Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
10. 12. 2019,
17.36

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Dallas Mavericks Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić Tvrtko Puljić

Torek, 10. 12. 2019, 17.36

4 leta, 4 mesece

LUKA DONČIĆ V HRVAŠKIH OČEH

Kako je Luka Dončić obnorel tudi Hrvaško

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Le bežen pogled na naslovnice hrvaških medijskih portalov ali časnikov potrjuje, da je dončićmanija dodobra pljusknila tudi k sosedom. "Luka Dončić je nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo košarki v naši regiji," nam je prikimal izkušeni športni novinar Sportskih novosti Tvrtko Puljić in se razgovoril o novih dimenzijah košarke ter dejstvu, da je mladi Ljubljančan sprejemljiv za vse.

"Nocoj, cenjene gledalke in spoštovani gledalci, imamo idealno priložnost, da si na našem drugem programu v neposrednem prenosu na delu ogledamo čudežnega dečka iz Slovenije," so besede, s katerimi se je v soboto zvečer, malce pred tekmo Dallasa in New Orleansa, zaključil Dnevnik, osrednja informativna oddaja na prvem programu hrvaške televizije. Kot dokaz, kako odmevna je zgodba Luke Dončića tudi pri naših južnih sosedih, in svojevrsten odgovor na očitke slovenskim medijem o pretiravanju pri privzdigovanju Ljubljančanovih podvigov v najmočnejši ligi na svetu.

Tudi ogled napovedane tekme je bil zgolj podaljšek uvoda. Komentator Marko Šapit in glas stroke Danijel Lutz sta rdečo nit prenosa iskala in našla prav v 20-letnem slovenskem reprezentantu. Ko je bil na parketu, sta se navduševala nad njegovimi potezami, ko je sedel na klopi, sta gledalce pozivala, naj pokličejo trenerja Dallasa in prosijo za zamenjavo. Skoparila nista niti z všečnimi dovtipi. Tako sta med drugim sklenila, da je lep način, kako Dončiću preprečiti trojnega dvojčka, slaba igra celotnega moštva, na račun katere si Dallas priigra visoko prednost, Rick Carlisle pa posledično št. 77 nameni počitek.

A to še zdaleč ni bil klic v puščavi vpijočega. Čeprav je Hrvaška v svet poslala kopico legendarnih mojstrov tega športa (Toni Kukoč, Dražen Petrović, Dino Rađa, Krešo Ćosić …) in čeprav je v tem trenutku na plačilnih listah klubov lige NBA kar sedem Hrvatov, med njimi tudi Bojan Bogdanović in Dario Šarić, pa je Luka Dončić eden od osrednjih obrazov hrvaških medijev.

Ž
Sportal Slovenski rekorder, ki bi lahko znova združil moči z Dončićem
Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters Jutarnji list
Čudežni Dončić. Čudež nad čudežem. Čakalo se je 30 let, da se je pojavil nekdo, kot je on. Slovenska senzacija kot eden od najboljših na planetu. To je le nekaj naslovov v enem od osrednjih hrvaških časnikov, pri katerem so ob omembi možnosti junijske prijateljske tekme med Slovenijo in Hrvaško zapisali, da na njihovih tleh že dolgo ni gostoval takšen zvezdnik.

Večernji list
"Nezaustavljivi Dončić je znova blestel," se glasi eden od običajnih naslovov. "Dončić piše zgodovino," je zgolj nadaljevanje. Navdušeni so bili tudi nad eno od njegovih objav na Instagramu, iz katere je bilo razvidno, da se je med vožnjo na njegovem glasbenem seznamu znašla dalmatinska pesem Da te mogu pismom zvati.

Index
Genialni Dončić. Neverjetni Dončić. Briljantni Dončić. Razlog za invazijo Špancev v Teksas. Tudi pri Indexu so bili navdušeni nad serijo tekem z vsaj 20 točkami, petimi skoki in petimi asistencami, s katero je na statistični ravni prekosil Jordana. No, ko je odigral najslabšo tekmo v sezoni in vknjižil zanj krepko podpovprečnih 22 točk, so v naslovu poudarili: "Dončić končno ni odigral zgodovinske tekme."

24 sata
"Uh, dobro je. Dončić zanesljivo ne bo prišel v Split," se je glasil naslov članka o tem, da sta bili Hrvaška in Slovenija pred žrebom kvalifikacijskih skupini razporejeni v isti boben. "Kdo se še spominja Nowitzkega? Dončić je novi šerif v Dallasu," so zapisali po eni izmed njegovih norih predstav. "Luka Dončić? Pa ta fant je čudo," po drugi. "Neresnični Dončić zrušil rekord legendarnega Jordana," pa so poudarili nazadnje.

Tvrtko Puljić, Sportske novosti | Foto: Osebni arhiv Tvrtko Puljić, Sportske novosti Foto: Osebni arhiv Odmeven zapis … In njegovo nadaljevanje

V svojem značilnem pronicljivem slogu pa je pred dnevi časopisno hvalnico Dallasovemu zvezdniku objavil tudi Tvrtko Puljić iz hrvaškega športnega dnevnika Sportske novosti. "Dončić je reinkarnacija enega od največjih. Slovenec, ki posluša klape, navija za Crveno zvezdo, dopustuje na Krku in je eden od redkih, ki ga obožuje celotna regija," je zapisal hrvaški mojster besede in dodal, da njegovih zabijanj ni mogoče videti v vrhuncih tekem. "On namreč je vrhunec. V vseh minutah igre. Mali se je rodil s košarko," poudarja Puljić, ki smo ga ob tej priložnosti tudi poklicali in hitro dobili svojevrstno nadaljevanje članka.

"Nova dimenzija košarke. Videti je enostavno, a ni. To ima v sebi. On je idealna rešitev za cel kup otrok, ki so navezani na košarko in ligo NBA. On ni košarkar, ki te pritegne z eno atraktivno akcijo. On je 'frajer' v vseh potezah. Otroci se lahko ob spremljanju njegovih potez o košarki naučijo precej več kot pa ob pregledu najbolj norih akcij. On ponuja odgovor na vprašanje, zakaj imamo vsi košarko tako zelo radi. Pritegnil je tudi mlade. To mi je pred kratkim potrdil Roko Leni Ukić, ki mora gledati vsako Dallasovo tekmo, saj njegov sin obožuje Dončića," nam je, kot bi ob našem klicu pritisnil tipko play, zaupal stanovski kolega, znan kot ostro pero hrvaškega tiska.

"Fant, ki uživa in se smeji, ko igra. On je sprejemljiv za vse. Takšen je bil naš Dražen Petrović. Njegova čustva so pritegnila vse. Oba na tej ravni rušita meje," o dončićmaniji pri sosedih pripoveduje Puljić in za konec dodaja še svoje spremljanje neverjetne kariere: "Prvič sem ga videl v mladinski ekipi Reala. Ostal sem brez besed. Nato se je vse skupaj le stopnjevalo. Tako sem po prijateljski tekmi Hrvaške in Slovenije že leta 2017 zapisal, da tisti, ki Dončića ne bo izbral kot prvega na naboru, ni normalen."

Pod mehiške koše

30 točk, 9,8 skoka in 9,2 asistence se po 23 tekmah glasi statistika Luke Dončića. Znova jo bo lahko oplemenitil v noči na petek, ko se bo Dallas pomeril z Detroitom. Tekmo bo gostila Mexico City Arena v Ciudad de Mexicu. Že v noči na nedeljo pa se, če se bo Goran Dragić vrnil po poškodbi, obeta slovenski obračun. V Dallasu bo namreč gostoval Miami.

Anthony Davis
Sportal Nagrada, s katero se vseskozi spogleduje Dončić, pristala v Los Angelesu
Luka Dončić
Sportal Dončićevo pretiravanje? "Praske in kri govorijo svojo zgodbo."
Luka Dončić
Sportal Dončić prehitel Jordana, a izgubil in se jezil na sodnike #video
Ne spreglejte