Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2019,
8.22

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

4

Natisni članek

Košarkarska tržnica Panathinaikos Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Sobota, 20. 7. 2019, 8.22

4 leta, 8 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (15.–21. 7.)

Še en član slovenske zlate pravljice bo oblekel dres Cedevite Olimpije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

4

Jaka Blažič, Luka Dončić | Jaka Blažič se po šestih letih vrača v Ljubljano. | Foto Vid Ponikvar

Jaka Blažič se po šestih letih vrača v Ljubljano.

Foto: Vid Ponikvar

Tudi ta teden bomo za vas na enem mestu zbirali premike na evropski košarkarski tržnici, ki je v polnem razmahu.

Še en član slovenske zlate pravljice bo oblekel dres Cedevite Olimpije

Moštvo Cedevite Olimpije je svoje vrste okrepilo še z enim članom zlate slovenske moške članske reprezentance iz leta 2017. V Stožice se vrača Jaka Blažič.

Edu Muriću, Martinu Kramplju, Mirku Mulaliću in Saši Zagorcu, ki so se Cedeviti Olimpiji pridružila v tem poletju, se bo pridružil še en košarkar s slovenskim potnim listom. Dres ljubljanskih Zmajev bo po šestih letih znova oblekel Jaka Blažič, ki je minulo sezono igral za Barcelono. 29-letni Blažič je z ljubljanskim klubom podpisal dveletno pogodbo.

"Občutki ob vrnitvi so dobri. Vesel sem, da se po šestih sezonah vračam v Ljubljano. Upam pa, da bodo občutki ob koncu sezone še boljši. Pogodbo je lahko podpisati, a še bolj pomembno je na igrišču pokazati pravo stvar," je po vrnitvi v domovino dejal Blažič.

Simonović kot posojen igralec v Mego

Cedevita Olimpija je ob tem sporočila, da črnogorski center Marko Simonović, ki se je Olimpiji pridružil pred lansko sezono, prihodnji dve sezoni kot posojeni košarkar Cedevite Olimpije nosil dres Mege Bemax.

V lanskem tekmovalnem obdobju je zaigral na 15 tekmah Lige ABA in v 8,9 minutah dosegal 4,2 točki in 3,1 skoka na tekmo. V Ligi prvakov je dobil priložnost na osmih tekmah, na parketu pa v povprečju prebil 10 minut, dosegal 4,3 točke in 3,8 skoka.

Ljubljanski prihodi si sledijo kot po tekočem traku

Cedevito Olimpijo je v petek kot četrti novinec v tem tednu okrepil ameriški krilni center Mikael Hopkins (206 cm, 26 let). Prihaja iz bolgarske lige, kjer je igral za Balkan. Pred tem si je evropske izkušnje kopičil v klubih Istanbul (2015-16), Samsun (2016-18), Yalova Group Belediye (2017-18), medte ko pa je v ZDA branil barve univerzitetne ekipe Georgetown.

Dan pred tem je Olimpiji zvestobo obljubil izkušeni Marko Simonović, ki je v minuli sezoni nosil dres ruskega Zenita. 203 centimetre visoki srbski krilni košarkar bo zmaj prihodnji dve sezoni. 33-letni košarkar je prava ptica selivka, do zdaj je bil član klubov Lavovi 063 (2003-05), Ergonom (2005-06), Oostende (2006), Hemofarm (2006-08), Budućnost VOLI (2008-11), Alba Berlin (2011-12), Crvena zvezda mts (2012-14), Pau-Orthez (2014-15), Crvena zvezda mts (2015-17) in Zenit (2017-19).

Ta teden so v Stožicah pozdravili tudi dva povratnika v zmajevo gnezdo. Ljubljansko ekipo je najprej okrepil Mirko Mulalić. 31-letni košarkar, ki bo po dveh sezonah znova oblekel dres Olimpije, je bil po sezonah v Primorski v zadnjem letu član Balkana, s katerim je postal bolgarski prvak. Podpisal je dveletno pogodbo.

Saša Zagorac znova v Ljubljani. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Saša Zagorac znova v Ljubljani. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vrača pa se tudi zlati reprezentant Saša Zagorac. 35-letni košarkarski popotnik je v Ljubljani nazadnje igral leta 2016, ko je bil tudi kapetan. Nato so bili njegovi delodajalci še Lukoil Academic, Parma Basket, Soproni KC, Krka in Al-Riffa.

Poleg omenjenih igralecv bodo dres nove Olimpije zanesljivo nosili tudi Edo Murić, Martin Krampelj, Filip Krušlin in Andrija Stipanović. Med košarkarji, s katerimi so Ljubljančani zanesljivo navezali stik, sta Zoran Dragić in Jaka Blažič. Stožicam naj bi bil blizu predvsem slednji.

Shane Larkin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Larkin ostaja v Turčiji

Ameriški košarkar Shane Larkin je podpisal pogodbo z Anadolu Efesom za še eno sezono z možnostjo podaljšanja za dodatno. Prav tako ima možnost, da predčasno zapusti istanbulskega evroligaša, če bo dobil mamljivo ponudbo iz lige NBA.

Larkin je bil pomemben mož ekipe v pretekli sezoni in je pomagal Efesu, da je prvič v zgodovini prišel do zaključnega turnirja elitne četverice v Evroligi.

Prav tako je bil osrednji protagonist moštva pri pohodu do turškega naslova, v finalu pa si je prislužil naziv MVP (najkoristnejši košarkar).

Vassilis Spanoulis ostaja v dresu Olympiacosa. | Foto: Reuters Vassilis Spanoulis ostaja v dresu Olympiacosa. Foto: Reuters Zimzeleni Spanoulis vztraja v rdečem

Leta 2010 je Vassilis Spanoulis dvignil nemalo prahu, potem ko se je odločil za "prepovedani" atenski prestop. Iz Panathinaikosa se je preselil v Olympiacos. Zdaj je grški veteran, ki bo prihodnji mesec dopolnil 37 let, z rdečimi iz Pireja dosegel dogovor o nadaljnjem sodelovanju, tako da bo z njimi odigral še deseto zaporedno sezono. Ta bo za Olympiacos specifična, saj bo prva članska ekipa nastopala le v evroligi. Liga ABA mu je obrnila hrbet, medtem ko pa ga je grška zveza poslala v drugo ligo, kjer naj bi nastopala mlajša ekipa.

Iz Olympiacosa ob tem prihaja tudi vest o ameriški okrepitvi. Na prvo evropsko preizkušnjo se podaja 23-letni branilec Wade Baldwin, ki je bil razpet med ligo NBA in razvojno ligo.

Othello Hunter | Foto: Sportida Foto: Sportida Hunter iz Moskve v Tel Aviv

Ameriški krilni center Othello Hunter nadaljuje s svojim popotovanjem po evropskih velikanih. Potem ko so bili njegovi delodajalci v zadnjih petih letih Siena, Olympiacos, Real in moskovski CSKA, je 203 centimetre visoki košarkar zdaj okrepil Maccabi iz Tel Aviva. Izraelskega prvaka je že pred tem okrepil  branilec Nate Wolters iz Žalgirisa, novi pogodbi pa sta podpisala Jake Cohen in Tarik Black.

V Real tudi Jordan Mickey

Madridski Real bo novo sezono pričakal v nekoliko spremenjeni zasedbi. Zadnji prišlek je 25-letni ameriški center Jordan Mickey, ki prihaja iz Himkija. Kot sporočajo iz kluba, je podpisal večletno pogodbo. S trem je postal druga okrepitev večkratnega prvaka. Že pretekli teden se je za selitev iz Badalone v Madrid odločil najkoristnejši igralec španskega prvenstva Nico Laprovittola.

Tomas se je preselil v Aleksandrovac

Nekdanji hrvaški reprezentant Marko Tomas se vrača na jadransko košarkarsko sceno, a je ob tem z izborom kluba dodobra presenetil. Izkušeni 34-letni branilec, ki je na vrhuncu kariere igral za Cibono, Real in Fenerbahče, nazadnje pa za Zabok in Gaziantep, se namreč seli v Igokeo iz Aleksadrovca. Po Aleksandre Cvetkoviće šele drugi novinec je s klubom iz BiH podpisal enoletno pogodbo.

Mirza Begić | Foto: Sportida Foto: Sportida

Vse močnejši Mornar: v Bar tudi Begić

Nov dokaz visokih ambicij Mornarja iz Bara je prihod nekdanjega slovenskega reprezentanta Mirze Begića. Bosanski center s slovenskim listom je sicer v zadnjih mesecih, po prekinitvi pogodbe z Olimpijo, počival in čakal na ugodno ponudbo. Tik pred njem je Mornar okrepil tudi dosedanji član zagrebške Cedevite Jacob Pullen. Že pred tem so drugega črnogorskega predstavnika v ligi ABA okrepili Sead Šehović, Milko Bjelica, Derek Needham, Brandis Raley-Ross in Damir Markota, na podaljšanje sodelovanja pa so pristali Uroš Luković, Nemanja Vranješ, Vukota Pavić, Marko Mugoša in Radoje Vujošević.

Marko Šamanić in Edo Murić
Sportal Cedevita Olimpija do tekmecev. Kaj pa igralci?

Zizis v Omićevi družbi

Po štirih sezonah v dresu Bamberga se 35-letni grški visoki branilec Nikos Zizis seli v Španijo. Vsaj dve leti bo nosil dres Joventuta iz Badalone, kjer bo združil moči z občasnim slovenskim reprezentantom Alenom Omićem. Skupaj bosta gostovala tudi v Stožicah, saj je žreb Olimpiji in Joventutu namenil skupino C EuroCupa. Izkušeni Grk je sicer v svoji karieri igral še za AEK, Benenetton, CSKA, Sieno, Unics in Fenerbahče.

Panathinaikos z zvezdnikom kitajske lige

Atenski Panathinaikos bo v novi sezoni stavil na čvrst branilski par. Izkušenemu Nicku Calathesu bo po novem družbo delal 30-letni Američan Jimmer Fredette. Pohvali se lahko z izkušnjami iz lige NBA, blestel pa je predvsem v kitajski ligi CBA. Igral je za moštvo Shanghai Sharks in bil s povprečjem 36,9 najboljši strelec lige.

Alex Tyus | Foto: Reuters Alex Tyus Foto: Reuters Tudi Tyus v Kazanu

Tekmec Cedevite Olimpije v evropskem pokalu UNICS iz Kazana sestavlja močno ekipo, s katero bo meril na vrh tega tekmovanja. Pod košem je Ruse okrepil izkušeni 31-letni ameriški center z izraelskim potnim listom Alex Tyus. Prihaja iz Maccabija, kjer je igral v dveh obdobjih. Že pred njim so moštvo iz Kazana okrepili Haukur Palsson, Evgenij Kolešnikov in Valerij Likhodej.

Pivovarje bo vodil Ribežl

Potem ko je Chris Thomas zapustil Zlatorog in sprejel japonski izziv, bo košarkarje iz Laškega v prihodnji sezoni vodil Robi Ribežl. Gre za starega znanca kluba iz Treh lilij, saj je v zadnjem obdobju vodil mladinski pogon Zlatoroga. Pred tem se je kalil pri Šentjurju in Celju. "Zlatorog je velik klub s tradicijo in hitro smo se z vodilnimi ujeli v viziji razvoja mladih igralcev, kar bo naša prioritetna naloga v prihodnosti," je ob podpisu pogodbe dejal Ribežl.

Željko Obradović
Sportal Obradović nakupuje: prihaja Američan
Marino Baždarić
Sportal "Olimpija in Cedevita sta moji največji ljubezni"
Ne spreglejte