Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2020,
9.16

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Natisni članek

Kobe Bryant smrt Los Angeles Lakers

Ponedeljek, 27. 1. 2020, 9.16

4 leta, 2 meseca

Novica, ki je pretresla športni svet

Tragedija v ZDA. Kobe Bryant in njegova hči umrla v helikopterski nesreči.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

24

Kobe, Gianna | Kobe Bryant (1978-2020) in Gianna Bryant (2006-2020) | Foto Getty Images

Kobe Bryant (1978-2020) in Gianna Bryant (2006-2020)

Foto: Getty Images

Iz ZDA prihaja vest o veliki tragediji, ki je pretresla športni svet. V helikopterski nesreči pri kraju Calabasas v Kaliforniji je umrl eden najboljših košarkarjev vseh časov Kobe Bryant. Star je bil 41 let. V nesreči je umrla tudi njegova 13-letna hči Gianna, sicer velika košarkarska navdušenka, ki je občudovala tudi Luko Dončića in se pred tedni z njim spoznala. Na krovu helikopterja je bilo sicer devet ljudi, preživel ni nihče.

Sportal Svet pretresla kruta novica: Zakaj ravno ti, Kobe?

O novici so prvi poročali pri vedno dobro obveščenem ameriškem portalu TMZ, pozneje so smrt legende NBA potrdili še ESPN, CNN in Los Angeles Times, ki so se sklicevali na svoje vire. Informacijo je naknadno potrdila tudi županja malega kraja pri Los Angelesu Alicia Weintraub. "Lahko potrdim, da je res," je sporočila Wintraubova za francosko tiskovno agencijo AFP.

Kobe Bryant je bil s še štirimi ljudmi v svojem zasebnem helikopterju, ki je strmoglavil, potem ko je na njem izbruhnil požar. Kot poroča Los Angeles Times, je helikopter poletel iz okrožja Orange County, kjer je Bryant domoval, kmalu po vzletu pa naj bi se znašel v težavah. Po podatkih losangeleške policije je strmoglavil malo pred 10. uro po lokalnem času. Helikopter naj bi bil namenjen v športno akademijo Mamba Sports Academy v Newbury Parku, približno 137 kilometrov stran.

Zadnji posnetek s helikopterja:

Med žrtvami je na žalost tudi Bryantova 13-letna hči Gianna, sicer velika košarkarska navdušenka, s katero naj bi bil sloviti košarkar ravno namenjen na košarkarsko tekmo. Na krovu helikopterja je bilo devet ljudi, poleg pilota Ara Zobayana še osem potnikov, preživelih ni. Med preminulimi so še trener baseball ekipe Orange Countyja John Altobelli, njegova soproga Keri in hčerka Alyssa, ki je bila soigralka Bryantove hčerke. Med žrtvami je tudi Altobellijeva pomočnica pri Orange Countyju Christina Mauser. V helikopterju je bila še Giannina soigralka Payton z mamo Sarah Chester. Bryant je zadnji dve leti treniral dekliško ekipo na svoji akademiji Mamba Sports. 

Košarkarjeve žene Vanesse Bryant, s katero imata še tri hčerke (zadnja se jima je rodila junija lani), med potniki ni bi bilo.

Kot poročajo tuji mediji, se je nesreča zgodila v času, ko je bilo območje prekrito z gosto meglo. "Vremenske razmere so bile tako slabe, da reševalci niso mogli vzleteti. Tja so se odpravili z vozili in nato peš v hrib," je dodal predstavnik za javnost tamkajšnje policije Josh Rubenstein, ki je med drugim še sporočil, da je na poti v Kalifornijo že 18-članska delegacija nacionalnega odbora za prometno varnost, ki bo preučila okoliščine nesreče.

"Ekipa bo preiskala vse morebitne razloge za nesrečo. Od pilota do članov posadke ter seveda zapiske o vzdrževanju naprave," je dejal član preiskovalne komisije Jennifer Homendy.

Fotografije s prizorišča nesreče (foto Reuters):

Fotogalerija
1 / 5

Videoposnetki s prizorišča nesreče:

Bryant je svoj helikopter uporabljal že vrsto let in se z njim prevažal od svojega doma v Newport Beachu do dvorane Staples Center, kjer je kar 20 let igral za Los Angeles Lakers in z njimi petkrat osvojil naslov prvaka lige NBA.

Je njen četrti najboljši strelec v zgodovini. Ravno dan pred smrtjo ga je na tretjem mestu prehitel LeBron James.

Še danes se je na Twitterju po tem mejniku Jamesa oglasil tudi Bryant in čestital svojemu nasledniku v majici Los Angeles Lakers.

Zapis Kobeja Bryanta na Twitterju nekaj ur pred smrtjo:

Kdo je bil Kobe Bryant?

V najmočnejši košarkarski ligi na svetu je Bryant do leta 2016, ko je odšel v pokoj, dosegel 33.642 točk in bil leta 2008 izbran za najkoristnejšega igralca lige, dvakrat, v letih 2009 in 2010, pa je bil izbran za najboljšega posameznika finala lige NBA.

Zadnja tekma Kobeja Bryanta 13. aprila 2016, na kateri je proti Utah Jazz dosegel 60 točk:

Dvakrat, v letih 2008 in 2012, je bil tudi olimpijski prvak z ameriško reprezentanco.

Umrl je star 41 let, za seboj pa je pustil tri otroke. Zadnjič je očka postal junija lani.

Posebna vez s Slovenijo

Iz časov, ko sta igrala s Sašo Vujačićem. | Foto: Reuters Iz časov, ko sta igrala s Sašo Vujačićem. Foto: Reuters Bryanta je bilo v zadnjem času pogosto mogoče opaziti na tekmah lige NBA, ki jih je spremljal prav s svojo prav tako tragično umrlo hčerko Gianno.

Pred tremi tedni si je v njeni družbi ogledal tudi gostovanje Dallas Mavericks v Staples Centru in se po tekmi s hčerko fotografiral z Luko Dončićem, ki ga je močno presenetil, potem ko ga je ob igrišču ogovoril kar v slovenskem jeziku.

Tega se je priučil ob letih igranja s Sašo Vujačićem, še enim slovenskim košarkarjem, s katerim sta si garderobo v Los Angelesu delila med letoma 2004 in 2010, skupaj pa osvojila dva naslova prvaka lige NBA.

V tem času sta postala dobra prijatelja in si delila tudi ljubezen do evropskega nogometa, ki ga je Bryant oboževal.

Bryant pa si je kar enajst let "delil" dvorano Staples Center s še enim slovenskim junakom, Anžetom Kopitarjem, ki se je leta 2005 pridružil ekipi Los Angeles Kings.

Srečanje Kobeja in Gianne Bryant z Luko Dončićem:

Kobe Bryant
Sportal Liga NBA v znamenju smrti legende, Denver brez Čančarja do zmage #video
Kobe Bryant
Sportal Bryant presenetil Dončića – v slovenščini! #video
Ne spreglejte