Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2023,
22.45

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Nemčija Georgios Dikaioulakos slovenska ženska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2023

Petek, 16. 6. 2023, 22.45

10 mesecev, 3 tedne

EUROBASKET ZA ŽENSKE 2023, 2. DAN

Slovenke so si z nesrečnim porazom zaprle vrata napredovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
slovenska ženska košarkarska reprezentanca | Slovenke so morale priznati premoč Nemčiji. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenke so morale priznati premoč Nemčiji.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je tudi na svoji drugi tekmi domačega evropskega prvenstva po tesni končnici ostala praznih rok. Slovenke so po hudem boju v Stožicah morale z 62:66 priznati premoč Nemčiji, s porazom pa so si izbranke Georgiosa Dikaioulakosa že zaprle vrata možnosti napredovanja v drugi del tekmovanja. Za slovo od prvenstva se bodo Slovenke v nedeljo pomerile še s Francijo (18.00), ki je po dveh tekmah še brez poraza.

slovenska ženska košarkarska reprezentanca
Sportal Grenke solze velikega razočaranja, selektor spregovoril o prihodnosti

EuroBasket (Ž), 2. krog:

Petek, 16. junij:

Lestvica skupine C:

1. Francija 2 tekmi - 4 točke
2. Velika Britanija 2 - 3
3. Nemčija 2 - 3
4. Slovenija 2 - 2

Čeprav je bila slovenska izbrana vrsta tudi na svoji drugi tekmi evropskega prvenstva zelo blizu uspeha, pa se je Slovenkam v ključnih trenutkih znova pripetilo preveč napak, ki so na koncu botrovale drugemu porazu na domačem evropskem prvenstvu. S tem so varovanke Georgiosa Dikaioulakosa že zapravile možnost za osvojitev vsaj tretjega mesta, ki bi Slovenke popeljal v repasaž in ohranjanje možnosti za četrtfinale, prvič po letu 2017 pa bo Slovenija tekmovanje končala že po rednem delu. V primeru tretjega poraza bo Slovenija zabeležila svojo najslabšo uvrstitev na evropskih prvenstvih. Do sedaj je bila enkrat 14. (2017), dvakrat pa deseta (v letih 2019, 2021).

V primerjavi s tekmo z Veliko Britanijo je selektor Georgios Dikaioulakos naredil spremembo v začetni postavi, saj je poleg Teje Oblak, Eve Lisec, Zale Friškovec in Ajše Sivke v uvodu v igro namesto Hane Ivanuše poslal Tino Jakovino, ki je tudi dosegla prvi koš na srečanju. Slovenke po ekspresnem vodstvu s 4:0 nato skoraj pet minut niso dosegle koša, a so na slovensko srečo grešile tudi Nemke. Po precej izenačenih prvih desetih minutah so Slovenke vodile s 17:14.

Trd boj se je odvijal tudi v drugi četrtini, večkrat pa se je s tribun v Stožicah slišalo tudi glasno neodobravanje nad odločitvami sodniške trojice. Ekipi sta v prvem polčasu ogromno poskušali z metom za tri točke, Slovenke so jih zadele pet, Nemke pa še eno več, ob tem so visokorasle Nemke prednjačile tudi v skoku (24:15). Kljub temu so bile Slovenke ves čas v koraku s tekmicami, ki so se na glavni odmor podale s prednostjo 32:30. V slovenski izbrani vrsti je v prvem polčasu Eva Lisec dosegla osem točk, kapetanka Teja Oblak in Zala Friškovec sta jih dodali po sedem.

Eva Lisec je tekmo zaradi petih osebnih napak končala predčasno. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Eva Lisec je tekmo zaradi petih osebnih napak končala predčasno. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Tudi tretja četrtina je bila preslikava prvega polčasa, le da so pobudo v prvih nekaj minutah tretjega dela prevzele Nemke, a so Slovenke hitro odgovorile in z izjemno požrtvovalno in borbeno predstavo na krilih glasne podpore s tribun slabe tri minute pred koncem tretje četrtine po košu Ajše Sivke znova povedle (42:40). V prednosti so bile tudi pred začetkom zadnjih desetih minut (45:42).

Nemke v izenačeni končnici tekmo odločile v svoj prid

Slovenke so z izjemno borbeno igro odprle tudi zadnjo četrtino, po košu Eve Lisec pa so rakete dobrih sedem minut pred koncem prvič na tekmi povedle z osmimi točkami prednosti (52:44), a so nato neutrudne Nemke dale v višjo prestavo in dobre tri minute pred koncem po trojki Sonje Greinacher spet povedle (55:54). Za nameček je dve minuti in pol pred koncem peto osebno napako prejela še Eva Lisec, kar je bila voda na mlin gostij, a Slovenke se kljub temu niso predale. Minuto pred koncem je na le koš zaostanka s košem in še zadetim dodatnim prostim metom znižala Zala Friškovec, nato so imele Slovenke manj kot minuto pred koncem še napad za izenačenje ali vodstvo, a niso bile uspešne. Kljub temu so se še enkrat vrnile v igro, pri zaostanku z 62:42 so imele slabih 20 sekund pred koncem napad, vendar so žogo slabo izvajale, Nemke pa so nato tekmo uspešno pripeljale v svojo korist in slavile s 66:62.

Slovenkam je tako še drugo tekmo zapored zagodla (pre)kratka klop in pomanjkanje višine pod obročema. Nemke so na koncu skok dobile z 42:29, Slovenke so imele tako kot proti Britankam nekaj težav z osebnimi napakami (prosti meti Nemčije 15/17, Slovenije 3/4). V slovenski izbrani vrsti je bila na koncu z 20 točkami najbolj razpoložena Zala Friškovec, Teja Oblak jih je dodala 13, Eva Lisec pa 12. Pri gostjah sta Marie Guelich (11 skokov) in Sonja Greinacher dosegli po 12 točk.

Slovenija : Nemčija, foto: Siniša Kanižaj/Sportida:

Fotogalerija
1 / 34

V soboto bo na EP prost dan, v nedeljo prav tako ob 18. uri pa se bo Slovenija za konec srečala še s Francijo.

V četrtfinale se bodo neposredno uvrstile le zmagovalke skupin, drugo- in tretjeuvrščene pa čaka dodatna tekma za mesto med osmimi najboljšimi ekipami v Evropi. Skupina C se bo v tako imenovanem repasažu križala s skupino D, ki bo prav tako igrala v Stožicah in v kateri so Srbija, Turčija, Slovaška in Madžarska. 

Seznam reprezentantk na EuroBasketu 2023: Eva Lisec, Teja Oblak, Tina Cvijanovič, Hana Ivanuša, Tina Jakovina, Eva Rupnik, Zala Friškovec, Lara Kozina Bubnič, Ajša Sivka, Lea Debeljak, Gala Kramžar, Blaža Čeh

Preberite še:

slovenska ženska košarkarska reprezentanca Georgios Dikaioulakos
Sportal Slovenski selektor po porazu: To je zagotovo težek trenutek, a ...
Ne spreglejte