Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
10. 12. 2019,
10.49

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

2

Natisni članek

Žan Mark Šiško liga ABA Koper Primorska Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket 2021 Tokio 2020 Rado Trifunović

Torek, 10. 12. 2019, 10.49

4 leta, 4 mesece

ŽAN MARK ŠIŠKO

Slovenski rekorder, ki bi lahko znova združil moči z Dončićem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

2

Ž

Medtem ko Luka Dončić v dresu Dallasa blesti v ligi NBA, pa je njegov nekdanji soigralec iz mlajših selekcij ljubljanske Olimpije Žan Mark Šiško kot član Kopra Primorske poskrbel za nov rekord lige ABA (19 asistenc). Poleti skupaj v reprezentanci?

Cedevita Olimpija, Budućnost
Sportal Koper Primorska rešuje slovensko čast, Olimpija in Krka sklonjenih glav

Vsega en skok je ob ponedeljkovi zmagi Primorske proti Zadru (83:78) Žanu Marku Šišku zmanjkal do zgodovinskega trojnega dvojčka v ligi ABA (10 točk, 19 asistenc, 9 skokov). Vseeno je imel njegov večer v Bonifiki zgodovinski pridih. 19 asistenc je namreč nov rekord jadranskega tekmovanja.

Predhodni rekorder je bil nekdanji član ljubljanske Olimpije Marko Marinović, ki je leta 2014, tedaj v dresu Radničkega iz Kragujevca, soigralcem na tekmi proti MZT namenil 18 asistenc. Ob tem pa je zanimivo, da je Šiško tudi aktualni rekorder druge lige ABA. Lani so mu na tekmi proti Borcu statistiki zapisali 17 asistenc.

Na tekmi proti Zadru do tretjega dvojnega dvojčka v novi jadranski sezoni. | Foto: Žiga Mikeli/Koper Primorska Na tekmi proti Zadru do tretjega dvojnega dvojčka v novi jadranski sezoni. Foto: Žiga Mikeli/Koper Primorska

Dragićevih 18, Dončićevih 15

Tudi evroligaški rekord znaša 19 asistenc. Leta 2014 se je pod ta podvig na tekmi proti Bayernu podpisal Stefan Jović (Crvena zvezda). Če pustimo ob strani zahtevnost tekmovanja, imajo evropske asistence sicer večjo težo kot ameriške, kjer za to statistično kategorijo pravzaprav zadostuje že zadnja podaja pred doseženim košem, za nameček pa so tekme daljše. Rekorder lige NBA je Scott Skiles (Orlando, 1990) s 30 asistencami. Slovenski rekord v ligi NBA znaša 18 asistenc. Pred šestimi leti ga je dosegel Goran Dragić. Najbolj vroč slovenski košarkar Luka Dončić je v svoji rekordni predstavi soigralcem namenil 15 "uporabnih" žog.

Njegovo sezonsko povprečje znaša 9,5 asistence. | Foto: Žiga Mikeli/Koper Primorska Njegovo sezonsko povprečje znaša 9,5 asistence. Foto: Žiga Mikeli/Koper Primorska Več asistenc kot točk

Ob rekordu je mladi organizator igre na parketu prebil slabih 30 minut, s svojo predstavo pa je državnim prvakom pomagal že do sedme zmage med jadransko elito, s katero ostajajo tik pod vrhom.

Šiško je še povečal svoj naskok na vrhu lestvice najboljših asistentov lige. Po desetih tekmah njegovo povprečje znaša 9,5 asistence na tekmo. Pri namenjanju žog soigralcem je, v duhu rekla, da koš osreči enega igralca, dobra podaja pa dva, tudi bolj produktiven kot na strelski ravni (povprečje 8 točk na tekmo).

Že v sredo čaka Šiška in koprske soigralce nova preizkušnja, in sicer v državnem prvenstvu, kjer bodo na tekmi proti novomeški Krki lovili še deseto zaporedno zmago, nato pa bodo v nedeljo prvo polovico prve sezone v ligi ABA sklenili z gostovanjem pri Igokeii.

Na uradnih tekmah je dvakrat oblekel dres članske reprezentance. | Foto: Sportida Na uradnih tekmah je dvakrat oblekel dres članske reprezentance. Foto: Sportida Reprezentančna raven

Z uspešnim preskokom iz druge v prvo jadransko ligo ter odgovornim vodenjem Primorske kot enega od hitov močnega regionalnega tekmovanja 22-letni Ljubljančan nedvomno vlaga tudi dobro argumentirano reprezentančno kandidaturo. Selektor Rado Trifunovič je v zadnjih mesecih večkrat zagotovil, da do nekdanjega člana Ilirije in Cibone ne goji nobenih zamer na račun reprezentančne odpovedi iz leta 2018.

Šiško bi bil izbrani vrsti lahko na voljo že v februarskem prvem kvalifikacijskem oknu za EuroBasket 2021, hkrati pa ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi se znašel tudi v ožjem izboru za nastop v olimpijskih kvalifikacijah. Tam bi lahko znova združil moči z Dončićem, s katerim sta sodelovala že v mlajših kategorijah Olimpije, nato pa tudi v pripravah na EuroBasket 2017. Spomnimo, Šiško je bil takrat "žrtev" predzadnjega selektorjevega reza.

Anthony Davis
Sportal Nagrada, s katero se vseskozi spogleduje Dončić, pristala v Los Angelesu
Luka Dončić
Sportal Dončićevo pretiravanje? "Praske in kri govorijo svojo zgodbo."
Luka Dončić
Sportal Dončić prehitel Jordana, a izgubil in se jezil na sodnike #video
Ne spreglejte