SiolNET. Sportal Košarka
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger
NBA

Dončić in Dragić morda tudi v prihodnji sezoni pred praznimi tribunami

0,18

termometer

Dallas Mavericks, Luka Dončić
Ni zagotovil, da se bodo gledalci prihodnjo sezono lahko vrnili v dvorane. Foto: Reuters

Ni zagotovil, da se bodo gledalci prihodnjo sezono lahko vrnili v dvorane, je v enourni videokonferenci s košarkarji v petek dejal komisar lige NBA Adam Silver, je poročal ameriški ESPN. Hkrati so se po poročanju ameriških medijev v ligi NBA odločili, da bodo lahko moštva testirala vse svoje igralce in predstavnike trenerskega štaba pred vrnitvijo na trening.

Severnoameriška profesionalna košarkarska liga, ki ima navijače in strastne privržence po vsem svetu, tudi v Sloveniji nazadnje po zaslugi Gorana Dragića in Luke Dončića, kar 40 odstotkov prihodkov ustvari s prodajo vstopnic, marketingom in prenosi tekem iz dvoran.

"To bi se lahko izkazalo za največji izziv našega življenja," je Silver povedal igralcem med konferenco, ki so se je udeležili predstavniki združenja igralcev in igralci sami. Košarkarje so predvsem zanimala vprašanja o varnosti in možnem datumu nadaljevanja sezone ter finančnem vplivu trenutne krize na naslednjo sezono. V petek so nekateri klubi, Cleveland Cavaliers, Portland Trail Blazers in Denver Nuggets, odprli vrata svojih vadbenih centrov za individualne treninge igralcev, vendar pa to še ne pomeni, da se bo prava košarkarska akcija že kaj kmalu vrnila pod obroče in v dvorane.

"To bi se lahko izkazalo za največji izziv našega življenja," je Silver povedal igralcem. "To bi se lahko izkazalo za največji izziv našega življenja," je Silver povedal igralcem. Foto: Reuters

Odločitve ni mogoče sprejeti pred junijem

Silver je igralce obvestil, da odločitve o nadaljevanju sezone ni mogoče sprejeti pred junijem in da je trenutno najbolj logična izbira tekme odigrati v enem kraju. Možni izbiri sta svetovna prestolnica igralnic in hotelov, Las Vegas v Nevadi, ali Orlando na Floridi, kjer je Disneyjev zabaviščni park. Silver je prepričan, da ne bi imelo smisla, da ekipe potujejo iz enega mesta v drugo, če v dvoranah ne bo gledalcev.

"Menimo, da je za začetek varneje biti na eni ali dveh lokacijah," je dejal komisar lige NBA in dodal, da bodo na voljo določeni varnostni ukrepi, a da njihov cilj ni, da bi igralce vrnili na parket in jih zadržali v hotelu za dva meseca.

Silver je zavezan igranju vseh preostalih tekem v prekinjeni sezoni in nespremenjenemu formatu končnice s štirimi zmagami v vsakem krogu, čeprav je odprt tudi za nekatere spremenjene tekmovalne sisteme, ki bi v skrajšani sezoni vključevali več ekip. Igralcem so povedali, da bo začetek naslednje sezone lahko šele decembra, ne glede na to, ali bodo trenutno ustavljeno sezono 2019/20 končali ali ne.

Bodo prazne tribune stalnica? Bodo prazne tribune stalnica? Foto: Getty Images

Številni pogoji

Za dokončanje sezone bo treba izpolniti številne pogoje: od treh tednov priprave ekipe pred vnovičnim igranjem, do dovolj testov. S testiranjem bodo igralcem in klubskemu osebju zagotovili prepotrebno varnost, ko gre za okužbo z novim koronavirusom. Silver je opozoril, da posamezni pozitivni primeri ne bi smeli pomeniti karantene za celotno ekipo, temveč le za osebo, pri kateri je bil odkrit virus.

Komisar lige NBA je igralce opozoril, da naj se pripravijo na nova pogajanja o spremembah kolektivne pogodbe, med temami pa je tudi, kako bodo prihodnji prihodki od košarke vplivali na finančno omejitev plač igralcev in pričakovani velik padec skupnih prihodkov. "Kolektivna pogodba ni predvidela takšnih razmer, kot so trenutno s pandemijo," je dejal Silver.

V petek so se igralci začeli vračati v dvorane na trening, vendar trening ni obvezen in ga igralci lahko zavrnejo, če se ne počutijo dovolj varne. "Dokler ni cepiva ali kakšnega 'koktajla zdravil', ki bi ljudem preprečil, da bi umrli za posledicami virusa, moramo k temu pristopiti kolektivno. Končni cilj je, da pridemo do zaključka, koliko smo pripravljeni vsi skupaj tvegati," je sklenil komisar lige NBA.

Liga je sprva prepovedala teste igralcev, ki ne kažejo simptomov okužbe z novim koronavirusom, zdaj pa bo ob zadostnem številu razpoložljivih testov to vendarle dovolila. Liga je sprva prepovedala teste igralcev, ki ne kažejo simptomov okužbe z novim koronavirusom, zdaj pa bo ob zadostnem številu razpoložljivih testov to vendarle dovolila. Foto: Getty Images

NBA bo vendarle dovolila testiranje igralcev

Po poročilih ameriških medijev so se sicer v ligi NBA še odločili, da bodo lahko moštva testirala vse svoje igralce in predstavnike trenerskega štaba pred vrnitvijo na trening. Vodstvo lige je postavilo pogoj, da mora biti v zvezni državi, kjer moštvo igra, na voljo dovolj testov za preostalo populacijo, piše Francoska tiskovna agencija (AFP).Vodstvo lige se je namreč odzvalo na grožnje nekaterih lastnikov moštev, med katerimi je bil v sredo najglasnejši lastnik Dallas Mavericks Mark Cuban, da brez zadostnega testiranja ne bodo odprli dvoran. 

Liga je sprva prepovedala teste igralcev, ki ne kažejo simptomov okužbe z novim koronavirusom, zdaj pa bo ob zadostnem številu razpoložljivih testov to vendarle dovolila. Lokalne oblasti pa bodo morale ob tem priskrbeti pisni dokaz oziroma potrdilo, da testov ne bo zmanjkalo za zdravstvene delavce ter preostalo populacijo.

Potrdila so nazadnje pridobili pri moštvu Orlando Magic, ki v torek odpira vrata dvorane s potrebnimi zagotovili za testiranje igralcev. "Zagotovili so nam, da s tem ne bomo jemali testov tistim, ki jih potrebujejo, posebej zdravstvenim delavcem," so sporočili iz kluba. V ligi NBA so trenirati začeli le pri Portlandu in Clevelandu, Igralci Toronta in Denverja, za katerega igra tudi slovenski reprezentant Vlatko Čančar, pa bodo po prilagojenem programu začeli vaditi v ponedeljek. Petnajst klubov je medtem že izrazilo skrb ob morebitnem odprtju dvoran in začetku procesa treningov.

Preberite še:

Mark Cuban, Luka Dončić Sportal Imel je Dirka, zdaj ima Dončića, a želel je tudi Jordana Giannis Antetokounmpo Sportal Zdaj tarča hekerjev, kmalu rekorder Jure Zdovc Sportal Jure Zdovc našel službo v Franciji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin