri točke, imajo posebne sposobnosti," poudarja trener Dallas Mavericks Rick Carlisle.

V ligi NBA je črta, ki označuje trojko, od koša oddaljena 7,25, v Evropi 6,75 metra. Vse več pa je metov oddaljenih od te črte. V ligi NBA lahko vidimo Stepha Curryja ali na primer Dončićevega vrstnika Traeja Younga, kako se suvereno odločata za met še kakšen meter dlje od zarisane črte za tri točke.

Vse več košarkarjev v ligi NBA pa skuša uporabljati mete trojk s korakom nazaj. Nekateri skočijo tudi levo ali desno. Michael Jordan je patentiral ta met, potem ko ga je izvajal večinoma pri skoku v levo.

Kar nekaj strokovnjakov pa poudarja, da sodniki prevečkrat spregledajo korake, ki jih košarkarji ob tem delajo. Harden je na primer pri tem v ospredju, a ga delivci pravice ne kaznujejo.

Mark Cuban, Luka Dončić
Sportal Imel je Dirka, zdaj ima Dončića, a želel je tudi Jordana

"Praktično je nemogoče braniti"

"Mislite tisti met, ko skočijo nazaj, naredijo korake in vržejo trojko?" je v svojem slogu dejal trener San Antonio Spurs Gregg Popovich in nadaljeval: "Očitno je to legalno. Ne vem. Težko je to pokrivati. Obvladajo, tu ni kaj razpravljati. Razvijali so ta met in najboljši so pri tem. Praktično je nemogoče braniti."

Trener Houston Rockets Mike D'Antoni, ki ima v svojem moštvu prav Hardna, je izpostavil veličino te sposobnosti. Primerjal jo je s horok metom (met prek glave) legendarnega Kareema Abdul-Jabbarja: "Vsi ga lahko poskusijo izvesti, ampak le redki so mojstri v tem."

Trdo delo je tisto, s katerim izpiliš določeno vrlino. In to Harden izpostavlja: "Vsako leto moraš priti na parket boljši kot leto prej. Iz rokava moraš potegniti nove poteze, da obrambni igralec ostane na petah. Ali je to met s korakom nazaj ali vstranski korak … Samo, da prideš do meta," je izpostavil ostrostrelec Houstona, ki je s 34,4 točke na tekmo tudi najboljši strelec lige NBA. Na tekmo vrže skoraj 13 trojk in jih v povprečju zadane 4,4.

Luka Dončić Goran Dragić TWITTER
Sportal Spodbudne novice za ljubitelje lige NBA

Ni še znano, ali oziroma kdaj bodo mojstri lige NBA v tej sezoni še kazali svoje vrline

Dončić je z 28,7 točke šesti strelec onstran Atlantika, sam vrže devet trojk, skozi obroč pa gredo v povprečju tri žoge na tekmo.

Ali bodo mojstri košarke kazali svoje sposobnosti in navduševali še v tej sezoni, je veliko vprašanje. Pandemija novega koronavirusa je namreč zaustavila tudi ligo NBA. Vse od 12. marca ni tekem. Če bi šlo vse po ustaljenem koledarju, bi pravkar potekali polfinalni boji v obeh konferencah, medtem ko bi se finale začel 4. junija.

Korak nazaj in met za tri točke. Sliši se enostavno, vendar težko izvedljivo, saj mora žoga najti še pot skozi obroč. | Foto: Reuters Korak nazaj in met za tri točke. Sliši se enostavno, vendar težko izvedljivo, saj mora žoga najti še pot skozi obroč. Foto: Reuters

Veliko se govori, da bodo morda košarkarji odigrali zaključek lige v enem kraju. Omenjata se dve izbiri – Las Vegas v Nevadi in Orlando na Floridi, kjer je Disneyjev zabaviščni park. Zagotovo pa se to ne bo zgodilo pred junijem, zato lahko pričakujemo, če te sezone ne bodo odpovedali, da bomo boje za naslov prvaka spremljali v poletnih mesecih.

Luka Dončić
Sportal Scenarij, ki Dončića oddaljuje od Slovenije
Carmen Electra
Sportal Gostovala v seriji o Michaelu Jordanu, nato je pornografska stran skoraj pregorela
Luka Dončić Rick Carlisle
Sportal Obstaja bojazen za starejše trenerje
Ne spreglejte