Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 11. 2018,
7.15

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,49

3

Natisni članek

NBA Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Dallas Mavericks Miami Heat Jimmy Butler

Četrtek, 15. 11. 2018, 7.15

5 let, 5 mesecev

Liga NBA, 14. november

Noro in nepozabno: Dončić ponižal Utah, Dragić osvojil Brooklyn #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,49

3

Goran Dragić | Goran Dragić je z Miamijem v gosteh odpravil Brooklyn in navdušil z 21 točkami. | Foto Guliver/Getty Images

Goran Dragić je z Miamijem v gosteh odpravil Brooklyn in navdušil z 21 točkami.

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenska košarkarska asa Luka Dončić in Goran Dragić sta imela v noči na četrtek obilico razlogov za zadovoljstvo. Čudežni najstnik iz Ljubljane (13 točk) je z Dallasom proslavljal najvišjo zmago v tej sezoni in na domačem parketu prizadejal Utahu drugi najvišji poraz v zgodovini (118:68), izkušeni zvezdnik Miamija (21 točk) pa je blestel v New Yorku in ugnal Brooklyn (120:107).

Učinka slovenskih košarkarjev v ligi NBA:

Luka Dončić (Dallas) 13 točk: met za tri 2/4, met za dve 3/9, prosta meta 1/2, 6 skokov, 2 asistenci, 2 ukradeni žogi, 1 blokada, 3 izgubljene žoge v 25 minutah in 9 sekundah

Goran Dragić (Miami) 21 točk: met za tri 1/4, met za dve 7/11, prosti meti 4/6, 4 asistence, 3 skoki, 3 izgubljene žoge v 29 minutah in 7 sekundah

Luka Dončić
Sportal Nova čarovnija Dončića, s katero je osmešil Francoza in nasmejal svet #video

Goran Dragić
Sportal Dragić se bori s poškodbo in noče motiti Dončića #video

V tretje gre rado, drugi najhujši poraz Utaha vseh časov

Luka Dončić je dočakal prvo zmago nad Utahom v ligi NBA. In to kakšno! | Foto: Reuters Luka Dončić je dočakal prvo zmago nad Utahom v ligi NBA. In to kakšno! Foto: Reuters Ljubitelji slovenske košarke so v noči na četrtek prišli na svoj račun. V dvorani American Airlines Center se je pisala zgodovina, saj so telički pozdravili najvišjo zmago sezone. Goste iz Utaha so premagali kar s 118:68 in navdušili navijače z drugo najvišjo zmago v zgodovini kluba. Rekordna ostaja tista, ki so jo telički dosegli 13. novembra 2014 proti Philadelphii, ko so zmagali kar za 53 točk.

Utah Jazz je na drugi strani utrpel drugi najhujši poraz v zgodovini franšize. Za več točk (56) so izgubili le še leta 1979 proti Milwaukeeju. Še nikoli niso v enem polčasu dali tako malo točk. Pred tem so jih najmanj prejeli 14. januarja 2012 proti Sacramentu (23).

Po prvem polčasu še ni kazalo, da se bo Dallas tako znesel nad Utahom, s katerim se je pomeril že tretjič v tej sezoni, in končno dočakal prvo zmago. Telički so uvodni del dobili z 58:46. Da je bila prednost izražena z dvomestno številko, so se lahko zahvalili Luki Dončiću, ki je prehitel zvok sirene z izjemno trojko in postregel z mojstrovino, katero je v prejšnji sezoni večkrat predstavil na evropskih parketih.

Trojka Luke Dončića ob koncu prvega polčasa:

Dallas je odšel na odmor s +12, v nadaljevanju pa povsem pomendral goste iz Salt Lake Cityja in jim prizadejal enega najhujših porazov, odkar tekmujejo v ligi NBA.

Dallas izboljšuje statistiko

Pri Utahu je bil Španec Ricky Rubio z 11 točkami prvi strelec ekipe. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pri Utahu je bil Španec Ricky Rubio z 11 točkami prvi strelec ekipe. Foto: Guliverimage/Getty Images Prednost Dallasa je rasla tako hitro, da je lahko trener Rick Carlisle pošteno premešal ekipo in odpočil najboljše igralce. Dončić podobno kot preostali člani začetne peterke tako v zadnji četrtini sploh ni stopil na igrišče, med strelce pa se je vpisalo vseh 13 košarkarjev Dallasa. Ljubljančan je odigral le 25 minut, kar je veliko manj od povprečja na prejšnjih 13 dvobojih lige NBA, ko je na parketu prebil dobrih 34 minut. Prispeval je še šest skokov, dve asistenci, izkazal pa se je tudi z blokado.

Telički so z novo zmago nadaljevali zelo uspešen niz, izboljšali razmerje zmag in porazov (6 proti 8), s katerim se približujejo tekmecem, ki so najbližje mestom za končnico. Zmagali so še na četrti od zadnjih petih tekem, še vedno, ko so prisilili tekmeca k predaji, pa so bili tako uspešni v obrambi, da so prejeli manj kot sto točk.

Podobno je bilo v noči na četrtek proti Utahu, ki so ga omejili na zgolj 68 točk, kar je za obrambo Dallasa rekord sezone. Moštvo iz teksaškega velemesta, ki je v drugem delu povsem povozil goste, je drugi polčas dobilo s 60:22, zadnjo četrtino pa kar s 34:9!

Vrhunci Luke Dončića proti Utahu:

Pri gostiteljih je bil najboljši strelec Harrison Barnes, ki je dosegel 19 točk, pri Utahu, ki ga je spremljal izrazito skromen met za tri točke, saj so njegovi košarkarji zadeli le šest od 35 poizkusov (17 odstotkov), pa je bil prvi strelec Ricky Rubio. Španec je dal 11 točk.

Dončić začutil bolečino v levi rami

Dragulj slovenske in svetovne košarke je na dvoboju proti Utahu utrpel poškodbo. Ko je v enem izmed napadov trčil v Jaeja Crowderja, je začutil bolečino v levi rami. Po tekmi je opravil rentgenski pregled, ki je razkril, da poškodba rame ni hujša. Tudi Dončič je po tekmi zatrdil, da ne čuti večjih težav.

Miami prekinil črni niz, Dragić izvrsten

Izkušeni Ljubljančan je v dvorani Barclays Center presegel mejo 20 točk. | Foto: Guliverimage/Getty Images Izkušeni Ljubljančan je v dvorani Barclays Center presegel mejo 20 točk. Foto: Guliverimage/Getty Images Z učinkom šestih zmag in osmih porazov se lahko po 14 odigranih tekmah v tej sezoni pohvali tudi Miami Heat. Vročica je v noči na četrtek gostovala v New Yorku in predstavljala premočan zalogaj za Brooklyn. Gostiteljem je največ preglavic povzročal Tyler Johnson, ki sploh ni začel dvoboja v začetni peterki. Dosegel je 24 točk, kar je njegov strelski rekord sezone. Mejo 20 točk je presegel tudi Goran Dragić. Kapetan nepozabnih evropskih prvakov iz Istanbula (2017) se je izkazal (21 točk) in pomagal Miamiju, da je prekinil niz treh zaporednih porazov.

Da bi se lahko tekma odvijala po željah gostov, je nakazala že uvodna četrtina. Miami jo je dobil s 37:21, imel zelo natančen met iz igre (62,5 odstotkov), goste pa z dobro obrambo prisilil k številnim zgrešenim poizkusom. Brooklyn je zadel le šest od 24 metov. Izbranci Erika Spoelstre so držali prednost, v napadu je bil razigran tudi Josh Richardson (15 točk), ki je odigral jubilejno 200. tekmo v ligi NBA, pod košema pa je kraljeval Hassan Whiteside (14 točk in deset skokov). To je bila sladka zmaga Miamija, ki je v prejšnji sezoni izgubila trikrat proti Brooklynu, premagala pa ga je le na tekmi v Ciudad de Mexicu.

Vrhunci Gorana Dragića proti Brooklynu:

Brooklyn, ki je nastopil prvič po poškodbi zvezdnika Carisa LeVerta (zadnji izvidi so pokazali, da ni prišlo do zloma kosti v nogi, tako da ne bo potrebna operacija), zaradi bolezni pa je manjkal tudi prvi center Jarrett Allen, ni mogel slediti ritmu gostov s Floride. Največ točk je dosegel Spencer Dinwiddie (18).

Dragić bo v ligi NBA ponovno na delu v noči na soboto, Dončić pa dan pozneje. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dragić bo v ligi NBA ponovno na delu v noči na soboto, Dončić pa dan pozneje. Foto: Guliverimage/Getty Images

Dončić ne bo dočakal Curryja

Miami bo v naslednji tekmi v noči na petek gostoval pri Indiani, Dallas pa bo prihodnjič na delu šele v noči na nedeljo, ko bo doma pričakal Golden State. Pri branilcih prvakov ne bo poškodovanega Stephena Curryja, ki bo zaradi poškodbe mišice počival vsaj še deset dni.  

Drama v Torontu, Butler debitiral s porazom

Kako je bilo na preostalih tekmah? Detroit je v gosteh premagal vodilno ekipo vzhodne konference Toronto, zmago pa je ob zvoku sirene zagotovil Reggie Bullock. Pred tem je v napadu Toronta za zmago izgubil žogo Kawhi Leonard. To je bila posebna tekma za trenerja Detroita Dwaneja Caseyja, ki je prvič gostoval pri nekdanjih izbrancih in jih premagal (106:104). Toronto je nanizal dva poraza in razmerje zmag ter porazov pokvaril na 12-3.

Kako je Detroit zavil v črno Toronto?

Na dvoboju v Orlandu so bile vse oči uperjene v Jimmyja Butlerja. ''Problematični'' zvezdnik lige NBA, ki je želel na vsak način zapustiti Minnesoto, je prvič nastopil v dresu Philadelphie. Po prvem nastopu ni bil preveč zadovoljen, saj so 76ers v zadnji četrtini zapravili veliko prednost in ostali brez zmage (106:111). Slabih 11 minut do konca so imeli v žepu +16 (92:76), nato pa so gostitelji priredili čudežen preobrat in po delnem rezultatu 21:0 prevzeli vodstvo. Butler je končal dvoboj pri 14 točkah.

Njegov soigralec Joel Embiid je dočakal prvi trojni dvojček v karieri. Afričan je prispeval 19 točk, 13 skokov in deset asistenc, a to ni pomagalo spremenjeni zasedbi Philadelphie do uspeha na Floridi. Pri Orlandu je bil neustavljiv Črnogorec Nikola Vučević (30 točk in osem skokov), pri gostih pa je največ točk dosegel J.J. Redick (22).

Nekdanja košarkarja Philadephie Robert Covington in Dario Šarić sta debitirala v dresu Minnesote. Premagala sta New Orleans (107:100). Američan, ki je zaigral v začetni peterki in na parketu prebil kar 41 minut, je dosegel 13, Hrvat, odigral je 20 minut, pa devet točk. Pri poražencih sta E'Thaun Moore (31) in Anthony Davis (29, 11 skokov) dosegla kar 60 od 100 točk, pri Minnesoti sta bila najboljša Karl-Anthony Towns (25 točk, 16 skokov) in Andrew Wiggins (23), izkazal pa se je tudi Jeff Teague (14 točk in 14 asistenc).

LeBron James prehitel Wilta Chamberlaina

Nekdanji ''zlati'' slovenski selektor Igor Kokoškov je s Phoenixom dočakal tretjo zmago v ligi NBA. Sonca so nadigrala San Antonio (116:96). T.J. Warren je izstopal s 27 točkami, obetavni novinec Deandre Ayton pa je prispeval dvojnega dvojčka (17 točk in deset skokov).

Vrhunci LeBrona Jamesa proti Portlandu:

Najboljši strelec večera v ligi NBA je bil LeBron James, ki je popeljal Los Angeles Lakers do domače zmage nad Portlandom (126:117). Kralj James je ljubitelje košarke v dvorani Staples Centre navdušil s 44 točkami, desetimi skoki in devetimi asistencami. Trojke je metal 5-6 in zasenčil goste, za katere je dosegel največ točk Damian Lillard (31, 11 asistenc). James je na večni lestvici najboljših strelcev v ligi NBA skočil na peto mesto, saj je prehitel legendarnega Wilta Chamberlaina.

Luka Dončić
Sportal Izstopali pred Luko Dončićem, kot da ne bi bili s tega sveta #video

V noči na četrtek je bil na drugi strani velike luže strelsko razigran tudi Paul George (35 točk), ki je z Oklahoma Cityjem visoko ugnal New York (128:103).

Jimmy Butler
Sportal Problematični NBA zvezdnik si je našel novega delodajalca

Preberite še:

Dario Šarić
Sportal Šarić namesto Dragića: Hvala za vse in nasvidenje
Luka Dončić
Sportal Soigralec stopil v bran Luki Dončiću
Luka Dončić Chicago Dallas
Sportal Zgodovinska zmaga Dončića v ligi NBA, Dragić najboljši strelec Miamija #video
Ne spreglejte