Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
22.36

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

Zala Friškovec Tina Jakovina Teja Oblak Georgios Dikaioulakos Eurobasket 2023 slovenska ženska košarkarska reprezentanca

Četrtek, 15. 6. 2023, 22.36

10 mesecev, 2 tedna

Po tekmi Slovenija : Velika Britanija (71:76)

Slovenski selektor po porazu: To je zagotovo težek trenutek, a ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27
slovenska ženska košarkarska reprezentanca Georgios Dikaioulakos | Sloveniji se na prvi tekmi ni izšlo. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Sloveniji se na prvi tekmi ni izšlo.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"To je za nas zagotovo težek trenutek, a na takšnem tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo, ne moreš dolgo časa razmišljati o eni tekmi," je po porazu slovenske ženske košarkarske reprezentance na prvi tekmi domačega EuroBasketa proti Veliki Britaniji (71:76) dejal selektor Georgios Dikaiolakos. Priložnost je bila velika, a se ne izšlo. Časa za objokovanje zapravljene priložnosti ni, saj Slovenke že v petek ob 18. uri čaka naslednja, verjetno najpomembnejša preizkušnja proti Nemčiji.

slovenska ženska košarkarska reprezentanca Teja Oblak
Sportal Slovenke po odličnem začetku popustile in ostale praznih rok

Ko je slovenska reprezentantka Eva Lisec po slabih treh minutah igre v drugi četrtini prve tekme Slovenije na letošnjem evropskem prvenstvu zadela trojko za vodstvo slovenske izbrane vrste s kar 29:11, je v Stožicah završalo. A kako nepredvidljiva je lahko ženska košarka in kako hitro se lahko moči na igrišču spremenijo, smo videli v nadaljevanju, v katerem so se pokazale slabosti slovenske igre, ki so bile na koncu za slovensko izbrano vrsto na prvi tekmi EuroBasketa tudi usodne. Kratka klop in pomanjkanje višine pod košem sta se na prvem srečanju pokazala za glavno pomanjkljivost slovenske igre, ki je sicer na trenutke navduševala približno dva tisoč navijačev v Stožicah.

Slovenke že v petek čaka srečanje z Nemčijo, ki je danes klonila pred Francijo. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Slovenke že v petek čaka srečanje z Nemčijo, ki je danes klonila pred Francijo. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"To je za nas zagotovo težek trenutek, a na takšnem tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo, ne moreš dolgo časa razmišljati o eni tekmi, temveč se moraš osredotočiti na naslednje srečanje. Ponosen sem na dekleta ne glede na to, kaj se bo v nadaljevanju še zgodilo. Borili smo se z višjo in boljšo ekipo, imeli smo visoko prednost, ki je žal nismo znali zadržati, a res smo se borili do zadnjega trenutka tekme. Naredili smo preveč napak, kar so tekmice znale izkoristiti, ob tem pa smo imeli še slab dan pri metu z razdalje, kar moramo popraviti že na naslednji tekmi," je po porazu dejal slovenski selektor Georgios Dikaiolakos. Preglavice so mu povzročale tudi težave z osebnimi napakami nosilk igre slovenske izbrane vrste, zato je še toliko večje breme padlo na mlajše in neizkušene košarkarice.

"Ne vem, ali bi rekel, da nas je pokopalo pomanjkanje izkušenj, za poraz je več razlogov. V trenutku, ko smo imeli visoko prednost, bi morali odigrati pametneje, dovolili smo jim preveč odprtih metov, ob tem pa smo naredili preveč napak, ki so tekmo obrnile v njihovo korist," je dodal Grk na slovenski klopi.

Teja Oblak je že v prvi četrtini dosegla 12 točk. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Teja Oblak je že v prvi četrtini dosegla 12 točk. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Oblakova s 25 točkami prva strelka

V slovenski izbrani vrsti si pozitivno oceno za nastop zagotovo zasluži kapetanka Teja Oblak, ki je že v prvem polčasu dosegla 16 od na koncu skupno 25 točk Slovenije, a odličen strelski izkupiček na koncu ni bil dovolj za slovensko veselje. "Težko je na takšen način odpreti evropsko prvenstvo, sploh če igraš doma, a to je le dan. Že čez en dan nas čaka tekma z Nemčijo. Imele smo nekaj res slabih trenutkov, ki so jih nasprotnice izkoristile, kar bomo morale že na svojem naslednjem srečanju zagotovo popraviti. V nadaljevanju bomo morale popraviti predvsem ritem v svoji igri in ohranjati nadzor nad tekmo ter doseči prvo zmago," se je proti naslednji tekmi že obrnila Oblakova.

"Z dekleti smo občutile podporo s tribun, hvaležne smo za vsako spodbudo in upam, da bo tako tudi v nadaljevanju prvenstva. Zagotovo je lažje igrati s podporo, je pa na nas, da to še bolje izkoristimo," je dodala Škofjeločanka.

Zala Friškovec | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Zala Friškovec Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

"Nekatere stvari nam v igri niso stekle tako, kot smo si želeli"

Tekmice so si na koncu odločilno razliko priigrale v prvih minutah zadnje četrtine, ko so pobegnile na 69:60 (34.). Izbranke grškega trenerja na slovenski klopi Georgiosa Dikaiolakosa so se sicer približale na 68:70 (37.), za preobrat pa so imele premajhen nabor razpoloženih igralk in bile premalo natančne pri metih na koš (37,3 odstotka). "Preprosto so se prilagodile naši igri, čvrsto so šle v dvoboje, kar nas je v tistem trenutku morda nekoliko presenetilo in zmedlo. To je EuroBasket, takšne stvari se dogajajo, tudi pri +18 tekme ni konec, o tem smo se pogovarjale, a žal so se vrnile v igro. Nekatere stvari nam v igri niso stekle tako, kot smo si želeli. Že na naslednji tekmi bo treba igrati na vso moč," je po koncu povedala Tina Jakovina.

Slovenija po dvanajstem nastopu na štirih zaporednih evropskih prvenstvih ostaja pri štirih zmagah. "Smo ekipa, ki je močno odvisna od meta z zunanjih položajev, in met nam danes res ni stekel. V obrambi smo bile glede na število prekrškov preveč agresivne. A je, kar je, zdaj je fokus že na Nemčiji," pa je na koncu dejala Zala Friškovec, ki bo novo priložnost za uspeh s soigralkami iskala v petek. Kljub porazu za slovensko izbrano vrsto ni še nič izgubljeno, saj drugo- in tretjeuvrščene ekipe skupinskega dela čaka dodatna tekma za mesto med osmimi najboljšimi ekipami v Evropi.

Ne spreglejte