Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 2. 2022,
5.08

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

12

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Los Angeles Clippers Dallas Mavericks NBA Liga NBA

Petek, 11. 2. 2022, 5.08

2 leti, 2 meseca

Liga NBA, 10. februar

Kakšna predstava! Luka Dončić z drugega planeta.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

12

Luka Dončić | Luka Dončić je dosegel kar 51 točk. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je dosegel kar 51 točk.

Foto: Guliverimage

V ligi NBA, kjer je bilo v četrtek vse v znamenju konca prestopnega roka in nekaterih odmevnih selitev, med drugim je Dallas zapustil Kristaps Porzingis, je za Luko Dončićem nepozabna noč. Slovenski košarkar je ob zmagi Dallasa nad Los Angeles Clippers (112:105) dosegel kar 51 točk, kar je njegov strelski rekord v ligi NBA. Slovenca je sicer pred tekmo v American Airlines Areni LeBron James še tretjič zapored uvrstil v svojo ekipo za All-Star.

Goran Dragić, Toronto Raptors
Sportal Dragić nič več član Toronta. V Dallasu "odjeknila bomba", Porzingis odhaja.
Luka Dončić proti LA Clippers: 51 točk (10/12 za 2, 7/14 za 3, 10/14 prosti meti), 9 sk., 6 as., 1 ukr. žoga, 1 blokada, 7 izg. žog v 39 minutah in 48 sekundah

Kakšna velemojstrska predstava Luke Dončića! Slovenski košarkar je danes še enkrat dokazal, da je trenutno eden najboljših košarkarjev v ligi NBA. Že v prvi četrtini je nakazal, da bo to njegov strelski večer in LeBronu Jamesu, ki ga je dobri dve uri pred tem tako kot v prejšnjih dveh sezonah uvrstil v svojo ekipo All-Star, dokazal, da se pri svoji izbiri ni zmotil. James ga je v svojo ekipo uvrstil kot prvo rezervo.

Morda je nekdanjega člana Real Madrida spodbudila tudi govorica, da je njegov nekdanji reprezentančni soigralec Goran Dragić po nekaterih informacijah dokaj blizu prestopa iz San Antonia v Dallas. Zlati slovenski kapetan pri Spurs skoraj zagotovo ne bo zaigral, saj se bo dogovoril za odkup pogodbe. V igri za njegov podpis naj bi bili poleg Dallasa še Milwaukee, Chicago, LA Clippers, Brooklyn in Golden State.

Predstava Dončića:

Dončić: Šokiran sem nad odhodom Porzingisa  Porzingis se je preselil v Washington. | Foto: Reuters Porzingis se je preselil v Washington. Foto: Reuters

In kaj je Dončić povedal takoj po rekordnem dosežku? "Danes sem se na igrišču počutil odlično, bil sem poln energije. Trenutno pa sem utrujen, potrebujem počitek (smeh, op. p.). Zjutraj nisem čutil, da je pred mano tak dan. Ko sem se zbudil, sem bil utrujen, potem sem spil kavo in bil hitro pripravljen (smeh, op. p.). V tej sezoni sem boljši tudi v obrambi, vsa ekipa boljše opravlja naloge v obrambi. Danes smo prikazali odlično ekipno predstavo," je takoj po tekmi dejal dobro razpoloženi Dončić, ki je pred tekmo spremljal tudi dogajanje na NBA-trgu.

"Rad sem vsaj malo vključen v dogajanje okoli prestopov, kar je povsem normalno, a hkrati nočem biti preveč. Moja naloga je predvsem igrati in zmagovati na tekmah. Nico (Harrison, generalni direktor Dallasa, op. p.) me je danes poklical, a sem ravno spal," je komentiral pestro dogajanje na košarkarski tržnici. "Nisem pričakoval, da bo Porzingis odšel. Bil sem res šokiran, ko sem to videl," je o odhodu svojega zdaj že nekdanjega soigralca dejal Luka.

Rekordnih 51 točk

Dončić je tekmo končal pri 51 točkah, kar je največ v njegovi karieri. Za pet točk je presegel svoj prejšnji rekord, ki ga je s 46 točkami prav tako proti Clippers postavil 6. junija 2021. Novinec leta 2019 se je z 51 točkami izenačil z Dirkom Nowitzkim na strelskem prestolu Dallasa na tekmah, ki so se končale po rednem delu. Nemec je 51 točk dosegel proti Golden Statu 23. junija 2006, ko je imel Dončić sedem let.

Slovenski košarkar je proti LA Clippers 17. v NBA-karieri, če prištejemo tudi srečanja v končnicah, presegel mejo 40 točk, hkrati je dokazal, da mu igranje proti Clippers ustreza, saj je bila to že sedma tekma proti današnjemu nasprotniku, na kateri mu je uspel tovrstni dosežek.

Že v prvi četrtini je dosegel kar 28 točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Že v prvi četrtini je dosegel kar 28 točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Še tretjič v ekipi LeBrona Jamesa

Dobri dve uri pred začetkom tekme med Dallasom in LA Clippers sta zvezdnika LeBron James in Kevin Durant izbrala svoji ekipi za tekmo All-Star, ki bo 20. februarja v Clevelandu. Zvezdnik Jezernikov je v svojo ekipo izbral tudi mladega slovenskega asa Luko Dončića kot prvega med rezervnimi igralci.

Dončić je na tekmi zvezdnikov lige NBA zaigral že dvakrat, del spektakla je bil kot član začetne peterke moštva v letih 2021 in 2020. Obakrat ga je v svojo ekipo izbral kapetan James, ki je Slovencu ponudil priložnost v svoji ekipi tudi kot rezervistu.

Ekipa LeBrona Jamesa: Giannis Antetokounmpo, Stephen Curry, DeMar DeRozan, LeBron James, Nikola Jokić, Jimmy Butler, Luka Dončić, Darius Garland, James Harden, Donovan Mitchell, Chris Paul, Fred VanVleet.

Ekipa Kevina Duranta: Joel Embiid, Ja Morant, Jayson Tatum, Andrew Wiggins, Trae Young, LaMelo Ball, Devin Booker, Rudy Gobert, Zach LaVine, Khris Middleton, Dejounte Murray, Karl-Anthony Towns.

Fantastična prva četrtina

Dallas je proti gostom iz Kalifornije nastopil brez trenutno poškodovanega Latvijca Kristapsa Porzingisa, ki je zapustil Teličke in se odpravil v Washington, moštvo iz Teksasa pa je v zameno dobilo organizatorja igre Spencerja Dinwiddieja in nekdanjega člana ljubljanske Olimpije, Latvijca Davisa Bertansa. Igral ni niti Sterling Brown, ki je bil pred obračunom pod vprašajem.

A to ni zmedlo slovenskega superzvezdnika, ki je že v prvi četrtini dosegel neverjetnih 28 točk, po Kevinu Lovu in C. J. McCollumu je po sezoni 1996/97 postal šele tretji košarkar, ki je že v prvi četrtini dosegel takšen strelski izkupiček. V prvih 12 minutah je s sedmimi trojkami (7/10 met za 3) postavil rekord franšize v zadetih trojkah v eni četrtini, hkrati pa se je v tej sezoni izenačil na vrhu lestvice po številu zadetih metov za tri točke v eni četrtini srečanja s Kellyjem Oubrejem

Dončić je dobro minuto in pol pred iztekom prvega dela dosegel svojo sedmo trojko in skupno 28. točko, kako razpoložen je bil Dončić, pa dokazuje tudi podatek, da so košarkarji Los Angeles Clippers do tistega trenutka skupaj dosegli le 25 točk. Igralci Dallasa so sicer prvo četrtino dobili s 36:28. Če bi bolje zadevali proste mete (1/4), bi lahko prvo četrtino končali tudi s 30 točkami.

Luka Dončić je bil nezaustavljiv. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luka Dončić je bil nezaustavljiv. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Že do polčasa rekordno

Ljubljančan je do konca prvega polčasa v statistiko vpisal 32 točk, kar je največ v prvih polčasih v tej sezoni. Pred tem je bil na vrhu košarkar Bostona Jayson Tatum z 31 točkami. Dallas je sicer prvi polčas dobil z izidom 59:50, največ so Mavericks na tekmi vodili s 17 točkami naskoka, potem ko je Reggie Bullock dobrih šest minut pred koncem tretjega dela zadel za 80:63. A Clippers se kljub temu niso ustavili, sedem minut pred koncem so se gostiteljem približali na vsega štiri točke zaostanka (93:97). 

Slovenski as je tudi v nadaljevanju dvoboja kazal učinkovito predstavo, v ključnih trenutkih zadnje četrtine pa je znova prevzel odgovornost in z osmimi zaporednimi točkami Dallasu pomagal ohraniti prednost približno desetih točk pred končnico. Dallas je bil vso tekmo vsaj za korak pred tekmecem, o čemer priča tudi podatek, da gostje niso vodili niti enkrat na tekmi.

Vrhunci tekme:

Na koncu je Dallas zmagal s 112:105. Poleg Dončića so pri Dallasu dvomestno število točk dosegli še trije košarkarji. Dorian Finney-Smith je 12 točkam dodal sedem skokov, Jalen Brunson in Bullock pa sta dosegla po enajst točk. Pri Clippers je bil z 21 točkami najučinkovitejši Marcus Morris. To je četrta zaporedna zmaga Dallasa, skupno pa 33. v sezoni za trenutno peto mesto na zahodu. Telički so ob tem zabeležili 23 porazov.

Dallas se bo s Clippers pomeril tudi v noči na nedeljo. Gostje že od začetka sezone ne morejo računati na pomoč najboljšega igralca Kawhija Leonarda, Paul George pa manjka vse od konca decembra. To je hud udarec za ekipo iz mesta angelov, ki je bila v zadnjih sezonah vajena višjih uvrstitev na lestvici.

Luka Dončić
Sportal Nov zgodovinski mejnik Dončića, Dallas se je poigral z Detroitom

Phoenix do maščevanja na ponovitvi finala

V ponovitvi lanskega finala in hkrati na obračunu najboljše ekipe lige Phoenix Suns in aktualnih prvakov Milwaukee Bucks so se zanesljive zmage veselili prvi. Phoenix je tako dosegel četrto zaporedno zmago in skupno že 45. v tej sezoni. Ob tem imajo Suns le deset porazov. Phoenix si je odločilno prednost nabral že pred koncem tretje četrtine, po kateri je vodil s 97:77, Milwaukee pa se ni več vrnil v igro. Pri gostiteljih je bil s 27 točkami strelsko najbolj razpoložen Deandre Ayton, pri prvakih pa sta Jrue Holiday in Khris Middleton dosegla po 21 točk.

Liga NBA, 10. februar:

Dallas Mavericks : Los Angeles Clippers 112:105
Dončić 51 (10/12 za 2, 7/14 za 3, 10/14 prosti meti), 9 sk., 6 as., 1 ukr. žoga, 1 blokada, 7 izg. žog v 39:48, Finney-Smith 12 (7 sk.), Bullock in Brunson 11; Morris 21, Powell 19, Jackson 18 (8 as.)

Detroit Pistons : Memphis Grizzlies 107:132
Grant 20, Bey (7 sk.) in Diallo (10 sk.) 17; Morant 23, Bane 22, Adams 16 (14 sk.)

New Orleans Pelicans : Miami Heat 97:112
Alvarado 17, Graham in Valančiunas (9 sk.) 16; Adebayo (10 sk.) in Butler (8 sk.) 29, Lowry 14 (11 sk., 11 as.)

Washington Wizards : Brooklyn Nets 113:112
Neto 21, Gill in Kuzma (13 sk., 10 as.) 15; Irving 31, Thomas 27, Griffin 15 (9 sk.)

Houston Rockets : Toronto Raptors 120:139
Porter 30 (8 as.), Mathews 19, Green 18; Trent 42, Siakam 30, Boucher 16

Golden State Warriors : New York Knicks 114:116
Curry 35 (10 as.), Kuminga in Thompson (7 sk.) 17; Randle 28 (16 sk., 7 as.), Fournier 22, Burks 15

Phoenix Suns : Milwaukee Bucks 131:107
Ayton 27 (7 sk.), Bridges 18, Booker (7 as.) in Paul (19 as.) 17; Holiday in Middleton 21, Antetokounmpo 18 (7 sk., 8 as.)

Lestvica:

Ne spreglejte